💥 Největší výprodej roku je tady + Doprava ZDARMA! Ušetřete s BrainSale!

Zkratky DIM, I3C a CDG: Přirozená podpora rovnováhy a očisty

V dnešní době se stále více zaměřujeme na udržení dobré kondice a celkové pohody prostřednictvím přírodních látek. Mezi sloučeniny, které si získávají pozornost díky svým přirozeným vlastnostem a podpoře fyziologických procesů v těle patří Diindolylmethan (DIM), Indol-3-karbinol (I3C) a D-glukarát vápenatý (CDG). Tyto látky se v poslední době dostávají do popředí zájmu díky svému původu i přirozenému působení v organismu.

Tento článek se podrobněji zaměří na každou z těchto sloučenin, na jejich přirozené zdroje, působení v organismu a důvody, proč může být vhodné je kombinovat.

Obsah



I3C, DIM a CDG: Látky přirozeně podporující rovnováhu v těle

Tyto látky se přirozeně vyskytují v některých potravinách a bývají spojovány s podporou přirozených metabolických funkcí a rovnováhy v organismu – zejména ve vztahu k metabolismu hormonů a činnosti jater. Kromě přirozených zdrojů je lze doplnit také prostřednictvím doplňků stravy. Níže si představíme, co jednotlivé látky jsou a jakou roli mohou v těle sehrávat.

brukve pilulky dim

Indol-3-karbinol (I3C)

Indol-3-karbinol (I3C) je přirozeně se vyskytující sloučenina obsažená v brukvovité zelenině. V organismu se přeměňuje na diindolylmethan (DIM) a další příbuzné látky, které vznikají přirozenými procesy v těle.

Jak I3C získat?

Zdrojem I3C je především brokolice, kapusta, květák či růžičková kapusta. Tato látka je dostupná také ve formě doplňků stravy, které mohou příjem I3C doplnit, pokud není strava na tyto potraviny bohatá.

Působení I3C v organismu

Indol-3-karbinol (I3C) je látka spojená s přirozenými procesy, které se podílejí na metabolismu hormonů, činnosti jater a aktivaci enzymů zodpovědných za zpracování látek v organismu.1

Diindolylmethane (DIM)

Diindolylmethan (DIM) je přírodní sloučenina, která vzniká v těle přirozenou přeměnou indol-3-karbinolu (I3C) obsaženého v brukvovité zelenině. Patří mezi látky přirozeně se podílející na procesech látkové výměny a rovnováhy organismu.

Jak DIM získat?

DIM vzniká v těle přirozeně po konzumaci brukvovité zeleniny obsahující I3C. Kromě toho je možné jej doplnit i přímo prostřednictvím doplňků stravy, které obsahují již vytvořený DIM.

Působení DIM v organismu

Diindolylmethan (DIM) se přirozeně podílí na procesech látkové výměny v těle a na udržování celkové rovnováhy organismu.2  Je součástí přirozených mechanismů, které pomáhají zachovat správné fungování buněk a vnitřní rovnováhu tělesných funkcí.

Jak je tedy patrné, indol-3-karbinol (I3C) a diindolylmethan (DIM) jsou neoddělitelně spojené – v těle na sebe přirozeně navazují a doplňují se. 

BrainMax CDG, D-glukarát vápenatý

D-glukarát vápenatý (CDG)

D-glukarát vápenatý je vápenatá sůl kyseliny D-glukaronové, která se přirozeně nachází v některých druzích ovoce a zeleniny – například v grapefruitu, jablkách, pomerančích, brokolici či růžičkové kapustě. V těle se podílí na procesech spojených s látkovou výměnou a správnou funkcí jater.

Jak CDG získat?

Tuto látku lze do jídelníčku jednoduše zařadit prostřednictvím pestré stravy bohaté na ovoce a zeleninu. Pokud však tyto potraviny běžně nekonzumujeme v dostatečném množství, je možné sáhnout i po doplňcích stravy, které obsahují D-glukarát vápenatý.

Působení CDG v organismu

D-glukarát vápenatý se účastní přirozených mechanismů, které napomáhají zpracování a vylučování látek vznikajících při metabolismu. Je také spojován s činností enzymu beta-glukuronidázy, jenž hraje roli v biochemických reakcích probíhajících v játrech.3 Tyto procesy přispívají k celkové rovnováze organismu a podílejí se na jeho přirozeném fungování.

ovoce pilulky dim

Proč může být tedy vhodné tyto tři látky kombinovat? Tyto tři látky spolu přirozeně spolupracují a jejich účinky se v těle vzájemně doplňují. Společně pomáhají udržovat rovnováhu, která je součástí přirozených procesů organismu a podporuje jeho správné fungování.

Více zeleniny, více ovoce, více rovnováhy

Někdy stačí drobná změna ve stravě, aby tělo dostalo to nejlepší z přírodních zdrojů. Zkuste do jídelníčku častěji zařadit brukvovitou zeleninu nebo čerstvé ovoce – tělo tak přirozeně podpoříte v jeho každodenních procesech.

Studie:

  1. Weng, J., Tsai, C., Kulp, S., & Chen, C. Indole-3-carbinol as a chemopreventive and anti-cancer agent. Cancer Letters. 2008, 262(2), 153-163. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.01.033.
  2. Chen, I., Safe, S., & Bjeldanes, L. Indole-3-carbinol and diindolylmethane as aryl hydrocarbon (Ah) receptor agonists and antagonists in T47D human breast cancer cells. Biochemical Pharmacology. 1996, 51(8), 1069-1076. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/0006-2952(96)00060-3.
  3. Walaszek, Z. Potential use of D-glucaric acid derivatives in cancer prevention. Cancer Letters. 1990, 54(1-2), 1-8. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/0304-3835(90)90083-A.

Související články:

 



 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: