NOVINKA! Methyl Folát! Nejlépe vstřebatelná forma kyseliny listové! Více: ZDE
Kupujte, než se vyprodá! Slevy až 54% ! Nakupujte: ZDE
NOVINKA! Wellmax - certifikovaná BIO kosmetika z Alp! Nakupujte: ZDE

Ghí neboli přepuštěné máslo. Jak vybrat to nejkvalitnější a proč je vhodné pro tepelnou úpravu.

Ghí neboli tzv. přepuštěné máslo, někdy nazýváno také jako tekuté zlato, je již po dlouhé roky hojně využívaným tukem v kuchyních celého světa. Používalo se v Indii již před 5000 lety jako nejblahodárnější prostředek ajurvédy? Je považováno za elixír zdraví a jeho blahodárné účinky se využívají na podporu fyzické síly, čisté mysli a dlouhověkosti. V průběhu procesu jeho výroby se z něj stává 100% tuk, ghí je v podstatě máslo zbavené mléčné složky. Díky tomu získává spoustu výhod oproti jiným tukům. Dnes si představíme jeho výhody, kterých je celá řada.

Co je ghí? Přepuštěné máslo s mnoha prospěšnými vlastnostmi

Máslo, sádlo a jiné nasycené tuky si prošly obdobím, kdy byly nepopulární, „zakázané“ a prohlášené jako za naprosto nevhodné a zdraví škodlivé. Tyto názory byly však postaveny na nesprávných informačních interpretacích a byly zasazeny bez kontextu. My teď už ale víme, že na nich není vůbec nic špatného a že právě naopak mohou našemu zdraví pomáhat. Nasycené tuky mají v našem jídelníčku právoplatné místo. Tuky jsou obecně zásadní pro zdraví našeho hormonálního systému, nervové soustavy, pro funkci spousty vitamínů a pro stavbu buněk (tuky jsou potřeba ve stavbě jejich membrán). Tukům jsme věnovali celý článek, abychom dokázali, že není čeho se bát a trochu tak očistili jejich pověst.

Máslo a také ghí z něj vyrobené jsou mimo jiné významným zdrojem butyrátu. Butyrát je mastná kyselina esenciální pro zdraví našeho trávicího traktu, protože slouží jako výživa pro kmeny benefičních bakterií, které máme v našich střevech a které se starají o správný chod trávení.

butyrat_infografika_brainmarket_cz

Pokud se můžete rozhodnout, volte BIO kvalitu.

Většina mléka pochází od krav z konvenčních chovů. Člověk si řekne „mléko jako mléko“, ale není to tak jednostranné. Život zvířat zásadně ovlivňuje výsledný produkt. Jak maso, tak i mléko a výrobky z něj. Je žádoucí, aby dobytek žil ve svém přirozeném prostředí a byl podle toho také krmen. Klíčové je tedy chovat dobytek venku na louce, aby měl přístup ke slunci, trávě (která není stříkaná toxickými chemikáliemi) a měl dostatek prostoru. Těmito vhodnými podmínkami si pojistíme nezávadnost mléka mimo jiné také v tom směru, že zvířata nebudou žít ve stresových podmínkách a nebudou produkovat do mléka nadmíru stresových hormonů. Na etiketě jsou všechny produkty stejné, 100% ghí. Ale jak možná tušíte, i tak se produkty mezi sebou liší. Hlavním rozdílem jsou vstupní suroviny. Záleží na tom, jaké mléko, potažmo máslo, výrobce použije.

V běžných chovech je skot natlačen v malém, často zatemněném a špinavém prostoru. Krmen je různými zbytky, směsi a aby byl podpořen jeho růst, jsou často používané různé hormony, dále i antibiotika. To vše se uvolňuje do mléka skotu a následně je to obsaženo v konečných produktech – mléčné výrobky, máslo, ghí. Proto volba ghí vyrobeného z mléka od krav z BIO chovu a krmených travou je nejlepší volbou, kterou si pojistíme nejvyšší možnou kvalitu produktu. 

Proc_zaradit_do_jidelnicku_ghi_cz

BrainMaxové ghí?

Tak kvalitní tuk jako je ghíčko nemohla v našem sortimentu chybět. Ghí jakožto přepuštěné máslo zbavené mléčné složky je námi lépe tolerované. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nebo problematicky reagujete na kasein (mléčnou bílkovinu), ghí se nemusí obávat. Naopak je tuk vhodný právě pro vás! Díky odstranění mléčné složky se z ghí stává velice termostabilní tuk, který se nepřepaluje a netvoří se v něm karcinogenní látky. Když tuk není termostabilní a vystavíme ho vysoké teplotě, dochází k procesu oxidace. Výsledkem je tvorba oněch škodlivých látek – např. při smažení na rostlinných olejích (řepkový, slunečnicový,..) vzniká toxická látka akrolein. 

Ghí je tedy vhodným tukem na přípravu jídel při vysoké teplotě, na smažení a pečení. Kouřový bod ghí je 252 °C, u másla je to pro představu 120-150 °C! Díky jeho termostabilitě je vhodným trvanlivým produktem, zkrátka jen tak se nezkazí. Není potřeba jej uchovávat v lednici, avšak pobytí v lednici také není na škodu. Oproti máslu má ghí méně výrazné aroma. Některým lidem může chuť másla vadit, proto ghí je vhodnou alternativou i z tohoto hlediska. Mezi zdravotní benefity plynoucí z ghí řadíme zejména vysoký obsah butyrátu a nasycených mastných kyselin (viz výše), ale dále také obsah vitamínů A, E, D, K a cholesterolu. Obsah těchto živin je samozřejmě vyšší v případě produktu, který je tzv. grass-fed (pochází od krav krmených trávou).

Pár shrnutí na závěr

  • V BrainMarketu dáváme přednost právě BIO potravinám, protože si zakládáme na co nejčistším složení a u ghí tomu není jinak. Mléko, které jsme na jeho výrobu použili pochází z BIO produkce.
  • Je ideální pro ty, kteří se potýkají s intolerancí laktózy.
  • Ghíčko je ideální tuk pro tepelnou přípravu jako je restování, pečení nebo smažení.
  • Obsahuje CLA (= konjugovanou kyselinu linolovou), která zvyšuje odbourávání tukových zásob a pozitivně podporuje imunitu organismu.
  • Oproti klasickému máslu má vyšší podíl kyseliny máselné, která chrání střevní výstelku. Podporuje zdravé zažívání a ve střevech působí protizánětlivě.
  • Díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, přispívá ke správné funkci srdce, mozku a udržení normálního krevního tlaku.

 

Michaela Majerová