Omega-3 a jiné tuky
Tuky jsou nedílnou součástí správné životosprávy, mimo jiné pro správné využití vitamínů, které jsou rozpustné právě v tucích. Ve výživě patří mezi hlavní makroživiny. Při zdravé stravě by měl člověk přijímat většinu tuků z nenasycených mastných kyselin a denní příjem tuků by měl být mezi 30-35%.
Právě díky tukům můžeme přijímat a využít vitamíny, které jsou rozpustné v tucích, což jsou vitamíny A, vitamín D, E, K. Slouží také jako zdroj energie. Tuky tvoří ochranou část orgánů např. ledvin a působí jako tepelný izolant organismu a jsou důležitou součásti struktury buněk.
Mezi nejdůležitější nenasycené mastné kyseliny patří omega-3 . Co se týče rostlinných olejů, tak pro zachování nutričních hodnot rostlinného oleje je důležité vybírat ty za studena lisované (olivový olej). Tyto nenasycené mastné kyseliny by měly tvořit základ tuků v jídelníčku.
Nejprodávanější





