Probiotika - zdraví začíná ve střevech

Poslechněte si audioverzi článku!

Věděli jste, že naše tělo obsahuje větší počet mikroorganismů, než-li má buněk? A co kdyby Vám někdo řekl, že funkce imunitního systému můžete ovlivnit prostřednictvím silného a rozmanitého mikrobiomu, tedy mikroorganismů převážně sídlících v tlustém střevu? Už před více než 2500 lety věděl Hippokrates, že všechny nemoci začínají ve střevech. Proto se dnes budeme bavit o probioticích, které zdraví střev zásadně ovlivňují. 

Probiotika jsou mikroorganismy, které jsou pro naše tělo nepostradatelné. Samotná probiotika má mnoho z nás spojeno s užíváním antibiotik, na což Vás upozorní i lékař. A samozřejmě je to jeden z případů, kdy se vyplatí po nich sáhnout. Nicméně to není případ jediný, protože na našem imunitním systému, který pracuje 24 hodin denně, se z největší části podílí také zdraví střevního mikrobiomu. 

Probiotika jsou soubor živých bakterií, které se přirozeně nachází uvnitř těla nebo na něm. Název probiotika je odvozen od pro- a -biota, což znamená "pro život". Ačkoli jsou bakterie vnímány spíše negativně, nemusíte mít obavy. Mluvíme o zdraví prospěšných bakteriích  v optimální rovnováze, které našemu tělu pomáhají. 

Mikrobiota a mikrobiom

Mikrobiota je soubor všech mikrorganismů, které osidlují naše tělo. Pojmem střevní mikrobiota označujeme mikroorganismy, které osídlují naše střeva. Naopak mikrobiom je soubor genetické informace, které v sobě tyto mikroorganismy nesou. 

Naše střeva jsou osídlena miliardami bakterií a mikroorganismů, které mají pro naše zdraví nepostradatelný význam. Představte si mikrobiom jako různorodou komunitu organismů, které kooperují, aby udržely tělo zdravé. Mikrobiom každého jedince je jedinečný. Žádní dva jedinci nemají stejné mikrobiální buňky – dokonce i dvojčata mají odlišné složení mikrobiomu. Menší množství bakterií najdeme už v žaludku a tenkém střevě a naopak největší množství bakterií se nachází v tlustém střevě. Jde o jakýsi "ekosystém", který je složen z nejrůznějších bakterií a virů, který spolupracuje a udržuje ROVNOVÁHU v těle (homeostáza).

zdrave-strevo

Tyto mikroorganismy jsou v našem těle od chvíle, kdy se narodíme. Novorozenec je prvním bakteriím vystaven při průchodu porodními cestami matky při porodu. Proto je z pochopitelných důvodů pro novorozence lepší přijít na svět běžným porodem spíše než císařským řezem. Prvotní osídlení bakteriemi spustí řetězec událostí uvnitř gastrointestinálního traktu dítěte a ten začne produkovat zdraví prospěšné bakterie. Tyto bakterie neúnavně bojují proti bakteriím, které nám škodí. Mezi "hodnými" a "zlými" bakteriemi musí být rovnováha. Pokud dojde k nerovnováze (dysbióze), bývá to často vykoupeno snížením imunitních funkcí, poruchami trávení, nedostatečnou absorpcí živin, autoimunitními onemocněními, chronickou únavou nebo poklesem energie. A neméně častý je syndrom propustného střeva, což je onemocnění, při kterém jsou přes střevo pouštěny toxiny do krevního řečiště. K dysbióze dochází vlivem několika faktorů jako je nadměrná konzumace alkoholu, časté užívání antibiotik nebo stres. Do karet nám nehraje také příliš sterilní prostředí, kterému jsme mnohdy od dětství vystavováni.

mikrobiom-infografika-brainmarket

Jak probiotika fungují a jaké jsou jejich druhy?

Hlavním úkolem probiotik je udržovat mikrobiální rovnováhu. Když jsme nemocní, dochází ve většině případů ke střevní mikrobiální dysbióze, ve prospěch "zlých" bakterií. Proti tomu se můžeme bránit vhodně zvolenou stravou. V ideálním případě by se měly probiotické potraviny v našem jídelníčku objevit každý den. Jejich výběr je poměrně pestrý a jsou naprosto klíčové pro zdraví našich střev. Můžete vybírat od zelí, kimchi a jiných fermentovaných (kvašených) potravin, přes kefír, jogurty až po kombuchu, která je velmi oblíbeným zdrojem probiotik. Dobrým zdrojem probiotik je také kimchi. Pikantní korejské jídlo, které se připravuje z nakládaného zelí spolu s kořením a chilli papričkami. Díky procesu kvašení je to jedna z nejlepších probiotických potravin vůbec.

Probiotika dělíme na různé kmeny, kdy každý kmen hraje svou roli v našem mikrobiomu. Uvedeme si několik probiotických kmenů, které mají několik prokázaných účinků na naše střeva i celý imunitní systém.

1.) Bifidobakterium

Bakterií kmenu Bifidobakterium je známo více než 50 druhů a předpokládá se, že každý druh má trochu jinou funkci. Tento kmen bakterií je ve skutečnosti jedním z prvních typů bakterií, které jsou ve střevech dětí poté, co se narodí. Navzdory jejich velkému významu pro naše tělo, tvoří tento kmen obvykle méně než 10 % bakterií v zažívacím traktu dospělých osob. Jednou z hlavních funkcí tohoto kmenu bakterií je trávení vlákniny a dalších komplexních sacharidů, které tělo nedokáže strávit samo. Mohou pomoci předcházet infekcím, které jsou způsobeny jinými bakteriemi, jako je E. coli tím, že produkují chemikálie, které zabraňují toxinům v průchodu do krve.

Mezi nejúčinnější  kmeny bifidobakterií patří Bifidobacterium longumBifidobacterium infantis Bifidobacterium breve. Bifidobacterium longum je vynikajícím pomocníkem při trávicích problémech a při intoleranci laktózy. Pomáhá rozkládat většinu cukrů v potravinách, včetně laktózy. Studie prokázaly, že Bifidobacterium longum má silný účinek na imunitní systém, pomáhá posilovat obranyschopnost těla a bránit ho proti škodlivým patogenům. 1

2.) Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii je tropický druh kvasinek poprvé izolovaný z liči a mangostanu. Jedná se o kmen, který je doporučován zvlášť při průjmu. Saccharomyces je přátelská kvasinka, která se přímo hodí pro ty, kteří užívali antibiotika. Tato kvasinka podporuje zdraví střevní výstelky, pomáhá podporovat zdraví těsných spojů ve střevech a chrání před nerovnováhou střevního mikrobiomu. 

nejcasteji-probiotika (1)

3.) Lactobacillus

Bakterie Lactobacillus žijí převážně v tenkém střevě (části střeva, která následuje po žaludku). Probiotika obsahující druhy Lactobacillus pomáhají znovu osídlit tenké střevo těmito přátelskými organismy, které pomáhají podporovat trávení a imunitní funkce. Nejprospěšnějšími druhy jsou L. acidophilus, L. plantarum a L. paracasei.

Lactobacillus acidophilus se užívá k léčbě vaginální mykózy, k této nerovnováze bakterií jsou určeny speciální probiotika pro ženy či rovnou vaginální probiotika.

4.) Streptococcus thermophilus

Název kmenu trochu svádí k domněnce, že souvisí se streptokokem, ale není tomu tak. Streptococcus thermophilus je bakterie mléčného kvašení a je to specialista na trávení bílkovin a lipidůJe odolný vůči kyselému prostředí, tedy i odolný vůči žaludeční kyselině a žluči, díky čemuž v žaludku přežije a bojuje proti škodlivým bakteriím a jiným látkám ve střevě. Pomáhá při průjmu, zácpě nebo akutní gastritidě.

Kdy užívat probiotika?

Nejspíš víme, že je vhodné zařadit probiotika po užívání antibiotik. Úkolem antibiotik je zničit škodlivé bakterie, které způsobují dané onemocnění. Nicméně antibiotika neznají rozdíl mezi škodlivými a zdraví prospěšnými bakteriemi. Antibiotika tedy doslova vyhladí náš mikrobiom. K užívání antibiotik by mělo dojít jen ve výjimečných zcela odůvodnitelných případech, neboť mohou způsobit mnoho škod, které se velmi těžko napravují a navíc tu díky nadužívání antibiotik hrozí rezistence bakterií, kdy by nám v budoucnu při bakteriálním onemocnění nemusely pomoci ani antibiotika.

Užívání probiotik je během nebo po antibiotické kůře zásadní. Neboť probiotika pomohou znovu osídlit střevní mikrobiom a dokáží nastolit rovnováhu. Probiotika byste měli užívat nejméně 2 hodiny po užití antibiotik.

nevyvazeny strevni mikrobiom infografika brainmarket cz

Užívání probiotik nesouvisí jen s léčbou antibiotiky. Mikrobiom ohrožuje také nezdravá strava plná průmyslově zpracovaných potravin nebo smažených jídel. Pokud trpíte nadýmáním, zácpou nebo naopak průjmem, zhoršeným trávením, kožními vyrážkami, ekzémy alergiemiměli byste zvážit suplementaci probiotik. Totéž platí v případě opakujících se kvasinkových infekcí nebo při nadměrné konzumaci alkoholu. Na pozoru by se měli mít také kuřáci, protože kouření výrazně mění složení střevního mikrobiomu a "chování" bakterií.

Příznaky nevyváženého střevního mikrobiomu:

  • průjem
  • zácpa
  • zán***tlivá onemocnění střev
  • infekce močových cest
  • opakující se kvasinkové infekce
  • alergie a ekzémy
  • syndrom dráždivého tračníku
  • syndrom propustného střeva
  • oslabený imunitní systém
  • deficit vitamínů skupiny B

Probiotiky byste se měli dostatečně zásobit tehdy, pokud cestujete do exotických zemí. Snižují totiž četnost výskytu průjmů způsobených především bakterií E.coli nebo salmonelou. Kromě toho mohou probiotika posloužit také lidem, kteří mají nějakou potravinovou intoleranci, jako je například laktózová intolerance.

potraviny s probiotiky infografika brainmarket cz

K čemu jsou probiotika a jak fungují?

Probiotické bakterie brání před poškozením střevní sliznice. Kromě toho vytvářejí látky, které škodlivé bakterie dokáží zničit, jako jsou například mastné kyseliny, které snižují střevní pH.

1.) Probiotika udržují mikrobiom v rovnováze

Pokud jsou probiotika přijímány v dostatečném množství, mohou pomoci obnovit přirozenou rovnováhu střevních bakterií. Dostatečná přítomnost probiotik v tenkém střevě je nezbytná pro správné fungování střev a pomáhá předcházet zán***tlivým procesům. Mohou udržovat střeva zdravá tím, že brání růstu škodlivých bakterií a posilují střevní bariéru po narušení nemocí nebo léky.

2.) Probiotika podporují trávení 

Nejčastěji diskutovaným přínosem probiotik je jejich schopnost podporovat správné trávení a střevní peristaltiku (pohyb střev). Často se používají při léčbě a prevenci gastrointestinálních onemocnění, včetně chronických onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba nebo divertikulóza. Divertikly jsou jedna nebo více prohlubenin, které se tvoří ve stěně tlustého střeva. Mohou se pohybovat od velikosti hrášku až po mnohem větší. Ačkoli se mohou tvořit kdekoli ve vnitřní výstelce tlustého střeva, nejčastěji se nacházejí v levé dolní části. V těchto prohlubních se mohou usazovat zbytky potravy a v závažnějších případech může dojít k akutní divertikulitidě, kdy se vytvoří infekce doprovázená horečkou, nevolností a bolestmi. V chronické fázi mohou pomoci právě probiotika.2

zdravotni prinosy probiotik infografika brainmarket CZ

 

3.) Probiotika zmírňují trávicí potíže

Určitě to většina z nás dobře zná - bolesti břicha, nadýmání, průjem nebo naopak zácpa. To vše jsou důsledky nerovnováhy bakterií v našem trávicím traktu. Nicméně průjem může mít i několik jiných příčin. Jedná se totiž o reakci, jejímž cílem je zbavit se škodlivých látek, včetně patogenů (špatné bakterie, viry a plísně) - např. během žaludečních potíží, či otravy jídlem. Specifické kmeny probiotických bakterií mohou bojovat proti některým špatným bakteriím a virům. Probiotika také pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom, takže poskytují méně prostoru pro rozkvět patogenů. 

4.) Probiotika podporují funkce imunitního systému

Věděli jste, že přibližně 70 % imunitního systému se nachází ve střevech? To už je velký důvod dbát na zdraví střevního mikrobiomu, protože spousta nemocí je důsledkem nevyváženého střevního mikrobiomu.2 Střevní bakterie hrají klíčovou roli při regulaci a aktivaci imunitních buněk. Probiotika také chrání organismus před infekcemi a toxickými látkami, což je jedna z nejdůležitějších funkcí probiotik. Pokud se zaměříme na člověka s opakovanými infekcemi a narušenou imunitou, tak téměř vždy jde i o člověka s narušeným mikrobiomem. Je to poměrně snadno zjistitelné množstvím bakteriálních druhů, které se ve vyšším množství nacházejí u zdravého člověka a naopak u člověka se slabou imunitou je takových bakteriálních druhů zhruba polovina. Je jasné, že střevní mikrobiom rozhoduje o našem celkovém zdraví.

co_ridi_strevo_brainmarket_infografika_cz

5.) Probiotika vyrábí některé vitamíny a mastné kyseliny 

Jak již víme, probiotika pomáhají ve vstřebávání živin. Navíc některé kmeny dokonce dokáží syntetizovat vitamin B12, kyselinu listovou nebo biotin a vitamín K. Kromě vitamínů vyrábí střeva i mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které nás chrání například před alergiemi a jinými nemocemi. mikrobiota infografika brainmarket CZ

6.) Probiotika ovlivňují funkce mozku a produkci neurotransmiterů (Gut-Brain-Axis)

Většina z nás možná považuje náš trávicí systém za jednoduchou trubici, kterou prochází naše jídlo a pití, i když ve skutečnosti má střevní trakt svůj vlastní vysoce komplexní nervový systém. Možná to zní neuvěřitelně, ale mozek se střevy komunikuje. Tento komunikační kanál se nazývá Gut-brain axis (GBA). Je tím označováno obousměrné spojení a komunikace mezi střevem a mozkem. To, co se děje ve střevech, může přímo ovlivnit funkci mozku. Je to dáno především nervovým systémem - prostřednictvím takzvaného bloudivého nervu (nervus vagus).

Ale jak se tyto dvě vzdálené oblasti těla ovlivňují? Mozek je spojen s trávicím systémem již zmíněným bloudivým nervem, nejdelším z dvanácti různých hlavových nervů spojujících náš nervový systém ve střevech s centrálním nervovým systémem (CNS). Tato životně důležitá část neuronové sítě řídí a koordinuje řadu klíčových tělesných funkcí od srdeční frekvence až po trávicí proces. 

Bakterie ve střevě jsou také zodpovědné za produkci mnoha neurotransmiterů, které hrají klíčovou roli ve funkci mozku a celkové náladě a duševním zdraví. Dobrým příkladem je třeba serotonin, který ovlivňuje naši náladu, spánek nebo také chuť k jídlu. Asi 90 % serotoninu máme právě ve střevech a střevní bakterie ovlivňují samotnou produkci serotoninu. Mohou tak vyvolávat pocity spokojenosti, nebo naopak depresí a smutku. Zdraví mikrobiomu jednoznačně zasahuje do stavu naší psychiky.

Jak vybrat kvalitní probiotika?

Na trhu je spoustu probiotik, které slibují okamžitý účinek. Nicméně jak v tomto množství vybrat ty správné, když jsou navíc odlišné podle počtu bakterií a dokonce i větším či menším množství různých kmenů?

1.) Počet kmenů a bakterií

Ne všechna probiotika jsou stejná. Různé kmeny bakterií mají odlišné účinky. Dávka probiotik se může pohybovat v širokém rozmezí od 5 do 100 miliard jednotek tvořících kolonie (CFU), což je míra používaná k vyjádření jejich účinnosti. Rozsah je odvozen od počtu kmenů (více kmenů, vyšší celková CFU). Taktéž je důležité vybírat probiotika s kmeny, které byly ve složení přesně specifikovány a u kterých byla testována jejich účinnost. Ale ani počet bakterií nemusí být směrodatný, neboť o množství živých kultur deklarovaném na obalu by se dalo polemizovat. Určitou zárukou kvality je také skladování probiotik, jelikož mnoho produktů není skladováno v chladu, tak jak by správně měly být.

2.) Výhoda enterosolventních kapslí

Některé probiotické doplňky se do tlustého střeva nedostanou, protože mohou být zničeny žaludečními kyselinami. Velkou výhodou kvalitních probiotik jsou enterosolventní kapsle. Ty jsou uzpůsobeny k tomu, aby se prospěšné bakterie dostaly tam, kam mají tzn. do střeva. Enterosolventní kapsle toto umožňují a nedojde tak ke zničení mikroorganismů působením trávicích šťáv už v žaludku.

3.) Přidání prebiotické vlákniny 

Probiotické bakterie potřebují vyživovat. Jejich výživou je prebiotická vláknina. Tu můžeme najít v kořenu čekanky, inulinu, kořenové zelenině, artyčoku, v cibuli nebo česneku. Prebiotickou vlákninu můžete na etiketách najít pod označením FOS (fruktooligosacharidy), což jsou jedny z nejznámějších prebiotik. 

4.) Kvalita na prvním místě 

Jestliže u doplňků stravy záleží na kvalitě, tak u probiotik to platí dvojnásob. Už víme, že probiotika jsou živé organismy, proto se u nich jedná vyloženě o "přežití". Tyto choulostivé mikroorganismy musí přežít několik překážek jako je výrobní proces, balení nebo přeprava.

Závěrem 

V dnešní době bohužel bojujeme s větším množstvím alergií i autoimunitních onemocnění, než tomu bylo kdykoli předtím. Zdraví našeho mikrobiomu bychom primárně měli stavět na pestré stravě. Strava je hlavní faktor, který buduje a ovlivňuje funkce střev. Avšak vždy to nestačí a na základě toho jsme vyvinuli BrainMax Probiotic Complex. Probiotika, která obsahují 12 kmenů druhů Bifidobakterium, LactobacillusStreptococcus thermophilus. Navíc jsou obohaceny o kořen čekanky, který zde působí jako účinné prebiotikum. To vše je "zabaleno" v enterosolventních kapslích, které zaručují, že se probiotika dostanou až do střeva, kde začnou pracovat. Probiotika vhodná pro každého, kdo má zájem o podpoření střevního mikrobiomu nebo pro jedince trpící potížemi s trávením (průjem, zácpa),při onemocněních střev nebo po užívání antibiotik. Tím, že je dávka rozdělena do dvou kapslí, tak jej můžete užívat dlouhodobě s jednou kapslí v tzv. udržovací fázi anebo zvýšit příjem na 2 až 3 kapsle při akutních obtížích či při užívání antibiotik.

 

Veronika Halusková

 

1. AKATSU, Hiroyasu, Noriyuki IWABUCHI, Jin-Zhong XIAO, Zenjiro MATSUYAMA, Rina KURIHARA, Kenji OKUDA, Takayuki YAMAMOTO a Mituso MARUJAMA. Clinical effects of probiotic Bifidobacterium longum BB536 on immune function and intestinal microbiota in elderly patients receiving enteral tube feeding2012.

2. TURSI, A, G BRANDIMARTE, W ELISEI, M PICCHIO, G FORTI, G PIANESE, S RODINO a T D'AMICO. Randomised clinical trial: mesalazine and/or probiotics in maintaining remission of symptomatic uncomplicated diverticular disease--a double-blind, randomised, placebo-controlled study2013.

3. ASHRAF, Rabia a Nagendra P SHAH. Immune system stimulation by probiotic microorganisms2014.