Mango - sladká tropická pochoutka

Kdo by neznal mango, sladké tropické ovoce, které se poprvé objevilo v Indii před více než 5000 lety. Kolem roku 300 našeho letopočtu se semena manga rozšířila z Asie na Střední východ, do Východní Afriky a Jižní Ameriky. Dnes už se mango konzumuje po celém světě. Indie je dodnes největší producent manga. Následuje Čína, Thajsko a Indonésie. Navíc po celém světě existuje více než 500 odrůd. Jejich velikost, tvar, barva a chuť se navzájem liší. Může být oranžové, žluté, zelené ale i červené.

Mango je výjimečné, protože má nejrozmanitější škálu vitamínů a minerálů. Je to perfektní zdroj vitamínu C, beta karotenu, vitamínů skupiny B a z minerálů můžeme k mangu přiřadit železo, vápník a hořčík s draslíkem -  dva minerály, které jsou naprosto nezbytné pro regulaci krevního tlaku. Navíc má mango přirozeně nízký obsah sodíku, což je mikroživina, která by měla být omezena u osob s vysokým krevním tlakem.

mango-brainmax-pure-brainmarket-cz

Vláknina

Nesmíme také zapomenout na množství vlákniny, které mango obsahuje. Ve 100g manga najdeme 2,6 g. Vláknina je důležitá pro náš trávicí systém, protože pomáhá v pohybu střev a čím více má konkrétní potravina vlákniny, tím sytější se cítíme a stačí nám tedy i menší porce. Proto je mango vhodnou dopolední svačinou i v redukčním stravování. Mango obsahuje trávicí enzym (podobně jako banán) amylázu, která pomáhá rozkládat škroby na jednodušší sacharidy. Možná i proto se v tradiční čínské medicíně používá mango k posílení trávicího systému. Není to ale jediné co vláknina dokáže. Je také důležitá pro snižování hladiny krevního cukru.

Mango obsahuje také lutein a zeaxanthin. Dva antioxidanty, které podporují zdraví našich očí a pomáhají snižovat riziko makulární degenerace očí. Onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě centrálního vidění a postupně také k úplné ztrátě zraku.

Prášek z manga

Zralost manga poznáme podle toho, že je měkké a pod slupkou má výraznou žluto oranžovou barvu. Správně zralé mango by nemělo mít trpkou chuť. Takové mango není zralé a je lepší ho ještě nechat pár dní "odpočinout". Nicméně mango k nám putuje přes půl světa a tak se sklízí často příliš brzy. Dozrává tedy až cestou. Naše mango prochází lyofilizací, to znamená, že je usušeno mrazem, zbaveno vody a výsledkem je zakonzervované ovoce, ze kterého se pak dělá prášek. Tímto si udrží veškeré živiny a je zaručena delší trvanlivost. 

Výhody prášku z manga

  • Opravdová chuť, která je zachována lyofilzací.
  • Zachování všech živin.
  • Snadné zařazení do každodenního jídelníčku.
  • Mnohem delší trvanlivost. 
  • ŽIviny z manga si tak můžete dopřát i v zimních měsících.

Prášek z manga pak snadno přimícháte do jogurtu, ovesné kaše, smoothie, proteinu, zmrzliny nebo můžete použít jako jednu z ingrediencí k přípravě sladkých dezertů.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!