NOVINKA! Prémiový Grass-Fed kolagen! Více: ZDE
NOVINKA! BrainMax Omega 3 - Olej z tresčích jater! Více: ZDE
Za chvíli jsou Vánoce! Mrkněte na dárky! Více: ZDE

Jód

Nejprodávanější

181 quinton 0020 edit
 
899 Kč
1 položek celkem
181 quinton 0020 edit
Novinka
899 Kč

Mořská plazma obsahující 78 tělem využitelných minerálních látek pro silnější imunitu.

40512

Jód je považován za jeden ze základních minerálu pro naše tělo. Je obzvlášť důležitý v období těhotenství, protože reguluje metabolismus štítné žlázy, která řídí růst a vývoj celého těla. Hormony štítné žlázy hrají důležitou roli v celé řadě tělesných funkcí, včetně metabolismu, zdraví kostí, imunitní odpovědi a vývoje centrálního nervového systému (CNS). 

Lidský organismus nemůže fungovat bez tohoto významného prvku. Hraje podstatnou a rozhodující roli při produkci hormonů štítné žlázy (tyroxinu a trijodtyroninu). Tyto látky lipofilního charakteru se vytváří z jedinečné aminokyseliny tyrosinu, což je základní stavební jednotka. Tuto složku si umí tělo vyprodukovat úplně samo. Bohužel s postupujícím věkem dochází k tomu, že se tvorba tyrosinu prakticky v těle snižuje a tak jej lidé musí suplementovat. Pokud má člověk v lidském těle dostatek jódu, pak je vitálnější a aktivnější. Dá se říci, že jód má pro organismus pozitivní vliv nejen na zdraví, ale i na samotnou životní sílu.

Jód pomáhá přeměňovat hormon stimulující štítnou žlázu (TSH) na trijodtyronin (T3) a tyroxin (T4). Tato přeměna je důležitá pro správné fungování štítné žlázy. Nerovnováha jódu může vést k nadměrné nebo nedostatečné činnosti štítné žlázy.

Strava obohacená o jód putuje trávicím systémem, dochází zde přitom k oddělení zbytku potravy od jódu. Ta přechází do krevního řečiště a odtud jej zachycují receptory štítné žlázy. Nedisponuje-li tělo potřebným množstvím jódu, pak se zákonitě netvoří potřebná hladina hormonů.

Největším zdrojem jódu jsou následující potraviny (mořské ryby, mořské řasy a plody moře). Daný obsah jódu se v těchto produktech velice odlišuje. V procentuálním vyjádření se jedná někdy až o stovky procent. Tento rozdíl do značné míry souvisí s místem původu a také se sezónními výkyvy.