Ořechy a semínka
Nejprodávanější

Pistácie latinsky Pistacia vera je strom z rodiny Kešu. Přezdívá se jím "veselé ořechy" nebo...

Makadamové ořechy jsou pravým králem ořechů, protože kromě vynikající máslové chuti se vyznačují...

Pistácie latinsky Pistacia vera je strom z rodiny Kešu. Přezdívá se jím "veselé ořechy" nebo...

Slunečnicová semínka jsou nepostradatelným zdrojem vitamínů řady B, vitamínu E a omega-3...

Mezi ostatními ořechy vynikají obsahem živin prospěšných pro fungování nervové soustavy a mozku,...

Kešu oříšky jsou zdrojem bílkovin a vitamínů, zejména vitamínu B1, B5, B6 a vzácného vitamínu K....

Mák je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku. Ve 100 gramech máku najdeme až trojnásobné množství...

Lahodné mandle jsou bohaté na celou řadu minerálních látek, jako je vápník, fosfor, hořčík,...

Chuť kešu ořechů je sladší a méně intenzivnější než třeba u arašídů nebo vlašských ořechů. Hodí...
Věděli jste, že tuky by měly tvořit až 30% denního příjmu a z toho by minimálně dvě třetiny měly tvořit tzv. nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v oříšcích a semínkách?
Nenasycené mastné kyseliny, které v sobě ořechy a semínka obsahují, by měly tvoři důležitou složku našeho jídelníčku. V pouhé hrstce ořechů a semínek tělu dodáte jak zdraví prospěšné tuky, bílkoviny, vláknu, tak i vitamíny a minerály.
Proč zařadit ořechy a semínka do jídelníčku?
- Jsou nabité antioxidanty.
- Obsahují zdraví prospěšné tuky.
- Zdroj vlákniny.
- Celou řadu minerálních látek, včetně vápníku, hořčíku, selenu, zinku nebo mědi.
- Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- Pomáhají předcházet osteoporóze.
- Podporují zdravější pokožku, vlasy i nehty.
Ořechy jsou jedním se základních zdrojů příjmu bílkovin u vegetariánů a veganů. Do jídelníčku je přidáváme opatrně, protože přes to, že tuky v nich obsažené, jsou zdraví prospěšné, je jich poměrně dost. Je doporučována hrst oříšků a semínek každý den. Ideální je si ořechy smíchat a každý den si tak dopřát jen pár z nich. Na skladování ořechů by jste si měli dát záležet. Protože obsahují hodně tuku, mají tendenci žluknout. Kvůli tomu je v ideálním případě dát do dobře těsnící nádoby a skladovat v suchu a temnu.