Čekankový sirup

Kořen čekanky pochází z vytrvalé byliny z čeledi pampelišek. Na louce čekanku určitě poznáte, protože má jasně modré květy. Čekanka potažmo čekankový sirup si už pár let hájí své místo v přírodních sladidlech. A není divu, jeho výhod je hned několik. 

Čekanka a její vliv na trávení

Většina lidí pravděpodobně zná čekanku jako bezkofeinovou náhražku kávy. Nicméně omezit čekanku je na tohle, by byla škoda. Čekanka je jedním z nejbohatších zdrojů inulinu. Inulin je rozpustná vláknina. Patři do třídy sacharidů známých jako fruktany. Ty jsou tvořeny molekulami fruktózy, které jsou spojeny dohromady, aby tak zabránily trávení v tenkém střevě.

Tlusté střevo je domovem více než 400 druhů bakterií. Skládá z bakterií, které nám prospívají a také těch, které nám škodí. Výsledkem správného fungování střev a celého trávicího traktu je nastolit mezi těmito druhy bakterií rovnováhu. Inulin, který čekanka obsahuje, je prebiotikum - tedy druh rostlinné vlákniny, který podporuje růst dobrých bakterií ve střevě. Jednoduše řečeno inulin, který čekanka obsahuje, pomáhá nastolit vládu dobrých bakterií v našem střevě. To následně má pozitivní vliv nejen na trávení, ale celý imunitní systém. Kromě toho je čekanka výborná při střevních potížích, hemoroidech a v lidovém léčitelství se doporučuje při žlučníkových potížích a potížích s játry aj.

Čekankový sirup a jeho glykemický index

Čekankový sirup je opravdový zlatý poklad mezi přírodními sladidly. Sirup se získává hydrolýzou inulinu obsaženého v čekance. Jeho výhod je tolik, že může obsadit první příčku v přírodních sirupech. 

Kromě pozitivního vlivu na náš mikrobiom má čekan nízký GI (glykemický index) - nižší než 5. Pro představu med má 55 a rafinovaný cukr 68. Glykemický index se označuje čísly od 1 do 100 s tím, že je doporučováno konzumovat spíše potraviny s nízkým GI. To znamená potraviny, které méně či pomaleji zvyšují hladinu cukru v krvi. 

vyhody konzumace cekankoveho cukru_infografika_cz

Potraviny, které obsahují vlákninu, mají nižší glykemický index a způsobují menší skoky v hladině cukru v krvi než potraviny s nízkým obsahem vlákniny. Zejména pro diabetiky je konzumace vlákniny zásadní, protože zpomaluje vstřebávání cukrů z tenkého střeva do krve. To snižuje možnost nárůst inzulinu – hormonu produkovaného slinivkou břišní ke stabilizaci hladiny glukózy v krvi. Nárůst hladiny inzulinu je spojována jak s obezitou, tak i zvýšeným rizikem cukrovky.1

Našim cílem by mělo být snížit příjem cukru, brát ho z co nejvíce přirozených zdrojů a naučit se znovu vnímat přirozenou sladkost potravin. V tom je čekanka spolu erythritolem a xylitolem, ideální alternativou.

Široké využití čekankového sirupu

Kromě výše zmíněných vlastností, které čekanka nabízí se jedná o tuzemskou rostlinu, která má v naší historii lidového léčitelství velmi dobrou pověst. Pro nás je čekanka ideální volbou ve výběru sladila ve chvíli, kdy se rozhodneme omezit konzumaci rafinovaného cukru. 

Sirupy zažívají boom, protože jejich využití je lepší než u klasického cukru a díky nižšímu glykemickému indexu jsou zdravější než rafinovaný cukr. Čekankový sirup si bezpochyby zaslouží čestné místo v kuchyni. Je vhodný ke slazení jak teplých, tak studených nápojů, ale své také při pečení, přípravě palačinek a jiných dezertů. Vzhledem k tomu, že pro mnoho lidí je omezení rafinovaného cukru těžké, je potřeba volit taková sladidla, která vám budou vyhovovat především svou chutí. Přestože je čekankový sirup přírodní, pořád je to sladidlo a jako s takovým bychom s ním měli nakládat. I zde platí všeho s mírou, zvlášť u osob, které si hlídají hladinu krevního cukru.

 

Veronika Halusková

 

1. MENNI, C, M A JACKSON, T PALLISTER, C J STEVES, T D SPECTOR a A M VALDES. Gut microbiome diversity and high-fibre intake are related to lower long-term weight gain. 2017.