Makovo-švestkový koláč

Suroviny:

Těsto:

Maková vrstva: 

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml vroucího mléka
  • 2 lžíce xylitolu
  • 4 lžíce oblíbeného džemu (švestkový, jahodový, třešňový..)
  • 500 g čerstvých švestek

Drobenka:

Postup:

Těsto si připravíme smícháním všech surovin a dáme jej alespoň na 15 minut do ledničky. Zatím si uvaříme mletý mák s horkým mlékem, přidáme xylitol a džem. Těsto si rozválíme na tenký plát a dáme ho do menšího plechu. Těsto propícháme vidličkou. Na těsto dáme připravenou makovou nádivku a poklademe ho nakrájenými švestkami. Nakonec zasypeme drobenkou. Koláč pečeme při teplotě 180 stupňů cca 50 minut. Doporučujeme péct večer a nechat do rána pod alobalem.