Resveratrol. 5 důvodů, proč jej mít ve svém arzenálu.
Pokud patříte mezi ty, kteří si rádi odpočinou u sklenky vína, patrně znáte jeho důležitou složku a tou je resveratrol. V posledních letech je resveratrol předmětem mnoha výzkumů, především jako podpora dlouhověkosti a také jako pomocník kardiovaskulárního zdraví. Díky svým blahodárným účinkům je resveratrol také častým tématem na poli alternativní i konvenční medicíny. Neobvyklé není ani jeho přední místo v řadě kosmetických produktů, především proti stárnutí pleti a následným vzniku vrásek.
Funkce resveratrolu u rostlin
Resveratrol je antioxidant, který se nachází ve slupce a jadérkách červené vinné révy. Proti červené odrůdě má bílé víno jen nepatrné množství resveratrolu. Je to dáno kratší dobou fermentace oproti červené odrůdě. Resveratrol je přirozeně se vyskytující sloučenina, kterou můžeme najít i v jiných potravinách jako jsou arašídy, borůvky nebo čokoláda. Jako zdroj resveratrolu bylo identifikováno více než 70 druhů rostlin, i když ne všechny jsou jedlé. Resveratrol je také klasifikován jako fytoalexin. Fytoalexiny jsou sloučeniny, které rostliny produkují k boji proti patogenům, jako jsou bakterie, houby a viry. Když rostliny vycítí infekci, vyrobí více fytoalexinů, které pomáhají proti mikrobiálním vetřelcům, ale také proti škodlivým účinkům ultrafialového záření. To znamená, že rostliny, které produkují resveratrol a další typy antioxidantů, to ve skutečnosti dělají částečně jako ochranný mechanismus a odpověď na vnější stresory. To znamená, že stejný druh rostliny může mít jinou hladinu resveratrolu v závislosti na klimatu, podmínkách, kde roste a doby sklizně. Ne všechny hrozny červeného vína mají stejné množství resveratrolu.
Kde můžeme resveratrol najít a jaké jsou jeho funkce?
Jak jsem již zmínila, patrně nejznámnějším zdrojem teto polyfenolické sloučeniny je červené víno. Je to dáno především fermentačním procesem, kdy se mění šťáva z hroznů na alkohol. Již víme, že resveratrol je antioxidant a jako takový má neuvěřitelnou schopnost chránit buňky před poškozením volnými radikály. Na počátku 90. let byly účinky resveratrolu pojmenovány jako tzv "francouzský paradox". Zaznamenal jej irský kardiolog Samuel Black na základě pozorování nízkého počtu případů srdečních chorob u Francouzů. Navzdory stravě s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin měli Francouzi velmi malý výskyt srdečních chorob. V důsledku toho se ukázalo, že samozřejmost, se kterou Francouzi pijí červené víno, je do značné míry spojen s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
Pokud nejste milovníky vína, nebo se vyhýbáte alkoholu, možná vás potěší fakt, že resveratrol je dostupný mimo jiné ve formě doplňků stravy z výtažků vinné révy, hroznových jader a křídlatky japonské. Křídlatka japonská je rostlina, která má jednu z nejvyšších koncentrací resveratrolu, která kdy byla v přírodě objevena.
1.) Podporuje kardiovaskulární zdraví
Resveratrol může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku zvýšením produkce oxidu dusnatého. To způsobí, že se krevní cévy uvolní a sníží se pravděpodobnost jejich ztuhnutí, čímž se krevní tlak sníží na stabilní úroveň. Kromě toho může resveratrol zabránit tvorbě plaku v cévách, čímž se sníží šance na rozvoj aterosklerózy. Jedním z hlavních přínosů resveratrolu je jeho schopnost předcházet krevním sraženinám a podporovat zdraví výstelky cév.
Se zdravím kardiovaskulárního systému souvisí i hladina cholesterolu. Cholesterol je přirozeně se vyskytující sloučenina v těle a je klíčová pro mnoho biologických procesů. Existují dvě formy cholesterolu – lipidy s vysokou hustotou (často známé jako „dobrý cholesterol“) a lipidy s nízkou hustotou („špatný cholesterol“). Za normálních okolností tyto dvě sloučeniny spolu existují v rovnováze. Problém nastává, když se tyto dvě hodnoty dostanou do nerovnováhy. Resveratrol má potenciál nejen podporovat optimální hladinu cholesterolu, ale také snižovat riziko srdečních onemocnění spojených s vysokou hladinou LDL cholesterolu.
2.) Zdraví buněk a anti-aging
Historie je plná pokusů porazit proces stárnutí nebo jej alespoň zpomalit. V posledních letech se resveratrol opět dostal do hledáčku vědců a zjistilo se, že pomáhá zvýšit přežití buněk a zpomalit stárnutí aktivací genu „dlouhověkosti“ známého jako sirtuin 1 (SIRT1), který je schopen napodobovat účinky kalorického deficitu a tím podpořit dlouhověkost.1
3.) Neuroprotektivní vlastnosti
Degenerativní neurologická onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, se vyvinou, když se v nervových buňkách v mozku vytvoří plak. To je časem poškozuje, zasahuje do mozkových funkcí a může se rychle šířit. Konkrétně to mají na svědomí proteiny zvané beta-amyloidy, které způsobují hromadění již zmíněného plaku v mozkových buňkách. Resveratrol narušuje tvorbu těchto proteinů.
4.) Antioxidační vlastnosti
Co se resveratrolu nedá upřít jsou jeho antioxidační vlastnosti. Podobně jako ostatní antioxidanty, působí resveratrol pozitivně na naše buňky, protože je chrání před působením volných radikálů. Volné radikály jsou kyslíkové radikály v krvi, které následně mohou být spouštěče chronických i akutních onemocnění. Takové působení je známé jako oxidační stres. K oxidaci dochází, aniž bychom proti ní měli obranu. Je to v podstatě poškození buněk způsobené kyslíkovými buňkami, které produkují volné radikály a spouští řetězové reakce v celém těle, které mohou být velmi škodlivé, pokud nejsou pod kontrolou. Antioxidanty chrání tělo tím, že zastavují tyto řetězové reakce a zabraňují poškození buněk. Úkolem antioxidantů je tyto kyslíkové radikály neutralizovat dříve, než by mohly buňku poškodit.
5.) Napodobuje účinky kalorické restrikce
Účinky resveratrolu napodobují dietu s omezeným příjmem kalorií tzv. kalorická restrikce. Taková terapie vínem by se nám určitě líbila, nicméně jaká škoda, dávka vína by byla příliš velká na to, aby toto dokázala. Proto je lepší poohlédnout se po doplňku stravy.
Závěrem
Resveratrol je unikátní sloučenina, kterou nás příroda obdarovala. Z jeho výhod můžeme nyní čerpat i my. Obzvlášť pokud máte v rodinné anamnéze kardiovaskulární onemocnění, chcete hacknout stárnutí buněk nebo podpořit imunitní systém. Resveratrol doporučujeme přimíchat do jogurtu nebo jiného tuku, protože se jedná o sloučeninu rozpustnou v tucích. BrainMax Resveratrol je získáván z kořene křídlatky japonské. Studie interakcí resveratrolu s léky nebyly provedeny. Nicméně je třeba vzít v úvahu pravděpodobnou interakci s léky na ředění krve. Pacienti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je aspirin, warfarin nebo klopidogrel by se před užíváním resveratrolu měli poradit s lékařem.
Veronika Halusková
1. PASTOR, Raúl Francisco, Robert HÉCTOR IERMOLI a Christian Martín SAPORITO-MAGRIÑA. Reversal of epigenetic age and improvement of body composition in consumers of wine enriched with Resveratrol. 2023.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.