NOVINKA!: BrainMax Pure Boostery! Více: ZDE
NOVINKA! BrainMax Astaxanthin! Více: ZDE
NOVINKA: BrainMax Pure Těstoviny! Více: ZDE

Luštěniny

Nejprodávanější

5 položek celkem
cocka beluga vizual JPG
89 Kč

Černá čočka ,,beluga" v BIO kvalitě je nejzdravější variantou čočky vůbec. Černá čočka je...

34563
cervena cocka fotbal vizual JPG
79 Kč

Červená čočka je pro nás více méně exotika. Pochází z Turecka, kde je často používaná místo...

34581
Fazole Mungo vizual JPG
69 Kč

BrainMax Pure Fazole Mungo patří mezi exotické luštěniny a asijská kuchyně se bez naklíčených...

34560
cizrna vizual JPG
99 Kč –20 %
79 Kč

Cizrna neboli římský hrách patří mezi luštěniny s vysokým obsahem bílkovin a také...

34557
adzuki vizual JPG
149 Kč

BrainMax Pure červené fazole Adzuki v BIO kvalitě jsou příbuzné malým a známějším mungo...

34566

Luštěniny mají dlouhou historii, včetně záznamů o jejich konzumaci na Středním východě před více než 11 000 lety některými z nejstarších civilizací. Dnes jsou potravinou používanou v různých kuchyních napříč celým světem. Luštěniny jsou skvělým zdrojem několika důležitých živin, včetně široké škály vitamínů, minerálů ale především rostlinných bílkovin a vlákniny.

Velkou součást stravování našich předků, tvořily z velké části luštěniny, což s dnešní dobou téměř nemůžeme srovnávat. Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit třikrát týdně. A ruku na srdce, realita tomu mnohdy neodpovídá. Historicky se luštěniny objevovaly v jídelníčku našich předků především díky nedostatku masa a díky jejich sytícím vlastnostem. Jelikož dnes je dostupnost masa v západním světě téměř neomezená, maso jednoznačně převažuje a luštěniny mnozí vypustili z jídelníčku úplně.

Jednou z mnoha výhod luštěnin je hlavně to, že se jedná o potravinu, která je doposud čistá, bez úprav a zásahů v zemědělství. Luštěniny mají nezanedbatelné množství vlákniny (cca 15g), díky které jsou schopny nás na dlouhou dobu nasytit. Proto jsou součástí nejen racionálního stravování, ale jsou také doporučovány v redukčním režimu. A jelikož je západní stravování chudé na vlákninu (dokonce se uvádí, že nemáme ani polovinu doporučeného denního příjmu), luštěniny mohou být vhodnou potravinou, jak tento deficit změnit. Kromě toho se jedná o potravinu vhodnou pro diabetiky, protože luštěniny mají nízký glykemický index (GI < 50). Škroby, které luštěniny obsahují se díky vyššímu obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a nedochází k prudkému vzestupu glykémie.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení