Nová receptura! Testoboss! Komplexní řešení pro Test0steron! Více: ZDE
Nová receptura! BrainMax NeuroHacker, Dopamine Upgrade! Nakupujte: ZDE
Novinka! BeautyCollagen - pro zdravou a krásnou pleť i vlasy! Nakupujte: ZDE

Proč je důležité mít správný poměr omega 3 a 6?

O potřebách nenasycených mastných kyselin (NMK), konzumaci ryb slyšel dnes už téměř každý. Nicméně důležitý není pouze jejich příjem, ale také správný poměr ve stravě. Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) by měl být správný poměr 4:1. V České republice je často poměr až 15:1. Co se děje při nesprávném poměru NMK a jak si hlídat jejich poměr si povíme v dnešním článku.

Co jsou to omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny (MK)

Každá lidská buňka byla adaptována na příjem nenasycených mastných kyselin. Naše tělo si dokáže většinu tuků, které potřebujeme, syntetizovat z potravin, které jíme, ale dvě esenciální mastné kyseliny, kyselinu linolovou (omega-6) a kyselinu alfa-linolovou (omega-3) si tělo nedokáže vyrobit. Jsme odkázáni na to získat je z naší stravy. Tuky jsou potřebné v každé buňce našeho těla a jsou životně důležité pro regulaci krevního tlaku, posílení našeho imunitního systému a udržení zdravého mozku. Zatímco omega-6 lze nalézt ve většině rostlinných olejů, drůbeži, zelené listové zelenině a ořeších; omega-3 najdeme ve větší míře v rybách, řasách nebo semenech. U nenasycených mastných kyselin není důležitý jen příjem, ale hlavně správný POMĚR.

vliv_omega-3_na_nase_zdvavi_infografika_cz_1

Poměr omega 3 a 6 MK kdysi a dnes

Nejdříve si vysvětlíme, co to vůbec jsou mastné kyseliny a jaké jsou jejich vlastnosti. Mastné kyseliny se liší od většiny ostatních tuků. Esenciální mastné kyseliny nejspíš znáte, možná ale nevíte, že každá má v těle odlišnou funkci. Omega-6 jsou PROZÁNĚTLIVÉ, zatímco omega-3 jsou PROTIZÁNĚTLIVÉ. Prozánětlivá reakce nás nemusí děsit. Je to přirozený proces, který je nezbytný pro přežití. Pomáhá chránit naše tělo před infekcí a zraněním. Problém se zánětem nastává, pokud je chronický! Takový zánět je jedním z hlavních činitelů nejzávažnějších onemocnění, včetně onemocnění srdce, metabolického syndromu, cukrovky, artritidy, Alzheimerovy choroby a dalších civilizačních chorob.1 Naproti tomu pozitivní vliv na zdraví konzumací omega 3 mastných kyselin, byl prokázán v několika studiích. Především jejich přímý vliv na kardiovaskulární systém.2,3,4

Antropologické důkazy také naznačují, že poměr mastných kyselin, který se u lidí vyvinul byl 1:1, zatímco dnešní poměr je 16:1 nebo i 20:1 ve prospěch prozánětlivých omega-6 mastných kyselin. Tuk, který dnes konzumujeme nezpůsobuje změny jen v oblasti tukových zásob a prudkému nárůstu obezity, ale i z hlediska zdraví buněčné membrány. Vysoké množství omega-6 v buněčné membráně je spojováno s vyšším rizikem srdečně-cévních onemocnění.

Velké změny v potravinářské technologii a moderním zemědělství za posledních 100 let vedly ke zvýšené produkci rostlinných olejů s vysokým obsahem omega 6 mastných kyselin. Dnes má typická západní strava přibližně 5 až 15 krát vyšší obsah omega 6 než omega 3. Důvodem je především zvýšená spotřeba olejů ze semen bohatých na omega-6, jako je sójový, kukuřičný a světlicový olej, přičemž poslední dva jmenované mají poměr omega 6:3 přibližně 60:1 a 77:1.

Velmi se zhoršil poměr ve prospěch prozánětlivých omega 6 i u živočišné potravy. Např. vejce z velkochovu mají poměr omega 6:3 29:1, kuřecí 17:1 nebo hovězí 9:1. K tomuto zhoršení přispělo to, že ve velkochovech už se zvířata dávno nepasou a nekonzumují trávu, ale průmyslové krmiva založené na kukuřici nebo sóji. Naopak např. bio vejce od šťastných slepiček dosahují poměru 3:1 a bio hovězí od krav pasoucích se na pastvinách dosahuje poměru 2:1. Divoké ryby dosahují poměru 1:1. Proto platí upřednostnit ve výživě kvalitu před kvantitou.

 

Vše je o poměru omega 3 a omega 6

 

Aby mohly fungovat membrány našich buněk správně. To znamená propouštět živiny dovnitř a vypouštět odpadní látky ven, pak musí být jejich membrány propustné. Proto by měl být buněčný poměr omega 3 a 6 nejlépe pod úrovní 1:5, optimálně 1:3, avšak evropský standard je na úrovni 1:15. Rybí tuk se dostal do hledáčku vědců díky Eskymákům, kteří měli ve stravě vysoké množství mastných kyselin EPA i DHA a současně netrpěli žádnými obvyklými civilizačními chorobami jako je mozková mrtvice, srdeční infarkt nebo diabetes 2. typu. Problémem dnešní doby je však nadměrný příjem OMEGA 6 a to je potřeba kompenzovat vyšší dávkou omega 3. Pokud tedy sníte např. balíček chipsů s 30 g omega 6 měli byste k němu přijmout 10 g omega 3 mastných kyselin.

BrainMax Omega 3 - BrainMarket

 

Důsledky špatného poměru omega 3 a 6

A co se děje v těle pokud tento poměr soustavně překračujeme? Můžeme tak buňky dostat do úzkých, protože se naruší buněčná membrána, která v tu chvíli nedokáže efektivně chránit buňku. To má za následek sérii příčin, které v těle vyvolají zánět. Pokud takový zánět trvá dlouhodobě, říkáme mu chronický. Jak je dnes už známo, chronický zánět stojí za většinou civilizačních onemocnění.

nespravny pomer omega 3a6_infografika_cz (1)

Nesprávný poměr omega 3 a 6 může způsobit

  • Osteoporózu.
  • Únavu.
  • Slabou imunitu.
  • Demenci.
  • Otoky.
  • Zhoršené kognitivní fuknce (myšlení, paměť).
  • Podílí se na poškození chrupavek a kloubů - artróza, artritida.
  • Může způsobit potíže srdečně cévního systému - vysoký krevní tlak, ateroskleróza aj.
  • Neurodegenerativní onemocnění jako je Alzheimer.
  • Podílí se na rychlejším stárnutí.

Podobně jako u mnoha jiných potíží, špatný poměr omega 3 a 6 jen tak nepoznáme. Spíše nás doženou až důsledky dlouhodobé nerovnováhy, popřípadě onemocnění. V dnešní době existují domácí testy, díky kterým si snadno tento poměr zjistíte a pokud konzumujete dostatek ryb nebo kvalitní rybí olej, po třech měsících si jej uděláte znovu. Jde o spolehlivý způsob, jak zjistit poměr omega MK.

optimalni-pomer-omega-3-a-omega-6-infografika-brainmarket-cz

Proč je důležité doplňovat BrainMax OMEGA 3 olej z tresčích jater

Olej z tresčích jater obsahuje ve své jedné dávce 920 mg kyseliny dokosahexaenové (DHA) a 690 mg kyseliny eikosapentaenové (EPA). Navíc obsahuje 20 μg neboli 800 IU vitaminu D, 460 μg vitaminu A a 9,2 mg vitaminu E. Pro vývoj mozku a zraku u dětí je stěžejní dostatečný příjem DHA, ale stejně tak je důležitý i pro normální činnost mozku u dospělých jedinců.

  • DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku.
  • DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku.
  • DHA přispívá k normálnímu vývoji zraku a mozku kojenců do 12 měsíců věku.
  • DHA přispívá k normálnímu vývoji mozku i očí plodu v těle matky a kojenců.
  • DHA přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi.
  • DHA a EPA přispívají k udržení normálního krevního tlaku.
  • DHA a EPA přispívají k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi.
  • EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce.
  • Vitamin A přispívá k podpoře pokožky, zraku a imunity.
  • Vitamin D přispívá k podpoře kostí, zubů a imunity.
  • Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Oxidace rybího oleje a jak vybrat ten správný?

Zvlášť v České republice určitě nevynikáme konzumací ryb. Průměrná roční konzumace je pouze 560 g. Což je žalostně málo. Rybí oleje jsou skvělou alternativou pro zachování optimálního poměru nenasycených mastných kyselin. Ovšem i při výběru kvalitního rybího oleje můžeme často narazit.

Jde o to, že samotné EPA a DHA, které jsou součástí omega 3 mastných kyselin jsou velmi nestabilní molekuly. Hlavním nepřítelem rybích olejů je OXIDACEK oxidaci dochází rychleji, když je olej vystaven teplu, vzduchu nebo světlu. V neposlední řadě může k oxidaci dojít přímo v těle, kdy se olej dostane do kontaktu s volnými radikály. V takovém případě není olej buňkami vůbec využit a potencionálně může i škodit.

Oxidace je proces, který se týká všech olejů s obsahem polynenasycených mastných kyselin. V produktech je často maskována přidaným aroma, aby se eliminovala rybí chuť a nepříjemné aroma. Jaký zdroj omega 3 tedy zvolit pro doplnění EPA a DHA do buněk?

BrainMax OMEGA 3 Olej z tresčích jater

Tento olej z jater divokých tresek, které jsou loveny udržitelným způsobem na Islandu a čerstvé jsou také i šetrně zpracovány, je přirozeně chráněný vitaminem A před degradací. Tento olej nejenže nepodléhá oxidaci, ale také obsahuje navíc vitamin D, který podporuje imunitu zdraví kostí a zubů. Vitamin A naopak podporuje zrak, pokožku, imunitu a pomáhá s lepší vstřebatelností jak omega 3 mastných kyselin, tak vitaminu D. Je vhodný pro děti i dospělé právě, protože obsahuje déčko s áčkem. Tuto geniální vitaminovou konfiguraci zařídila sama příroda a proto je jedním z nejlepších způsobů, jak doplnit omega 3 mastné kyseliny do buněk a upravit či zlepšit buněčný poměr omega 3:6.


TIP: Kvalitu oleje poznáte i podle toho, že nesmrdí rybinou. Pokud ano, je olej takový zoxidovaný a mohou se po jeho konzumaci vyskytnout trávicí potíže. Kromě toho jeho biologická dostupnost se tímto snižuje.

 

Veronika Halusková

 

1. PATTERSON, E, R WALL, GF FITZERALD, R P ROSS a C STANTON. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. 2012. 

2. BUCHER, Heiner C, Peter HENGSTLER, Christian SCHINDLER a Gabriela MEIER. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. 2002.

3. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events, Dariush MozaffarianJason H Y Wu 

4. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Kate J. Bowen, BS, William S. Harris, PhD, and Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD