Quinoa - vzácný poklad Inků

Quinoa je často považována za jednu z nejzdravějších potravin na světě. Její nutriční hodnoty nabízí řadu antioxidantů, vitamínů a minerálů. Neobsahuje lepek a to je jen jedna z mnoha výhod, kterou quinoa má.

K čemu je tedy quinoa dobrá? Z botanického hlediska je ve skutečnosti považována spíše za semeno než zrno. Tyto drobná semena pochází z rostliny Chenopodium quinoa. Na rozdíl od skutečných zrn, jako je pšenice nebo ječmen, je quinoa označována za pseudocereálii. Zatímco většina z nás je zvyklá pouze na bílou odrůdu, ve světě existuje více než 100 druhů. Ačkoli se stala populárnější až v posledních deseti letech, pěstuje se quinoa po tisíciletí v jižní Americe. Pod názvem "mateřské zrno" měla quinoa významné místo jak při náboženských obřadech, tak i v kuchyni.

S příchodem paleo stravy a dalších stravovacích stylů, které podporují vyloučení lepku, jsou komplexní a bezlepkové sacharidy jako quinoa nutností, jak tělu dodat energii. Její unikátnost spočívá ale především v jejím obsahu bílkovin a dalších mimořádně prospěšných živin. Kromě toho, že má vysoký obsah bílkovin a málo sacharidů obsahuje quinoa také velké množství vlákniny (2 krát více než u jiných obilovin), manganu, hořčíku, fosforu a kyseliny listové spolu s řadou dalších základních mikroživin. Mimo zmíněné živiny je quinoa velmi bohatá na železo, proto je ideální potravinou jak pro ženy (i v období těhotenství), pro děti a vůbec pro všechny osoby, které trápí anémie. Díky obsahu hořčíku a vitaminu B2, které quinoa obsahuje, je tak vynikající potravinou pro osoby, které často trpí na bolesti hlavy nebo migrény.

quinoa-infografika-brainmarket-cz

Quinoa je perfektní potravina pro diabetiky, protože nízký glykemický index (35) a tím nedochází k velkým výkyvům hladiny krevního cukru, jako je tomu například u těstovin a mimo to je quinoa bohatá jak na esenciální, tak i na neesenciální aminokyseliny, které jsou ve velmi podobném poměru těm, které jsou obsaženy v mase.

1.) Pomáhá v redukčním stravování

Díky obsahu bílkovin a obsažené vlákniny, dodává konzumace quinoy delší pocit sytosti. Navíc bylo prokázáno, že celá zrna zvyšují pocit sytosti a výzkum ukazuje, že její konzumace je spojená s efektivnější redukcí tělesného tuku.

2.) Udržuje zdravé srdce

Díky svým živinám je Quinoa výbornou potravinou pro srdce. Má obzvlášť vysoký obsah zdraví prospěšných tuků jako je kyselina olejová a kyselina alfa-linolenová, což je typ omega-3 mastné kyseliny, nacházející se v rostlinách. Navíc je quinoa zdrojem draslíku a hořčíku. Oba tyto minerály mají hlavní roli ve zdraví srdce. Draslík pomáhá snižovat hladinu krevního tlaku, aby bylo srdce zdravé a silné a příjem hořčíku je spojován s nižším rizikem mrtvice. 

3.) Udržuje zdraví střev

Quinoa obsahuje velké množství probiotik. Probiotika je druh vlákniny, která funguje jako palivo pro prospěšné bakterie žijící ve střevě. Tato vláknina, kterou quinoa obsahuje může pomoci střevním bakteriím produkovat butyrát, což je typ mastné kyseliny s krátkým řetězcem, která je známá svými výhodami pro podporu zdraví střev. Butyrát nejen že potlačuje zanícení, ale také pomáhá kontrolovat nadměrné množství imunitních buněk, které slouží jako jeho zdroj.

4.) Obsahuje antioxidanty bojující proti různým onemocněním

Specifický typ antioxidantů, který se nazývá flavonoidy, se zde nachází ve velkém množství. Tato skupina antioxidantů si získala zájem v polovině 90. let právě jako prevence před nemocí. Jedná konkrétní třída flavonoidů, polyfenoly, můžou hrát roli v prevenci srdečních chorob, osteoporózy i cukrovky. Quinoa má také vysoký obsah dalších antioxidantů, včetně kvercetinu, betakarotenu, kaempferolu, kyseliny vanilové a kyseliny ferulové, které všechny mohou snižovat zanícení a chránit tak před chronickými nemocemi. 

  • Bílá quinoa - jedná se o nejpoužívanější odrůdu a vaření tohoto druhu trvá nejkratší čas a v chuti je jemnější.
  • Červená quinoa - po uvaření si zachovává svůj původní tvar
  • Černá quinoa - má zemitou sladší chuť a její vaření trvá nejdéle.

5.) Vhodná potravina při metabolickém syndromu

Metabolický syndrom je shluk několika komplikací, kterým dnes podle statistik trpí neuvěřitelných 56% osob. Jedná se o osoby nad 55 let, nicméně výjimkou už dnes nejsou ani výrazně mladší lidé. Důsledek metabolického syndromu je v první řadě nadváha s vyšší mírou tuku (hlavně v oblasti břicha), která sebou nese i další potíže jako je vysoký cholesterol, zvýšené triglyceridy, zvýšená hladina glukózy a vysoký krevní tlak. Právě qinoa je potravina, která může jako jedna z mnoha potravin být jako nepostradatelná součást jídelníčku.  

TIP: Quinoa se dá připravit jako sladká snídaně, kdy tak máme perfektní příležitost vstřebat železo, které obsahuje, protože vstřebatelnost železa je ráno a v dopoledních hodinách největší. Nicméně quinoa může také jako sloužit jako příloha, kdy ji můžeme nakombinovat spolu s rýží v poměru 1:1, nebo ji můžeme spolu s kořením zamíchat do salátů.

 

Veronika Halusková

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!