6 tipů podle čeho vybrat nejlepší granolu

Granola by měla představovat zdravou součást snídaně. Nicméně to, co považujeme za zdravou snídani - jako jsou vločky, oříšky nebo ovoce, můžete na pultech obchodů najít s příměsí velkého množství cukru. Granola se pak už spíše podobá cukrovinkám, než-li zdravé snídani. Proto Vám prozradíme tipy, podle čeho granolu vybírat a čeho sí všímat na obalech. Hlavně proto, abyste neplatili za něco, co ve skutečnosti nemá takovou cenu.

Proč je granola ideální snídaně?

Granola tvoří produkt, který zabírá první příčky v konzumaci cereálií. Jsou to v podstatě jednotlivé suroviny, které jsou spojeny tukem a zapečeny do větších křupavých kousků. Oproti klasickému musli tedy granola nemá sypkou konzistenci. Základ granoly tvoří ovesné vločky, ke kterým jsou přidány oříšky, tuk a ovoce, popřípadě čokoláda. To vše je upečeno v tenké vrstvě, aby granola měla křupavou texturu!

A proč je granola tak oblíbená? Je to především její výborná chuť, která jde ruku v ruce s vysokým obsahem vlákniny, kterou obsahují ovesné vločky. Vláknina je hlavní činitel našeho trávicího traktu. Podporuje trávení a díky ní se cítíme sytí po delší dobu. Kromě vlákniny jsou vločky bohaté na betaglukany a křemík. Křemík je stopový prvek, který nám stačí pouze v malém množství, nicméně jeho nedostatek poznáme na kvalitě našich nehtů a vlasů. Granola dále obsahuje živiny jako je železo, hořčík, zinek, měď, selen, vitamíny skupiny B a vitamín E.

Čím více vlákniny granola obsahuje, tím delší pocit nasycení cítíme. Dokonce jsou vláknině připisovány vlastnosti jako je snižování cholesterolu a hladiny krevního cukru.

Jak vybrat pravou granolu?

Granola, kterou můžete koupit v obchodech, skrývá ve svém složení několik přešlapů. Abyste si mohli být jistí, že kupujete zdravou snídani ve formě správně připravené granoly, máme pár tipů, na co si dát při výběru pozor.

1.) Velké kousky a křupavá textura

Nejspíš hlavní bod je konzistence granoly. Nekupujte drť, která se spíše podobá sypanému musli, protože ta správná granola musí křupat a obsahovat celé kusy obilovin, oříšků a ovoce. 

vyber_granoly_infografika_brainmarket_cz

2.) Výběr tuků

Jak už víme, při pečení granoly je vždy potřeba použít nějaký tuk. Ten v granole pomáhá vázat jednotlivé ingredience granoly dohromady. A zde často dochází k prvnímu problému v použitých surovinách. Některé granoly mohou obsahovat palmový nebo slunečnicový olej. Pokud hledáte zdravější formu granoly, vybírejte takovou, kde je používán například kokosový olej, nebo máslo. Kokosový olej je unikátní svým obsahem nasycených mastných kyselin. Jsou v něm obsaženy mastné kyseliny, které tělo okamžitě využije k produkci energie pro tělo i mozek.

3.) Použitá sladila

Pro kvalitní granolu není potřeba, aby byly obiloviny a oříšky přebity cukrem. Při výběru se zajímejte o to, čím je granola slazená. Dejte přednost granole, která bude slazená přírodními sladidly, protože cukr je tam opravdu navíc. Dejte přednost granole, která je slazená například čekankovým sirupem nebo kokosovým sirupem.

4.) Chuť

Mnozí výrobci se předhánění v tom, aby výrobky neobsahovaly cukr, minimum tuku atd. Jedno je jisté, pokud chcete, aby byl zdravý jídelníček Vaší každodenní součástí, je potřeba, aby Vám jednotlivá jídla chutnala. Granola může chutnat, aniž by v ní bylo několik lžic cukru. Nejčastěji granolu dochucuje ovoce, nebo také přísady jako je kokos, či oříškové krémy. A také již zmíněný tuk, který výslednou chuť ještě podtrhne.

5.) Nutriční hodnoty

Granolu si dopřáváme ke snídani nebo dopolední svačině, kdy potřebujeme energii a pořádnou dávku vlákniny. Taktéž ovoce, které granola obsahuje dokáže tělo v dopoledních hodinách mnohem lépe zpracovat. Určitě se při výběru zajímejte o množství vlákniny a také o to, co tvoří základ granoly. Granola na pultech supermarketů je tvořena nejrůznější směsí obilovin a pokud se například chcete vyhýbat lepku, jen s těží si vyberete takovou, která by splňovala co nejvíce požadavků. 

granola choco sklenice 2 f

6.) Množství použitých surovin

Velké množství pšenice nebo pouze vloček s příměsí cukru. To je často složení granoly, kterou běžně dostanete v obchodě. Po ovoci nebo oříšcích ani památky. Vybírejte takovou, která už od pohledu obsahuje ovoce. Taktéž vybírejte takovou která obsahuje slušnou porci oříšků, protože ty jsou významným nositelem zdraví prospěšných tuků, ale také celé řady minerálů. Je to dobré vodítko především i proto, abyste se dokázali rozhodnout, zda taková granola stojí za cenu, za kterou ji kupujete. 

Na obalu se zajímejte o to, jaká obilovina tvoří základ granoly, kolik je přidaného cukru a také o to, jaké je množství vlákniny. 

TIP: Recept na zdravou domácí granolu

Suroviny:

Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte javorový sirup a kokosový olej. Vše promíchejte. Pečte 30 minut. Domácí granola bude i nadále křupavá, když bude chladnout. Je lákavé ji hned začít jíst, nicméně doporučuji po vytáhnutí z trouby nechat 15 minut odpočívat na plechu. Granola pak bude extra křupavá. Pokud nechcete riskovat, že se Vám sušené ovoce v troubě připálí, takže ho po vychladnutí vmíchejte do granoly. Tímto způsobem budete vědět, že jakékoli sušené ovoce, které přidáte, bude měkké. Pro svěží citrusovou příchuť do směsi před pečením vmíchejte čerstvou citrusovou kůru z jednoho BIO citrónu.

A nebo si můžete vychutnat naši BrainMax granolu, kterou si vychutnáte hned v 9 příchutích!

Pečeme si vlastní granolu!

Máme radost, že směr konzumace cereálií se ubírá opačným směrem. Po dlouhá léta, kdy jsme podléhali nejrůznějším sladkým polštářkům zalitých mlékem. Ty jsou totiž vždy pod plnou palbou cukrů. Protože našim cílem je vždy jít po kvalitě, rozhodli jsme se pro pečení vlastní granoly tak, abychom za její složení a kvalitu mohli dát ruku do ohně. A nebudeme předstírat! Někdy nám složení, kterému musí vévodit chuť, dalo zabrat. Nejen že jsme museli vybrat kvalitativně nejlepší suroviny, ale zároveň jsme měli za úkol zohlednit to, aby složení šlo dohromady s naší filozofií zdravého životního stylu. 

blueberry cheesecake ve sklenici

Kromě bezlepkových ovesných vloček v BIO kvalitě jsme do granoly přidali oříšky a lyofilizované ovoce, které chutná jako čerstvé. To vše je upečeno v tenké vrstvě, protože jak už víme, granola musí křupat! Jako zákad jsme použili BIO bezlepkové ovesné vločky z FInska, aby si granolu mohli dopřát i ti, kteří nesnesou jakékoli množství lepku. Všechny granoly jsou díky tomu bezlepkové!

Naše granola je v BIO kvalitě. Tou první je veganská granola BrainMax Pure granola Goji a Kešu. Goji jsme vybrali především pro svou přirozeně sladkou chuť, která se výborně snoubí s nasládlou chutí kešu oříšků. Navíc je goji neboli kustovnice čínská bohatá na lykopen. Antioxidant, za který nám náš cévní systém bude vděčný. Lykopen pomáhá snižovat cholesterol a zajišťuje správnou průchodnost cév. Jako tuk jsme použili kokosový olej.

Další verzí granoly je BrainMax Pure Maple & Apple cinnamon Granola. Dle názvu už můžete tušit, že se jedná o známou kombinaci jablek, skořice, pekanových ořechů a javorového sirupu. Sladkou chuť jsme ještě podpořili medem a kromě toho také přirozeně nasládlou chutí arašídového másla. Jako tuk jsme vybrali máslo v BIO kvalitě.

BrainMax Pure Choco Raspberry Granola je další verze granoly, tentokrát s hořkou čokoládou a lyofilizovanými malinamiGranola je pečená s ghíčkem z BIO mléka a doplněna o BIO brusinky, organická chia semínka spolu s kokosovým sirupem, který jí dává příjemně sladkou chuť.

 

granola choco recept 22

BrainMax Blueberry Cheesecake to je název další z verzí granoly, u které jsme vsadili na spojení sladkou chuti lyofilizovaných borůvek, mandlového krému a bílé čokolády. Kromě toho jsme do granoly přidali kešu ořechy, kokos a chuť podtrhuje kokosová smetana, která granole zároveň dodává vláčnost a jemný kokosový podtón.

Čokoláda a kokos to už je tradiční synergie chutí. V granole, kterou jsme příznačně nazvali BrainMax Pure ChocoCoco jsme kokosem ani čokoládou opravdu nešetřili a proto je i můj favorit. Má sladkou chuť s krémovým kokosovým podtónem. Kromě vloček v granole najdete také chia semínka, pufovanu quinou a kešu ořechy. Proč právě pufovaná quinoa? Jedná se o velmi rychlý proces, při kterém se vysokou teplotou a tlakem odpaří veškerá vlhkost. Tento způsob zpracování je velmi rychlý, proto si quinoa zachovává veškeré nutriční látky a vitamíny. Sladká chuť této granoly je práce kokosového sirupuChocoCoco granola (stejně jako naše všechny granoly) splňují všechna kritéria jako je křupavá textura, velké kusy surovin, nasládlou chuť a variací kvalitních surovin.

Při výrobě BrainMax Pure Mango & Papaya Granola BIO jsme bezlepkové ovesné BIO vločky z Finska zapekli a smíchali spolu s kousky lahodného manga a papaji. Sladkou chuť granole propůjčil kokosový sirup a kešu krém spolu s celými křupavými kousky kešu ořechů.

Lahodnou granolu pouze z rostlinných ingrediencí BrainMax Pure Peanut Butter Vegan Granola si zamilují nejen ti, kteří preferují rostlinnou stravu, ale potěší i ty, kteří chtějí změnu ve svém jídelníčku. Bezlepkové ovesné BIO vločky veganskou mléčnou čokoládou a arašídovým krémem je skutečné potěšení pro chuťové pohárky. Křupavou konzistenci doplňují chia semínka a přidané rozinky dodají granole nasládlou, ovocitou chuť. 

Křupavé kousky granoly z bezlepkových BIO ovesných vloček, které jsme zapekli a smíchali spolu s kousky bílé čokolády. Ta správná granola má křupat, proto jsme velké kousky zapečených vloček obohatili o organické pistácie, lněná a dýňová semínka a sladkou chuť granole propůjčil kokosový sirup.  To je naše BrainMax Pure Pistachio & White Chocolate Granola. 

Další granolou z naší nabídky je  BrainMax Pure Slaný karamel & Maca Granola, BIO, kde hraje prim karamel se slaným nádechem a maca BIO prášekGranola je upečená do velkých křupavých kousků a jako základ jsme použili bezlepkové BIO ovesné vločky z Finska. Součástí je také BIO ghí a křupavou texturu doplňují BIO karamelové kokosové chipsy. Jemnost granole dodává dvojice BIO krémů vlastní výroby - kešu a mandlový. 

A jak jsme si poradili s cukrem? 

Všechny druhy naší granoly chutnají výborně a proto je jen těžké uvěřit, že je sladká chuť tvořena pouze přírodními sirupy. Není cukr jako cukr a ty přírodní jsou výborní pomocníci, jak si dopřát sladkou chuť tak, aby to nemělo negativní dopad na naše zdraví. Přírodní alternativní sladidla nezvýší hladinu glykémie a když už, tak pouze nepatrně. Rafinovaný cukr jsme nahradili kokosovým sirupem, čekankovým sirupem erythritolem

 

Veronika Halusková