Ořechová másla
Oříšková másla si získala přízeň jak u dětí, tak dospělých. Kdysi byla másla doménou především ve Spojených Státech, kde bylo arašídové máslo průkopníkem v této sekci. Ovšem dnes jsou oříšková másla oblíbená pochoutka po celém světě. Zejména v odvětví sportovních nadšenců, milovníků zdravé stravy nebo vegetariánů, pro které jsou oříšky vhodnou svačinou. Másla a krémy z oříšků se staly nepostradatelnou součástí zdravého stravování, protože pouhou jednou lžičkou oříškového másla získáte celou řadu mikronutrientů a zdraví prospěšných tuků. A samozřejmostí je jejich vynikající nezaměnitelná chuť.
Podle čeho vybrat kvalitní oříškové máslo?
To co dává krému tu pravou chuť, jsou kvalitní oříšky. Ovšem na trhu můžeme najít celou řadu oříškových másel, kde jsou oříšky válcovány množstvím přidaného cukru. Abychom si byli skutečně jistí, že dostáváme kvalitativně to nejlepší, máme pár tipů, podle čeho se při nákupu řídit:
- Vybírejte takové, které obsahují vysoké procento oříšků - na prvním místě by měly být samozřejmě oříšky a takový krém může obsahovat i nepatrné množství soli.
- Kvalitní oříšková másla by neměla ve své naturální podobě obsahovat přidaný cukr, nebo rostlinné oleje. Sami dobře víme, že základní chuť oříšků je poměrně dost sladká, proto není potřeba přidat cukr. Výjimku tvoří oříšková másla, která jsou ve spojení s čokoládou. Na takovém si můžeme pochutnat, ale samozřejmě to s ním nesmíme přehánět. Každopádně dnes je k dispozici široká škála alternativních sladidel, která odvedou stejnou práci jako cukru. Takže doporučuji dát přednost krémům, které jsou slazeny sirupy a přírodními sladidly.
- Vyhýbejte se takovým, které obsahují škroby nebo zahušťovadla. To se většinou negativně promítne i na samotné chuti másla, protože chuť ani aroma již není tak intenzivní. Pokud si vyberete oříškové máslo, které obsahuje vysoké procento oříšků, patrně není ani nutné krém jakkoliv zahušťovat. V opačném případě se poohlédněte po jiném.
Rodina BrainMax Pure doplněna o oříšková másla!
Jak víme, arašídy patří mezi průkopníky ořechových másel. Přestože se botanicky arašídy řadí mezi luštěniny, podobně jako oříšky nabízejí širokou škálu vitamínů, minerálů a stopových prvků. V největší míře obsahují arašídy dostatečné množství mononenasycených mastných kyselin (MUFA), zejména kyseliny olejové. A je to právě správný poměr tuků, díky kterým se dostávají do popředí nejen arašídová másla, ale jakékoliv jiné druhy oříškových krémů. Poměr tuků u arašídového másla je velmi podobný těm v olivovému oleji.
Jak jsme si již řekli, jsou arašídy ve skutečnosti luštěnina a pro luštěniny je typické velké množství bílkovin. Arašídy nejsou výjimkou, protože na 100 g obsahují 26 g bílkovin. Kromě zdraví prospěšných tuků a bílkovin obsahují arašídy také poměrně velké množství hořčíku, který je důležitý jak pro správnou funkci svalů, srdce, enzymů, tak i k produkci energie.
Vsadili jsme na nejoblíbenější oříšky. V hlavní roli arašídy, kešu a mandle!
Patrně jedny z prvních ořechů (luštěnin), ze kterých se máslo vyrábí jsou arašídy, kde jsme popustili uzdu fantazii a vytvořili jsme dvě verze, z nichž první je s karamelem a syrovátkovým proteinem a druhá veganská verze s příchutí slaného karamelu. Obě najdete po názvy Peanuta - Protein Peanuta, arašídový krém s proteinem a karamelem a Vegan Peanuta, Arašídový krém se slaným karamelem.
Jako u mnoha jiných i u BrainMax Peanut butter natural jsme vsadili pouze na sladkou chuť arašídů. V másle nenajdete žádný přidaný cukr a už vůbec ne jakékoli škroby či zahušťovadla. Výjimkou pak tvoří kombinace arašídů s hořkou, mléčnou a bílou čokoládou. Ty najdete na e-shopu pod názvy BrainMax Pure Peanut Butter Milk Chocolate, BrainMax Pure Peanut Butter White Chocolate a BrainMax Pure Peanut Butter Dark Chocolate. Verze, které jsou ideální k dochucení snídaňových kaší, k namazání na palačinky, lívance nebo jen tak na lžičku. Jsou sladší a proto jsme i zařadili v menším 250 g balení, proti natural krémům, které najdete v balení po 400 g. O tom jak jsme si poradili se slazením krémů si povíme v závěru.
Naopak BrainMax Pure Hazelnut butter natural jsou pouze lískové oříšky, které jsou zbaveny slupky, aby se odstranila hořkost a zůstala jen jemná, nasládlá chuť lískových oříšků. Ve chvíli, kdy si toto ořechové máslo dáte do snídaňové kaše, stane se skutečným zdrojem energie pro tělo i mozek. Mimo to je konzumace lískových ořechů spojována se zdravím nervového systému. Lískové ořechy jsou bohaté na antioxidanty (vitamín E - až 24 mg), což jsou sloučeniny, které chrání před oxidací buněk a snižují rozsah poškození buněk volnými radikály.
Kromě čistého arašídového a lískooříškového krému si můžete dopřát sladkou chuť kešu oříšků v novém BrainMax Pure Cashew Butter Natural, které díky své přirozeně sladké chuti žádné dochucení nepotřebují. Krémy jsou vhodné pro ty, kteří milují čistou chuť oříšků.
Sladká ořechová másla z řady BrainMax Pure!
Pro labužníky jsme přichystali BrainMax Pure Cashula, aktivované mandle a jahody. Čisté kešu ořechy jsme obohatili o lyofilizované jahody a aktivované mandle. Aktivace mandlí je proces, kdy se oříšky před mletím na několik hodin namočí do solného roztoku. To z velké části rozhoduje i o výsledné kvalitě a především obsažených živinách jako jsou minerály a enzymy. Do té doby je "chrání" kyselina fytová. Namočením se odstraní a tělo tak lépe může látky využít. Takto zpracované oříšky jsou také pro náš trávicí systém daleko lépe stravitelné!
Kešu patří mezi jedny z nejoblíbenějších oříšků a z tohoto důvodu jsme vytvořili ještě jednu sladší verzi s lyofilizovaným ovocem. Konkrétně BrainMax Pure Cashula. Kešu jsme doplnili o lyofilizované maliny a bílou čokoládu. Krém neobsahuje přidaný rafinovaný cukr, pouze maliny, bílou čokoládu a kešu oříšky v BIO kvalitě.
Pro milovníky sladkých ořechových másel jsme vytvořili trio másel: Buenella, Zeronella a Veganella. BrainMax Pure Buenella má připomínat (a sakra připomíná) oblíbenou náplň známé sladkosti. Základ tvoří lískooříškový krém spolu s mlékem. Veganella (jak už název napovídá) neobsahuje žádné živočišné složky, aby si i vegani mohli vychutnat kouzlo oříškových krémů. U poslední Zeronelly jsme se rozhodli jít trošku do rizika. A výsledek je výborný. Místo jakéholiv cukru jsme použili erytritol a maltitol. Erytritol má oproti běžnému cukru sladivost 70%, což je daleko více, než u uměných sladidel. Navíc nezpůsobuje zubní kaz, nepůsobí projímavě, ale hlavně neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Jeho glykemický index je totiž 0! Maltitol stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Tak můžete hřešit tou nejzdravější formou.
NOVINKA: Jako horkou novinku můžeme směle představit další druhy oříškových másel, kde jsme jako základ použili prvotřídní mandle v BIO kvalitě.
Pokud máte rádi čistou chuť bez jakéhokoli doslazování, představujeme BrainMax Pure Almond Butter natural. Jsou to mandle rozemleté do jemného krému, které jsme předtím zbavili slupky a tím odstranili hořkost, kterou slupka oříšků ukrývá.
BrainMax Pure Almond ruby chocolate je oříškové máslo, kde jako u předchozích krémů tvoří mandle v BIO kvalitě. Příchuť ruby čokolády jsme zařadili díky její autentické chuti a pravděpodobně je BrainMax Pure jediná řada, kde si tuto kombinaci můžete vychutnat. A co je vlastně Ruby čokoláda? Pochází z rostliny Ruby cocoa. Tyto kakaové boby rostou v Ekvádoru, Brazílii a na Pobřeží Slonoviny. Kromě krásně růžové barvy vyniká svou specifickou chutí, kterou bychom mohli přirovnat k chuti ovoce. Přestože má ruby čokoláda krásně růžovou barvu, nemusíte mít obavy, že by se jednalo o následné dobarvení čokolády. Barvu opravdu stvořila sama příroda. Kakaové boby z Ruby cocoa jsou uvnitř narůžovělé. Díky správnému výběru kakaových bobů a následném procesu výroby si čokoláda zachovává svou barvu a přirozeně ovocitou chuť.
BrainMax Pure Almond, kokos je název třetí novinky, kde jsme nešetřili kokosem. Spojili jsme lahodné sladké mandle s kokosem a sladká chuť je zde práce kokosového sirupu a maltitolu. Maltitol je přírodní sladidlo. Jedná se o cukerný alkohol, nezpůsobuje kazy zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě. Ve 100 gramech najdete jen 5 g přirozeně se vyskytujícího cukru!
Evocao - revoluce ve zpracování kakaovníku!
Pokud hledáte něco nového, co jste ještě neochutnali, pravděpodobně by to mohlo být nové máslo BrainMax Pure Evocao Acai, na které jsme skutečně pyšní. Kakaovník máme patrně všichni spojený s hořkou chuti, kdy při jeho zpracování na čokoládu jsme nucení přidat nějaká sladidla. Evocao je čokoláda, která vzniká zpracováním celého kakaového lusku. Tím má svou autentickou a nenapodobitelnou ovocitou chuť.
Proč dáváme zelenou? Je to prosté. Při výrobě jakékoli jiné čokolády se z kakaovníku zpracují pouze kakaové boby, které jsou uvnitř lusku. Zpracování jednotlivých surovin je něco, na čem bychom měli stavět. U Evocao se neplýtvá samotnou surovinou a z kakaovníku se tak zpracuje téměř vše. Extrahuje se od dužiny, která je sladká, přes slupky kakaa až po fermentaci kakaových bobů. Tím se vytváří čokoláda s minimem přísad a bez přidaných cukrů.
V BrainMax Pure Evocao Acai jsme dali dohromady mandle s touto čokoládou. Dohromady tak vznikla unikátní chuť, kterou jinde nenajdete. Nejspíš bych chuť přirovnala k čokoládě s ovocem. Není pouze sladká, ale také ovocná. Tato kombinace dává chuťovým pohárkům to pravé potěšení!
Závěr - a co cukr?
Všechna oříšková másla si vlastnoručně vyrábíme. A je to právě z důvodu kvality použitých surovin, chuti a aroma, které chceme mít pod kontrolou. Stejně tomu je v případě cukru, který se na trhu objevuje v drtivé většině oříškových krémů. Naše krémy, které obsahují čokoládu jsou slazeny buď kokosovým sirupem nebo je použitý maltitol. Většina surovin, která másla obsahují jsou v BIO kvalitě a jsou vyráběny postupně tak, jak se stíhají prodávat. Tak máme jistotu i nad tím, že žádné máslo se u nás dlouho neohřeje a putuje rovnou z výroby k Vám.
Veronika Halusková