Novinka! BrainMax Zinc Complex! Zakoupíte: ZDE

Matcha - nápoj japonské aristokracie

Matcha není jen zelený čaj. Nápoj, který se po staletí podával k potěšení japonské nejvyšší kasty, samurajů a soudců si vybudoval pevné místo v celé společnosti. Část vědění, kterým se dodnes zabývají celé školy studující japonský čajový obřad vám prozradíme i my.

Jak to začalo

Historie zeleného čaje v Číně sahá až do 8. století a způsob výroby práškového čaje z listů sušeného čaje se stal populární ve 12. století. Tehdy Matchu objevil buddhistický mnich Myoan Eisai a přinesl ji do Japonska. 

Esai si uvědomil, že pití Matchi zlepšilo jeho zenové meditační sezení tím, že vytvořilo klidnou bdělost. (Dnes víme, že je to díky interakci kofeinu a L-theaninu). S rostoucí oblibou Matchi se postupně stala základem pro sofistikované umění japonského čajového obřadu nebo „chado“.

photo-1565080636132-56952ee2861c

Pití Matchi nepodporovalo jen meditační úsilí mnichů a vzdělanců, ale dle dobových záznamů pomáhala také k dosažení osvícení. Dokonce obětování jedné misky Matchi Budhovi bylo součástí každodenních chrámových praktik. 

Mír, čistota, úcta a harmonie jsou 4 hlavní elementy, které popisují kroniky jako to, co Matcha přináší mezi hostitele a jejich hosty.

photo-1491497895121-1334fc14d8c9

Kromě společenských plusů má ale Matcha i mnoho těch zdravotních

Stejně jako zelený čaj pochází Matcha z rostliny Camellia sinensis. Ta se však pěstuje podle jiných zvyklostí a má tedy odlišný nutriční profil. 

Zhruba 20 - 30 dní před sklizní se rostliny čajovníku pečlivě zakryjí, aby se zabránilo přímému slunečnímu záření. Tímto krokem se zajistí zvýšení chlorofylu a zvýšení obsahu aminokyselin. Jakmile jsou pak čajové lístky sklizeny, rozemelou se na jemný prášek - Matchu. Ta obsahuje živiny z celého čajového lístku, což má za efekt zvýšení obsahu kofeinu a antioxidantů

Matcha je bohatá na katechiny, což jsou přírodní antioxidanty. Podle studie je v Matchi až 137krát vyšší obsah katechinů, než v jiných typech zeleného čaje. Pití Matchi tak výrazně snižuje oxidační poškození způsobené volnými radikály. 

matcha_3_CZ_infografika_brainmarket

Játra a ledviny vám poděkují

Játra a ledviny hrají klíčovou roli při likvidaci toxinů, metabolických pochodech, zpracování živin a léčiv. Studie prokázaly, že pití Matchi pomohly snížit poškození těchto klíčových orgánů. Další studie prokázaly, že pití zeleného čaje obecně bylo spojen se snížením rizika onemocnění jater.

Matcha jako nootropikum

Jak bylo řečeno na začátku - Matcha byla prostředkem k osvícení. Je vědecky dokázáno, že Matcha pomáhá zlepšovat pozornost, zkracovat reakční dobu a také pomáhá z pamětí. L-theanin dále podporuje bdělost a pomáhá předcházet výkyvům energie, které běžně mohou přicházet s tím při užívání produktů obsahujících kofein.

Všelék EGCG

EGCG neboli epigalokatechin galát v organismus působí také jako antioxidant. Snižuje riziko vzniku aterosklerózy (ucpání tepen). Také snižuje LDL (špatný cholesterol) a zvyšuje HDL (dobrý cholesterol). Pomáhá ke snížení tuku v těle, pomocí těchto mechanismů: zvýšení metabolismu, podpora spalování tuků, snížené ukládání tuků. Je prospěšný pro lidi s artritidou, kvůli protizánětlivým vlastnostem a schopností snížit množství zánětlivého prostaglandinu. Navíc také pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi.

Díky svým pozitivním dopadům na hladinu cholesterolu a pozitivnímu vlivu na zdraví tepen tedy podpoříte zdraví dalšího svého orgánu - vašeho srdce.

photo-1566373049939-704ea187ef98

Příprava je jen na vás

Matcha se dá připravovat jako teplý i studený nápoj. V mnoha částech světa je také přidávána do mnoha receptů a i v České republice se můžete již v mnoha kavárnách setkat s Matcha dezerty.

Pokud si zvolíte teplou variantu nápoje, doporučujeme pro přípravu použít speciální Matcha metličku. A postupovat následovně:

  1. Připravte si širší misku, čajovou lžičku, metličku, horkou vodu
  2. Odeberte z balení matchi ½ lžičky a prosejte ji přes sítko do misky
  3. Zalijte matchu 1 decilitrem vody o teplotě 75 ⁰C (při běžných podmínkách se na takovou teplotu voda ochladí asi 2 minuty po ukončení varu)
  4. Ponořte metličku a matchu napěňte. 

Doporučené dávkování je rovná čajová lžička čaje na cca 2 dcl. 

Studenou variantu pak připravíte jednoduše v shakeru. Na 200 ml vody použijte 2 - 4 g a nezapomeňte pořádně protřepat, aby měl nápoj lahodnou pěnovou konzistenci.

Studenou i teplou variantu pak můžete zkusit také s mlékem, ideálně kokosovým, nebo mandlovým, díky kterému zachováte vyvážený poměr živin. 

A nebojte se experimentovat. Sušenky, mufinky, buchty, dorty...tam všude a nejen tak můžete Matchu přidat a vymyslet tak vlastní superdezert, který bude nejen dobrý, ale také zdravý a originální.

photo-1491226907933-45f03868ca1a

Matěj Veselý

Zdroje

https://moyamatcha.com/en/moya-matcha/history-of-matcha/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8978213/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526572/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16427718/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19228856/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11470725/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9455677/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958723/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14998086/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18426555/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15938647/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17998943/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11500915/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25761837/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723227/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107567/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22992376/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268837/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538013/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735169/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/