Acerola - přírodní vitamín C

Acerola (Malpighia Glabra) je keř, který je v našich zeměpisných šířkách méně známý. Přezdívá se mu "barbadoská třešeň" a vyniká svým vysokým obsahem vitamínu C. Uvádí se, že dokonce 50-100 krát více vitamínu C než mají pomeranče a citrony. Acerola je podobná třešni a pochází z tropických částí světa. Najdeme ji hlavně v Mexiku, Indii a Karibiku. Dnes roste také na Floridě, Jamajce a v jižní Americe.

Acerola jako nejvyšší přírodní zdroj vitamínu C

Acerola je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitaminu C na světě. Obsahuje mnohem více vitaminu C než například citrony nebo pomeranče. Tato vitamín C je známý svými antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, posilují imunitní systém a podporují zdravou kůži. Historicky se Acerola používala jako prevence před kurdějemi. Onemocnění, které vznikalo z deficitu vitamínu C. Jen pár kusů tohoto ovoce dokáže pokrýt denní doporučenou dávku vitamínu C. Kromě toho po celá staletí pomáhala Acerola k léčbě jaterních onemocnění nebo zažívacích potíží, jako je průjem nebo bolesti žaludku.

Proč užívat  Acerolu

Každý plod Aceroly má uvnitř několik drobných semen, která jsou jedlá a jsou v nich obsaženy antioxidanty. Acerola se může chlubit vysokým množstvím vitamínu A a B (B6, kyselina pantothenová, niacin) a z minerálů je to například hořčík, draslík, měď, zinek a železo. Acerola je zdrojem antokyanů, které kromě toho, že dodávají slupce zářivě červenou barvu, tak mají i pozitivní vliv na zdraví srdce, optimalizují krevní tlak a chrání před oxidačním stresem. Také se ukázalo, že antokyany, které Acerola obsahuje mají protizánětIivé účinky a mohou tak pomoci při artritidě

Acerola má velmi nízký obsah kalorií (32 kcal) a spoustu pozitivních výhod včetně antibakteriálních a protizánětIivých vlastností. Mimo to kyselina chlorogeová, kterou Acerola obsahuje, pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, regulovat hladinu glukózy při diabetu a předcházet chronickým zánětIivým onemocněním způsobených poškozením buněk volnými radikály. 

Antokyany v acerole

Antokyany jsou často přítomny v červeném, fialovém a modrém ovoci a zelenině, včetně některých odrůd aceroly, které mají červené nebo oranžové plody Antokyany jsou považovány za důležité látky, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může přispět k prevenci různých chorob a zpomalit proces stárnutí. Kromě toho mají antokyany protizánětlivé účinky a mohou podporovat zdraví kardiovaskulárního systému.

Bobule Aceroly mají vysoký obsah rostlinných sloučenin nazývaných antokyany, které jsou neuroprotektivní (pomáhají chránit mozek před poškozením). Vysoká hladina antokyanů v Acerole může snížit riziko ztráty paměti a s tím souvisejícího kognitivního poklesuDíky vysokému obsahu vitamínu C, který pomáhá v produkci kolagenu, je Acerola vhodná i pro udržení pevné pokožky. Vzhledem k tomu, že přirozená produkce kolagenu v těle klesá, může zvýšení příjmu vitaminu C podpořit produkci vlastního kolagenu a minimalizovat tak viditelné známky stárnutí. Kromě toho má Acerola schopnost rychleji hojit různá poranění. Acerola poskytuje vitamin C ve zcela přírodní formě, která je vysoce vstřebatelná a biologicky dostupná, což pomáhá urychlit syntézu kolagenu pro zdravější vlasy, pokožku a nehty.

Po sklizni se Acerola musí rychle zpracovat, protože se během 4-5 dnů začne kazit. Proto se vyskytuje hlavně ve formě prášku.  

 

Veronika Halusková