NOVINKA: Superfast BEZLEPKOVÉ Vločky! Více: ZDE
Pomozte nám s jarním úklidem skladu! Více: ZDE
NOVINKA: BrainMax Probiotic Complex! Více: ZDE

Alternativy cukru - sirupy

S alternativami cukru se v posledních letech doslova roztrhnul pytel. A sirupy nejsou výjimkou. Zákazníci velmi často vyhledávají alternativní zdroje sladidel, které mohou konkurovat tradičnímu rafinovanému cukru a to jak do míry sladivosti, ale také konzistence. Sirupy zažívají boom, protože jejich využití je mnohdy lepší než u klasického cukru. Jsou vhodné ke slazení jak teplých, tak studených nápojů, ale své místo v kuchyni si také našly při pečení nebo k přípravě palačinek. Vzhledem k tomu, že pro mnoho lidí je omezení rafinovaného cukru, nad jejich rámec, je potřeba volit takové sladidla, které Vám budou chodit. Důležité to je zejména kvůli toho, aby přechod nebyl nijak drastický a pro každého snadno udržitelný. Dnes si dva představíme dva sirupy a sice javorový, datlový a sirup z Agáve.

Javorový sirup

Javorový sirup, nebo přesněji míza, se používá po mnoho staletí. Ve skutečnosti je to jedna z nejstarších forem sladidel, která existuje. Jedli ho domorodí Američané žijící v Severní Americe. Javorový sirup byl poprvé sbírán a používán domorodými obyvateli. Míza z různých javorů se poprvé začala zpracovávat na sirup dlouho předtím, než evropští osadníci vůbec dorazili do Ameriky.

brainmax_pure_javorovy_sirup_infografika_brainmarket_CZ

Zatímco v minulosti byl javorový sirup jen součást tradičních snídaní Američanů, nyní už má poměrně pevné místo i v Evropě. Má několik výhod. V první řadě je potřeba říct, že javorový sirup má poměrně působivý nutriční profil. Obsahuje řadu prospěšných živin a fytochemikáliíNěkteré z primárních antioxidantů objevených v javorovém sirupu zahrnují kyselinu benzoovou, kyselinu galovou, kyselinu skořicovou a různé flavanoly, jako je katechin, epikatechin, rutin a kvercetin.

A konečně rozdíl je ve výrobě javorového sirupu. Ten neprochází žádnými procesy rafinace, jako je tomu u klasického bílého cukru. Vyrábí se z mízy javoru. Strom, ze kterého se míza získává by měl mít alespoň 40 letokruhů, aby nedošlo k jeho poškození a "sklizeň" mízy by měla probíhat při teplotách pod bodem mrazu. Což je také důležité proto, aby strom nebyl poškozen. Javorový sirup lze vyrobit z více než 100 druhů javorů, nicméně existují 2 hlavní druhy javoru a tím je javor cukrový nebo javor tvrdý (Acer saccharum) jsou hlavními druhy javoru, které se používají. BrainMax Javorový sirup pochází z Kanady. Ze země, kterou můžeme směle označit jako velmoc ve výrobě i konzumaci javorového sirupu. Během zpracování sirupu nedošlo k poškození stromů a ke všemu se přistupovalo s velkou mírou zodpovědnosti vůči přírodě. Náš BrainMax javorový sirup je označován jako typ A, což je označení, které nese vlastnosti jako je výraznější aroma a sladší chuť, než-li je tomu u typu B.

brainmax_pure_agave_sirup_infografika_brainmarket_CZ

Agáve sirup

Agáve je sukulent, který roste především v Mexiku a ve své přirozené formě má silné antioxidační vlastnosti. Sirup pochází z tekutiny uvnitř rostliny modré agáve, která se pěstuje se na polích a sklízí se, když rostliny dosáhnou požadované velikosti. Tekutina je nejprve extrahována z rostliny a následně dojde k jejímu přefiltrováni. Poté se šťáva zahřívá, aby se rozložily složité cukry na jednoduché. Po ukončení varu se agáve znovu filtruje.

Agáve obsahuje izoflavony, fytochemikálie, které mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví. Také je bohatá na inulin, což je polysacharid, který má vlastnosti jako nerozpustná vláknina. Patří tak mezi kvalitní prebiotikaZatímco agáve má nízký GI, je asi o 30 % sladší než cukr, takže k dosažení stejné chuti budete potřebovat menší množství. BrainMax Agáve BIO sirup pochází z ekologického zemědělství, má výraznou zlatavou barvu, snadno dávkuje a lze jej použít mnoha způsoby. Jeho jemná aromatická chuť dělá z BrainMax agávového sirupu ideální sladidlo do dezertů, müsli, ovocných, nápojů a pečiva. Rychle se rozpouští a nekrystalizuje. 

Datlový sirup

Datle už jste pravděpodobně ochutnali, ale zkusili jste už datlový sirup? Datlový sirup není novinkou: existuje po staletí a je vetkán hluboko do blízkovýchodní kuchyně. Je vlastně jedním z nejstarších sladidel, která jsou dnes k dispozici. Starověké klínopisné rukopisy z Mezopotámie zmiňují sirup a ukazují jej jako primární sladidlo té doby. Řada fenolických sloučenin, které se přirozeně tvoří v datlových plodech během zrání, je známá svým antioxidačním a antibakteriálním potenciálem.

Datlový sirup se v zásadě vyrábí zahřátím datlí ve vodě, následným rozmixováním a protlačením směsi přes filtr, aby se přecedily pecky a nerozpustné části datlí. Zůstane vám nektar, který svou konzistencí a barvou připomíná melasu. Podobně jako melasa je daltlový sirup bohatý na minerální látky, zejména draslík, meď a mangan. Datlový sirup má nízký glykemický index tj. 47 a je tak vhodný i pro diabetiky.

O sirupech se nicméně stále vedou debaty a to zejména kvůli účinkům na zdraví oproti klasickému cukru. Avšak jejich přínosy oproti cukru jsou v mnoha ohledech více než jisté. Je samozřejmé, že pořád se jedná o sladidla a tak bychom k tomu měli také přistupovat a nepřehánět to s nimi. Tím, že jsou sirupy rostlinného původy, jsou tak vhodné i pro vegany. Všechny sirupy, které nabízíme najdete na e-shopu v kategorii BrainMax Pure a co je podstatné, všechny sirupy jsou v certifikované BIO kvalitě. To zaručuje, že výrobky pochází z ekologického zemědělství, kde nebyly použity žádné pesticidy ani jiné chemické látky.

Veronika Halusková

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení