Spánek je král! Brýle na blokaci modrého světla a masky na spaní v 30 % AKCI! Nakupujte ZDE

Kurkuma - indický šafrán

Kurkuma (Curcuma longa), někdy nazývaná indický šafrán nebo zlaté koření, je vysoká rostlina, která roste v Asii a Střední Americe. Kurkuma se vyrábí z mletých kořenů rostliny, která se podobá zázvoru. Od zázvoru se liší jasně žlutou barvou uvnitř kořene. Zpracování kurkumy inspirovalo mnoho kultur k jejímu použití a to především jako barvivo. Kurkuma, hlavní koření v indickém kari, je podle mnohých považována za nejmocnější bylinu na planetě v boji a potenciálním zvrácení nemoci. Až 90% produkce kurkumy pochází z Indie. V Číně a Indii má Kurkuma prastarou historii použití ve vaření, barvení látek, kosmetice a tradiční medicíně. A je to právě Ajurvéda, která kurkumu používá k udržení zdravé krve, pokožky a krevního oběhu. V čínské medicíně se kurkuma používá k podpoře trávení a na žaludeční potíže.

Jednou z nejdůležitějších složek, kterou kurkuma obsahuje je kurkumin. Jedná se o antioxidant, který je aktivní složkou kurkumy a má silné biologické vlastnosti. Kurkumin je spojován se zpomalením procesu stárnutí a jako prevence Alzheimerovy choroby. Je rozpustný v tucích, to znamená, že jako kurkumu je potřeba jej konzumovat spolu s tuky, aby se usnadnilo vstřebávání.

Ájurvédská medicína doporučuje kurkumu na různé zdravotní potíže. Patří mezi ně chronická bolest a zánět. Západní medicína začala studovat kurkumu právě jako lék proti bolestiNejvětší přínosy kurkumy jsou její protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. A nejen to! Současně s tím má schopnost na sebe vázat těžké kovy jako je olovo, rtuť nebo kadmium.

Jedním z důvodů přínosů kurkumy pro naše zdraví je sytě žlutá barva kurkumy. Právě tyto žluté pigmenty jsou označovány jako kurkuminoidy. Kořen je také plný éterických olejů známých jako turmerony. Kurkuminoidy a turmerony spolu v těle pomáhají v cirkulaci krve a chrání mozek a játra. Kurkuma působí nejlépe v kombinaci s černým pepřem, protože pepř obsahuje látku piperin, která pomáhá zvyšovat biologickou dostupnost kurkumy.1 

Účinky kurkumy

1.) Antioxidační ochrana 

Ukázalo se, že kurkumin je silným zachycovačem volných radikálů kyslíku, což jsou chemicky aktivní molekuly, které poškozují buňky těla. Poškození volnými radikály je spolu se zánětem klíčovým faktorem kardiovaskulárních chorob, takže kurkumin může hrát roli při prevenci a léčbě srdečních chorob. Antioxidanty v kurkumě mohou také snížit riziko katarakty, glaukomu a makulární degenerace oka.

2.) Podporuje trávení 

Kurkuma, nejen že zbavuje pálení žáhy, ale má taky schopnost podporovat správné trávení. Trávení je komplikovaný proces, který začíná už v ústech. Sloučeniny obsažené v kurkumě pomáhají v produkci kyselin a vstřebávání živin. Navíc může pomoci při chronických bolestech žaludku. Ať je to příznak příliš velkého množství kořeněných jídel, alkoholu nebo celkovým zanedbáním stravy, sloučeniny, které kurkuma obsahuje, by mohly pomoci právě při bolestech. Je i vhodná při některém ze zánětlivých onemocnění střev jako je Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku.

prinosy-kurkumy-infografika-brainmarket-cz 

3.) Podporuje zdraví pokožky

Jelikož má kurkuma protizánětlivé a antiseptické vlastnosti pomáhá při akné, snižuje vylučování kožního mazu, který akné způsobuje a v neposlední řadě pomáhá odstraňovat jizvy, které někdy po akné zůstávají.

4.) Podporuje zdraví srdce

Kromě snížení zánětu a oxidace, bylo prokázáno, že kurkuma zlepšuje funkci endotelu (výstelka krevních cév), čímž snižuje riziko entoteliální dysfunkce, která významně přispívá ke vzniku srdečních onemocnění. Může také snížit hladinu cholesterolu a zabránit abnormálnímu srážení krve. Studie ukázala, že kurkumin může zabránit poškození krevních cév, které může vést k ateroskleróze.

5.) Zlepšuje funkci jater

Každý den je tělo vystaveno stravovacím a environmentálním toxinům. Tyto chemické látky jsou často spojovány se záněty. Naštěstí kurkumin pomáhá játrům, protože pomáhá odstraňovat toxiny a čistí tělo. Také zmírňuje účinky některých karcinogenů. 

6.) Snižuje zánětlivost

Jednou z nejdůležitějších vlastností kurkumy potažmo kurkuminu je jeho schopnost potlačovat zánět, o kterém se dnes již ví, že je faktorem většiny (ne-li všech) chronických onemocnění, včetně artritidy (zánět kloiubů) a následných chronických bolestí. Časopis Oncogene publikoval výsledky studie, která hodnotila několik protizánětlivých sloučenin a zjistila, že  kurkumin patří mezi nejúčinnější protizánětlivé sloučeniny na světě.2

7.) Pomáhá při artritidě 

Revmatoidní artritida je dlouhodobé autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět. Následuje bolest a ztuhlost kloubů. Jsou to právě protizánětlivé vlastnosti kurkumy, které pomáhají bojovat proti příznakům artritidy jako je bolest kloubů.

8.) Zlepšuje funkci mozku 

Jednou se složek kurkumy je turmeron. Studie naznačují, že turmeron může pomoci při mozkové mrtvici, Alzheimerově chorobě, protože podporuje obnovu funkce mozku.

9.) Podporuje zdraví pokožky

Kurkuma obsahuje antioxidanty a protizánětlivé složky. Kurkuma uklidňuje zánětlivé stavy pokožky a tím ji chrání před akné nebo ekzémy. Kromě toho kurkuma dokáže řešit i lupénku a dokáže zklidnit pokožku.

Kurkuma má široké použití v konzervovaných nápojích, zmrzlinách, jogurtech, žlutých dortech, sušenkách, cukrovinkách

TIP: Kurkuma může být součástí jak omáček, polévek, tak ji můžete dochutit rýži. Mimo to si z kurkumy můžete připravit Immunity shot. 

immunity-shot

 

 

Veronika Halusková

 

[1] Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers, G Shoba 1D JoyT JosephM MajeedR RajendranP S Srinivas, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/ 

 

[2] Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation, Yasunari Takada 1Anjana BhardwajPravin PotdarBharat B Aggarwal, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888 

[3] Aromatic-turmerone induces neural stem cell proliferation in vitro and in vivo, https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/scrt500