NOVINKA: Superfast BEZLEPKOVÉ Vločky! Více: ZDE
Pomozte nám s jarním úklidem skladu! Více: ZDE
NOVINKA: BrainMax Probiotic Complex! Více: ZDE

BrainMax Pure olivové oleje

O přínosech konzumace olivového oleje asi víme mnohé. Pomáhá snižovat cholesterol[1] a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění[2,3]Nicméně stále vyvstává spousta otázek ohledně jeho výběru, kvality, druhů zpracování a technologických postupů, které začínají od sběru oliv až po samotný olivový olej, který se Vám dostane do ruky.

Označení EVOO - co znamená a jaké jsou podmínky pro jeho získání?

EVOO (extra virgin olive oil) je jednou z klasifikací prémiového olivového oleje. Je to označení pro extra panenský olivový olej a tato klasifikace oleje vychází z toho, jak byl olivový olej zpracován. Extra panenský olivový olej nesmí obsahovat žádná přidaná barviva, aroma nebo vitamíny. Olivové oleje s označením EVOO se vyrábí rozdrcením oliv pouze za použití síly, nikoliv tepla, či chemikálií, jako je tomu u jiných běžně dostupných olivových olejů.

Při výrobě se z dužiny nejdříve vytvoří pasta, ze které se postupně uvolňuje tekutina tvořena olejem, vodou a zbytky oliv. Čístý olej se poté oddělí od zbytku olivového materiálu a je filtrován a následně stáčen jako extra panenský olivový olejOlej nesmí překročit 0,8 % volných mastných kyselin, aby mohl být považován za kvalitní. A proto chcete-li získat lepší chuť a nutriční hodnoty, musí být olej zpracován studenou extrakcí. 

jak poznat kvalitni olivovy olej infografika brainmarket czpsd

EVOO představuje absolutně nejvyšší stupeň kvality a zároveň nejčistší formu olivového oleje, podle které se řídí mnoho profesionálních kuchařů, zejména ze zemí jako je Itálie, Španělsko a Řecko. Ty jsou považovány za kolébku olivového oleje a zároveň jsou jeho největšími producenty. Olivový olej je neoddělitelnou součástí středomořské stravy, která je ukázkový příklad zdravého jídelníčku.

Jak vybrat kvalitní olivový olej?

    • Produkt by měl být označen jako extra panenský olivový olej (EVOO) a musí být vyroben z prvního lisu za studena.
    • Přednost dejte olejům, které jsou baleny v tmavých lahvích, aby by nedošlo k jejich znehodnocení. 
    • Kvalitní olivový olej by měl mít nízkou kyselost - charakteristická kyselost kvalitního oleje je < 0,3 a čím vyšší je kyselost, tím nižší je jeho kvalita. Klasifikace EVOO povoluje kyselost do 0,8.

Proč volit prémiové oleje z produktové řady BrainMax Pure?

1.) Extrakce za studena z prvního lisu

První lisování znamená, že olivy byly rozdrceny a lisovány pouze jednou. Olivový olej extrahovaný z prvního lisování je té nejvyšší kvality a čistoty. „Za studena lisované“ – znamená, že olivy během celého procesu lisování nikdy nepřekročí určitou teplotu. Uchovávání oliv v chladu zajišťuje maximální kvalitu. Jakýmkoliv zahříváním vzniká už méně kvalitní olej. Extrakce BrainMax Pure prémiového extra panenského oleje je při teplotě 17º a BrainMax Pure Olivový olej DAILY je extrahován při teplotě 27º.

brainmax-pure-olivove-oleje-aroma-infografika-brainmarket-cz

2.) Ekologické postupy a včasná sklizeň 

Všechny naše extra panenské olivové oleje pocházejí z obcí Quesada, Huesa a Hinojares (Jaén) ve Španělsku. Španělsko a zvlášť tyto oblasti bychom mohli nazvat pokladem, protože na těchto místech je dostatek vláhy, které olivovníky tolik potřebují. To je jedním z klíčových faktorů k produkci kvalitního oleje. A co vlastně znamená včasná sklizeň? Ta se liší jak v souvislosti se zemí, kde jsou olivovníky pěstovány, tak i odrůdou olivovníku.

Každý druh má své specifické období, které se projeví v samotné chuti oleje. Jestli jsou olivy ideálně zralé se určuje z laboratorní analýzy a také hraje roli barva oliv. Do BrainMax Pure olivových olejů se používá odrůda Picual, která se sklízí v měsících září až prosinec. Dříve zemědělci věřili, že sklizeň v lednu jim zajistí větší množství oleje. Nicméně se ukázalo, že takové načasování má negativní dopad na výslednou kvalitu oleje. 

U olivového oleje BrainMax Pure Premium se olivy sklízí a samotný olej je extrahován v měsících září a říjen. Pro oleje BrainMax Pure Daily pak listopad a prosinec. Nutno říct, že doba sklizně a zpracování oleje se děje v průběhu 24 hodin. Co může také den sklizně ovlivnit je počasí. V případě že prší, musí být sklizeň odložena, protože na vlhkost olivy reagují kyselostí. 

3.) Baleny do tmavého skla

Světlo, teplo a vzduch - to jsou tři nepřátele olivového oleje. BrainMax Pure olivové oleje jsou baleny v tmavých lahvích, abychom zabránili jejich znehodnocení. Tmavé sklo je ideálním obalem pro zachování vlastností olivového oleje.

Jde o nerafinovaný olej, který je plný antioxidantů a polyfenolů. Obsahuje také velké množství chlorofylu – přírodní chemické látky, kterou rostliny používají pro fotosyntézu. Čím je olej zelenější, tím více chlorofylu obsahuje. Když je extra panenský olivový olej vystaven slunečnímu záření, světlo interaguje s chlorofylem a vytváří chemickou reakci známou jako fotooxidace. Tato reakce destabilizuje olej a zhoršuje jeho celkovou kvalitu. 

polyfenoly_infografika_brainpedia_cz

4.) Vliv na zdraví

Jen kvalitní olivový olej může splňovat veškeré přínosy pro naše zdraví. BrainMax Pure olivové oleje obsahují vysoký podíl polyfenolů (nad 400 mg/kg), karotenoidů, kyseliny olejové (80% omega 9)vitamínu E (12 mg/100 ml) a chlorofylu. Jednou z pozoruhodných vlastností chlorofylu je, že jeho molekula je až nápadně podobná molekule krevního hemoglobinu. Samotný chlorofyl podporuje tvorbu červených krvinek.

Mastné kyseliny, které olivový olej obsahuje, zejména kyselina olejová, přispívají ke snížení škodlivého LDL cholesterolu a podporují zvýšení HDL cholesterolu. Kromě toho zvyšují arteriální vazodilataci (rozšíření cév) a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.[1,2] 

olivovy_olej_brainmax_pure_OBSAH_brainmarket_CZ

5.) Certifikace o biodiverzitě

Olivové oleje BrainMax Pure se pyšní pečetí OLIVARES VIVOS - jedná se o nejvýznamnější evropský projekt o zachování biodiverzity v olivovém háji. Co vše se skrývá za touto pečetí? Znamená to, že v oblastech byla prokázána obnova původních druhů fauny a flóry. Nejen že je postaráno o olivovníky tak, aby produkovaly ty nejlepší plody, ale navíc tím podporujeme různorodost jak zvířat tak rostlin v prostředí olivových hájů, což je nepostradatelná součást ekosystému. Navíc se pěstováním zvyšuje kvalita půdy a zmírňuje změna klimatu.

6.) Acidita neboli kyselost

Olej se v olivách nachází ve formě  triglyceridů. Molekula triglyceridu je tvořena třemi mastnými kyselinami navázanými na glycerol. Ke zvýšení kyselosti dochází, když se v důsledku oxidačních procesů molekuly triglyceridů rozloží na tři volné mastné kyseliny a glycerol, které je tvoří. Acidita neboli kyselost je něco, na co bychom si při výběru měli dávat pozor. Jedná se o základní ukazatel kvality olivového oleje. Uvádí se v procentech a je tím vyjádřen podíl volných mastných kyselin na celkové množství oleje. Čím nižší je kyselost, tím kvalitnější olej je.

Nicméně kyselost si nepředstavujte jako něco, co je možné poznat podle chuti. Když mluvíme o této kyselosti, nemyslíme tím organoleptické vlastnosti (které jsou zjistitelné smysly), ale je to kvalita hodnocená v laboratořích. Pečlivě řízený proces sklizně a zpracování oliv zajišťuje nejnižší možnou aciditu. 

brainmax pure olivove oleje infografika brainmarket CZ v2

7.) Odrůda oliv

Picual - to je odrůda oliv, ze kterých je BrainMax Pure olivový olej vyroben a zároveň jeden z nejrozšířenějších druhů olivovníku na světě. Tento španělský kultivar je proslulý svým aroma a intenzivní chutí. Jemná hořkost kterou ucítíte, je znakem vysokého podílu polyfenolů (antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky před oxidačním poškozením) a vysoké kvality.

Znalci považují Picual za jednu z nejlepších odrůd. I to je důvodem, proč je tento kultivar ve Španělsku tak populární. Kromě lehce hořké, ovocité chuti má sytou zelenou barvu. Olej je ceněný pro svou vysokou stabilitu (odolnost vůči oxidaci), která se vyznačuje také odolností vůči vysokým teplotám. Proto je olej vhodný i na tepelné zpracování.

Další důležitou vlastností olivového oleje Picual je jeho vysoký obsah kyseliny olejové, která přesahuje 80% jeho lipidového profilu. Díky tomu spolu s nízkým obsahem polynenasycených kyselin je olivový olej Picual jedním z nejstabilnějších z hlediska oxidace a žluknutí. 

8.) Vítěz nejlepšího olivového oleje na světě

V letech 2014 až 2020 získal zlatou medaili na největší a nejprestižnější soutěži NYIOOCWorld mezi nejlepšími olivovými oleji z celého světa. V letech 2017 až 2020 vyhrál soutěž BIOL v kategorii nejlepší BIO olivový olej na světě. Je jasné, že tady se z oliv dostalo jen to nejlepší a navíc v BIO kvalitě!

BrainMax Pure olivový olej vs běžně dostupné extra panenské olivové oleje

U běžně dostupných olivový olejů většinou výrobce neuvádí ani oblast původu, konkrétní odrůdu, ze které je olivový olej vyroben a taktéž tam nenajdete způsob zpracování. U extra panenských olivových olejů, které můžete běžně dostat v obchodě většinou takové informace nedostanete. Veškeré informace končí u země, ze které olej pochází. U takových olejů není ani neobvyklé, že se různé odrůdy míchají dohromady a to i ze dvou různých zemí. To samozřejmě na úkor kvality i chuti. 

porovnani olivovych oleju INFOGRAFIKA BRAINMARKET CZ (1)

BrainMax Pure extra panenský olivový olej má jasně danou kyselost a konkrétní oblast ve Španělsku, ze které pochází a která ve kvalitě má zásadní vliv. Kromě toho uvádíme odrůdu, ze které je olej vyroben a všechny nabízené oleje z řady BrainMax Pure mají certifikát BIO kvality.

K čemu se BrainMax Pure olivový olej hodí?

BrainMax Pure Premium doporučujeme zvolit jako zálivku salátů, těstovin nebo k jakémukoliv jídlu, které už neohříváte a neprochází další tepelnou úpravou. Tento olivový olej je vzhledem k postupům extrakce a odrůdě oliv velmi vzácný a nabitý zdraví prospěšnými látkami, proto je lepší využívat jeho kvalit ve studené kuchyni nebo k dochucení již připravených tepelně upravených produktů. 

BrainMay Pure Daily je vhodný pro každodenní použití pro teplou i studenou kuchyni, neboť má vysoký kouřový bod až 210° C. Hodí se ke grilování, do marinád, omáček, dipů, k restování, smažení, pečení i do salátů a polévek.

 

olivovy-olej-infografika-brainmarket-cz

Nejčastější dotazy o olivovém oleji

Jaká je minimální trvanlivost BrainMax Pure olivových olejů?

Olivový olej není produktem podléhajícím rychlé zkáze. Pokud jej užijete i po datu uvedeném na etiketě, nepředstavuje žádná zdravotní rizika. Nicméně postupem času ztrácí své unikátní vlastnosti. Proto by otevřená láhev měla být spotřebována do 6 měsíců.

Mohu olej přelévat do jiných nádob?

Jakoukoliv manipulaci a přelévání nedoporučujeme. Kyslík olivovému oleji škodí, stejně jako světlo. Proto jsou naše oleje baleny do tmavých lahví. Nesmíme opomenou také fakt, že olivový olej rád přejímá cizí aroma nebo pachy, takže přelévání do jiných nádob by mohlo degradovat samotné aroma olivového oleje.

Jak olivový olej uchovávat?

Optimální skladovací teplota olivového oleje je mezi 12 až 18 ° C, takže je důležité mít olivový olej v dostatečné vzdálenosti od možných zdrojů tepla v kuchyni. Není nutné dávat do lednice, ale musí být na chladném místě (podobně jako víno).

Ztrácí extra panenský olivový olej při zahřátí své vlastnosti?

Ano, všechny oleje při zahřátí ztrácejí vlastnosti. Ideální ze zdravotního hlediska je vařit jídlo při nízké teplotě a vždy se vyhnout kouřovému bodu. Když olej začne kouřit, znamená to, že hoří, což z hlediska našeho zdraví není dobré. Ideální je nepřesáhnout teplotu 70°, aby se maximalizovaly organoleptické vlastnosti. Čím nižší teplota, tím více zdraví prospěšných vlastností si olej zachovává. Olivový olej (podobně jako jiné oleje) by se nikdy neměl zahřát tak, aby vytvářel kouř. V tuto chvíli produkuje aldehydy, které podporují vznik mnoha nemocí.

Jakou kyselost mají BrainMax Pure olivové oleje?

V nabídce máme 2 organické olivové oleje: Premium, který má kyselost 0,11 a Daily má kyselost 0,14.

Může být extra panenský olivový olej levný?

Realita je taková, že je prakticky nemožné najít vysoce kvalitní olivový olej za relativně nízkou cenu. Za lahví kvalitního oleje se skrývá dlouhý proces náročného sběru, technologických postupů, skladování i bleskurychlé dopravy. Všechny z těchto faktorů mají svou cenu. Jinými slovy, na lahvi kvalitního olivového oleje se nevyplatí šetřit. 

Závěr

Olivovému oleji se přezdívá tekuté zlato. Byl po tisíce let základem středomořské stravy a jeho historie sahá až do starověkého Řecka a Říma. Proto asi není náhodou, že středomořská strava podle odborníků patří mezi ty nejzdravější. Středomoří je i domovem pro jednu z nejdéle žijících populací na světě. Typická strava těchto lidí je založena na dostatku zdravých tuků. olivového oleje, ryb i ořechů. Olivový olej by neměl v naši kuchyni chybět.

 

Veronika Halusková

 

1. BERROUGUI, Hicham, Souad IKHLEF a Abdelouahed KHALIL. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. 2015.

2.ESTRUCH, Ramón, Emilio ROS, Jordi SALAS-SALVADÓ, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. 2018.

2.ROZATI, Mitra, Junaidah BARNETT, Dayong WU a Garry HANDELMAN. Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial2015.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení