Chilli omáčky - co jste o chilli papričkách možná nevěděli

Kdo by neznal ostrou chuť chilli? Nejspíš si všichni dovedeme představit jejich pikantní chuť. Víte, ale o jejich zdravotních přínosech? Těch je mnoho a stále se objevují nové! Některá jsou dnes již ověřená fakta a řada dalších hypotéz prochází přísným testováním. První chilli papričky pocházejí z Mexika a objevily se před více než 6500 lety!

Co chilli papričky umí?

Možná Vás napadá co je na chilli (kromě pikantnosti) tak zajímavého a čím jsou chilli papričky výjimečné? Výhod bioaktivních látek, které chilli obsahuje je hned několik. V první řadě se chilli papričky pyšní svými protizá**tlivými vlastnostmi. Onemocnění jako je artritida, bolesti hlavy, tlak v dutinách, bolesti svalů a kloubů, jsou obvykle způsobeny zá**tlivými reakcemi, které tělo produkuje ve snaze vymýtit dráždivou látku. Látky, které chilli papričky obsahují vedou ke snížení bolesti a příznaků, jako jsou otoky kloubů, ztuhlost a zarudnutí. Dále chilli papričky prospívají trávicímu traktu a dokonce se objevily studie, které potvrzují pozitivní efekt při rýmě. Chilli papričky pomáhají od zahlenění sliznic a uvolňují dýchací cesty. 

V souvislosti s chilli jste možná slyšeli i o redukcí tělesného tuku. Zde Vás musím bohužel zklamat. Opravdu byly prováděny studie na myších. Ukázalo se, že v přepočtu na váhu člověka (aby bylo díky chilli hubnutí efektivní), by se jednalo o tak velkou dávku, kterou by nikdo nebyl schopen sníst.

Chilli papričky a jejich pikantnost

Jednotlivé druhy papriček mají také různý stupeň pálivosti. Ta se udává ve takzvané Scovilleově stupnici pikantnosti. Stupeň pikantnosti se dále může lišit na tom, kde a jak byly chilli papričky pěstovány. Ale co dělá chilli papričky tak pálivé? Je to bioaktivní látka zvaná kapsaicin. A platí zde přímá úměra. Čím více kapsaicinu paprička má, tím je pálivější. Navzdory tomu, co jste možná slyšeli, tak chilli papričky nezpůsobují vředy, ale ve skutečnosti mohou pomoci předcházet vředům tím, že pomáhají vytvářet žluč a zabíjet škodlivé bakterie a parazity. Kapsaicinu se také přisuzuje schopnost regulovat hladinu inzulínu, zvláště u osob s nadváhou, což může pomoci diabetikům. 

Chilli paprička Habanero

Papričky Habanero jsou jedním ze stovek druhů chilli. Poloostrov Yucatán je největším producentem habaneros, ale pěstuje se v mnoha zemích Jižní a Střední Ameriky. Obyčejná oranžová paprička habanero má tropickou ovocnou chuť, díky které jsou tyto papričky velmi oblíbené mezi kuchaři, amatérskými i profesionálními. Nicméně stupeň pikantnosti není vše, čím se mohou papričky chlubit. Obsahují totiž poměrně velké množství vitamínu A a C. Například jedna paprička Habanero obsahuje více než 100% denní doporučené dávky vitamínu C. 

Kromě vitamínu C jsou bohaté na:

  • Vitamíny skupiny B, které napomáhají správnému metabolismu potravy.
  • Vitamin E, který je silným antioxidantem a chrání tělo před volnými radikály.
  • Draslík, který je zásadní pro udržení buněčného zdraví, hydratace a správného krevního tlaku.
  • Železo, což je minerál, který pomáhá udržovat správnou hladinu kyslíku v krvi.
  • Mangan, minerál, který pomáhá vytvářet antioxidační reakce v těle.
  • Hořčík, který je potřebný pro správnou činnost nervů a svalů, regulaci krevního cukru a syntézu bílkovin.

Díky extrémní pikantnosti některých druhů chilli papriček, byste měli být při jejich konzumací opatrní. Pokud nejste přímo fanoušky pálivých jídel, zkuste začínat opatrně a postupně si na pikantnost zvykat. U chilli papriček platí, že není dobré přeceňovat své síly.

brainmax pure chilli (doztracena) infografika brainmarket CZ

BrainMax Pure chilli sauce - vyrábíme vlastní chilli omáčku!

Takový pálivý poklad jsme prostě museli mít. A tak v rodině BrainMax Pure přibyly hned tři chilli omáčky! Ty jsou vyráběny v České republice a máme tak kontrolu nad jejich konkrétním složením, přípravě i výsledné chuti. Pro základ chilli omáček jsme použili chilli papričky Habanero, které jsou rovněž pěstovány v České republice. Ty se v pikantnosti pohybují mezi 100000 - 350 000 na Scovilleově stupnici a jsou 76 krát pálivější než průměrné jalapeño. Na etiketě každé naši BrainMax Pure chilli omáčce najdete i stupeň pálivosti, kterou máme zobrazenou vyplněním určitého počtu papriček na přední části etikety. Habanero mají perfektní chuť i aroma.

Chuť je samozřejmě primární a proto jsme Habanero papričky doladili dračím ovocem, mangem a ananasem nebo třeba švestkami. Dokonalou synergii chutí zajišťuje směs koření v čele s tou nejkvalitnější himalájskou solí a česnekem. Výslednou chuť zajišťuje kvalitní italský vinný ocet nebo třtinový cukr. Omáčky se skvěle hodí k červenému masu, ale i mořským plodům nebo zelenině. 

 

Veronika Halusková