Makadamové ořechy - co vše se vyplatí vědět
V dnešním článku rozlouskneme jeden z ořechů, který patří spolu s mandlemi a para ořechy mezi nejvýživnější skupinu a tím jsou makadamové ořechy. Ty byly spolu s jinými často zavrhovány kvůli svému obsahu tuku. Ale jak se ukázalo, jsou daleko výživnější než se předpokládalo.
Makadamové ořechy se pěstují a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie a jižní Afriky. Existuje asi 7 různých druhů těchto ořechů, ale pouze dva druhy z nich jsou jedlé. Těmi jsou Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla. Ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je obalena zelenou slupkou. Uvnitř má ořech krémově bílé jádro, které je až ze 75% tvořené tuky a z 8% cukry. Vzhledově se podobá trochu větším lískovým ořechům.
Ořechy jsou doslova nabité mikroživinami a díky tomu hrají důležitou roli v našem stravování. Obsahují širokou škálu látek včetně sacharidů, vitamínu A, železa, bílkovin, riboflavinu, niacinu, thiaminu a folátu. Ořechy mají antimikrobiální, antioxidační, protizánětIivé vlastnosti a obsahují antioxidanty, jako jsou polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen. Sacharidy, které obsahují je sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a některé sacharidy na bázi škrobu.
Kromě tohoto jsou makadamové ořechy dobrým zdrojem fytonutrientů nebo fytochemikálií, jako jsou tokoferoly a tokotrienoly (deriváty vitamínu E). Jedná se o biologicky aktivní složky v těle, které pomáhají odstraňovat volné radikály, které poškozují zdravé buňky. Jejich antioxidační vlastnosti proto slouží k růstu nových tkání a zpomalují proces stárnutí.
Makadamové ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny palmitolejové v přírodě, u nichž bylo prokázáno, že poskytuje neuronům složky nezbytné pro jejich správnou funkci.
1.) Prevence srdečních chorob
Makadamové ořechy obsahují tuky, které pomáhají udržovat tepny v dobrém stavu. Protože jsou bohaté na mononenasycené tuky, mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit obsah triglyceridů v krvi (tuky, které jsou příčinou kardiovaskulárních onemocnění). Z tohoto důvodů mohou předcházet srdečním chorobám.1
2.) Posilují funkce mozku
Kyselina palmitová pomáhá chránit nervové buňky v mozku a přispívá ke zdravé funkci mozku. Jak jsme již zmínili, makadamové ořechy jsou bohaté na kyselinu olejovou a ta spolu s dalšími živinami, včetně vitamínu B1, manganu, mědi a hořčíku pomáhá rozvíjet neurotransmitery, které vysílají signály do mozku a tím pomáhají správným funkcím mozku. Omega-9, které makadamové ořechy obsahu zase posilují paměť a podporují dobrou náladu.
3.) Snižují hladinu cholesterolu
Makadamové ořechy mohou bránit hromadění cholesterolu v našich cévách. Tyto ořechy obsahují značné množství mononenasycených tuků - podobné těm, které se vyskytují v olivovém oleji (kyselina olejová, kyselina palmitolejová), o nichž je známo, že snižují množství hladinu LDL cholesterolu (špatný cholesterol) a zvyšují hladinu HDL cholesterolu (prospěšného pro cévy). Pravidelná konzumace makadamových ořechů může pomoci udržovat hladinu cholesterolu v normě.2
4.) Posilují kosti
Ořechy jsou velmi bohaté na fosfor, mangan a hořčík, které pomáhají v mineralizaci zubů a kostí. Pomáhají také při transportu a vstřebávání živin. Kvůli tomu, že se naše kostní struktura s postupujícím věkem zhoršuje, mangan umožňuje tělu rozvíjet kostní tkáň a tím pomáhá při regeneraci kostí.
5.) Zabraňují anémii
Anémie je úzce spojená s onemocněním ledvin a zhoršuje se, pokud máme závažné onemocnění ledvin. Nedostatek červených krvinek může způsobit anémii. Makadamové ořechy jsou doslova nabité železem a mědí, které pomáhají vytváření zdravých červených krvinek. Konzumace 30g makadamových ořechů denně splní u člověka 14% denního příjmu železa u mužů a 6% u žen.
6.) Podporují trávení
Makadamové ořechy jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá k tom, abychom se cítili sytí a zároveň pomáhá odstraňovat toxiny z těla. Tyto ořechy jsou bohaté na měď, která podporuje využití železa a napomáhá ke správným enzymatickým reakcí. Navíc obsah vlákniny podporuje růst zdraví prospěšných bakterií a tím i zdraví celého zažívacího traktu a imunitních funkcí.
7.) Snižují zánětIivost
Nadměrná zánětIivost v těle je základní příčinou mnoha život ohrožujících onemocnění, včetně cukrovky, Alzheimerovy choroby a mnoha dalších. Pokud není zá**t pod kontrolou, riziko onemocnění se zvyšuje. Dobrá zpráva je, že makadamové ořechy mohou zánětIivost drasticky snižovat.
Zajímavosti, které jste možná nevěděli:
- Makadamové ořechy obsahují aminokyselinu L-arginin, což je živina, která má nesporné výhody u osob s ischemickou chorobou srdeční.
- Ořechy se nesklízí přímo ze stromu, ale čeká se až samy spadnou. Teprve potom jsou totiž vhodné ke konzumaci.
- Největší produkce Makadamových ořechů pochází z Havaje.
- Makadamové ořechy patří mezi nejdražší na světě, protože proces sklizně je pomalý a navíc trvá až deset let, než začne strom plodit.
Makadamové ořechy mají regenerační vlastnosti a proto se také objevují v produktech pro péči o pokožku. Díky množství vitamínů a přírodních olejů dokáží rozzářit pokožku a udrží ji zdravou. Antioxidanty, které ořechy obsahují pomáhá jí předcházet rychlému stárnutí pokožky.
Podobně jako u jiných ořechů jsou Makadamové ořechy přirozeně bez cholesterolu, mají nízký obsah nasycených tuků a je to potravina s nízkým glykemickým indexem. Alergie na makadamové ořechy jsou spíše vzácné. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdraví prospěšných tuků, vitamínů a minerálů. Proto by měly být součástí racionálního jídelníčku.
Veronika Halusková
1. Macadamia Nut Consumption Modulates Favourably Risk Factors for Coronary Artery Disease in Hypercholesterolemic Subjects, Manohar L. Garg, Robert J. Blake, Ron BH Wills, Edward H. Clayton.
2. A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women,
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.