Kakao

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je strom, který roste v tropické oblasti střední a jižní Ameriky. Stromy produkují plody podobné lusku, které uvnitř obsahují semena, které se nazývají kakaové boby. Kakaovník začne produkovat lusky přibližně po třech letech růstu. Theobroma v překladu z řečtiny znamená "jídlo bohů" což je odrazem úcty, kterou původní obyvatelé Ameriky ke kakau měli. V těchto oblastech se před více než 3000 lety kakao používalo jako jídlo, lék a dokonce i jako měna. Kakao sloužilo jako posvátný nápoj. 

Kakao je vysoce výživná potravina, která obsahuje více než 300 chemicky identifikovatelných látek. Kromě vysokého obsahu minerálů jako je železo, hořčík, zinek, měď, vápník, mangan a draslík, obsahují dvě polévkové lžíce kakaa 7g bílkovin, 6g tuku, 8g vlákniny a 0g cukru. Z vitamínů v kakau najdeme především vitamíny B1, B2

Nejvíce je asi kakao známé jako jedna ze surovin čokolády. Nicméně dnešní čokolády mají za sebou dlouhou cestu zpracování a od původní podoby kakaa se velmi liší. To je docela škoda, protože samotné organické kakao je jednou z nejlepších možností, které dnes máme k dispozici a to právě díky jeho nutričním hodnotám. Nejen co se chuti týče, ale především jsou už dnes velmi dobře zmapovány jeho přínosy pro zdraví. V první řadě konzumace kakaa podporuje náš kardiovaskulární systém.1 Je to především díky vysokému obsahu polyfenolů a flavanolů. Polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi - což znamená, že pomáhají předcházet poškození našich buněk. Kakao je skutečně jedním z nejlepších zdrojů polyfenolů s vyšší antioxidační aktivitou než má třeba zelený čaj, borůvky nebo červené víno. 

RAW kakao

V případě Raw kakaa je zcela vynechán proces pražení, a po celou dobu zpracování bobů (fermentace, sušení) jsou teploty kontrolovány a udržovány pod 43°C (teplota určující RAW kvalitu). Za “Raw” se považuje potravina, která nepřesáhne teploty v rozmezí 42-45°C. V případě kakaa RAW kvality jsou teploty při fermentaci i sušení kontrolovány a udržovány pod 43°C.   

složení kakaa

 

Chronické zanícení v těle je dnes již základem jakéhokoli onemocnění. Ve chvíli, kdy je mu tělo dlouhodobě vystaveno, začnou se rozvíjet různá onemocnění. Studie ukázaly, že polyfenoly a flavonoly v kakau mohou snižovat zánětIivé markery a podporují růst prospěšných bakterií ve střevě.2

Kakaem k dobré náladě

Milovníci čokolády to určitě znají. Obzvlášť pokud jde o čokoládu s vysokým procentem obsaženého kakaa. Kakao obsahuje sloučeniny jako je tyrosin, fenyletylamin, anandamid a theobromin. Tyrosin je předchůdce dopaminu, což je chemická látka v mozku, odpovědná za pocity "odměny a motivace". Fenyletylamin je látka související s nadledvinami, a která se uvolňuje ve chvíli zamilovanosti. Anandamid je přírodní chemická molekula, která pomáhá podporovat stav blaženosti.

Věděli jste že...?

  • Kakao obsahuje více vápníku než kravské mléko.
  • Je nabité železem, hořčíkem a antioxidanty.
  • Kakao je považováno za silně afrodiziakální.
  • Kakaovníky se dožívají až 200 let.
  • Kakaový lusk obsahuje zhruba 40-50 kakaových bobů.

Kakaové máslo

Kakaové máslo je nejtučnější část celého lusku. Při jeho výrobě se kakaové boby lisují za studena, aby se z nich extrahoval olej. Výsledkem je kakaové máslo, které má žlutou barvu a jeknou čokoládovou vůni. Při pokojové teplotě tento olej tuhne, podobně jako kokosový olej. Používá se k výrobě čokolády a má 14 celkového tuku a obsahuje také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mimo jiné každá polévková lžíce kakaového másla obsahuje 27,1 mg fytosterolů, což jsou rostlinné sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Kakaové máslo je účinnou látkou v krémech nebo balzámech na rty. 

K dostání je kakaové máslo jako celou kostku nebo menších kouscích, se kterými se poté lépe pracuje. Snadno se poté používá k výrobě domácí čokolády, nebo jiných dezertů, koktejlů, zmrzliny nebo k přípravě palačinek. Mimo kuchyň ho můžete použít místo tělové krému, nebo jej použít k výrobě domácí kosmetiky. Kakaové máslo je stabilní, takže má dlouhou dobu trvanlivosti. 

Kakaové boby 

Zdá se, že mnoho lidí bojuje s nějakou poruchou trávení. To je často způsobeno špatnou stravou, kde chybí dostatek vlákniny. Díky obsahu vlákniny patří mezi prospěšné účinky kakaový bobů podpora trávicího systému. Vláknina pomáhá přesouvat potravu rychleji přes trávicí systém. Kromě toho kakaové boby mají schopnost stimulovat trávicí enzymy. Pokud se potýkáte s trávicími problémy, jsou pro vás kakaové boby to pravé.

Kakaová drť

Kakaová drť jsou malé kousky drcených kakaových bobů. K jejich výrobě jsou kakaové boby nejprve fermentovány a poté sušeny. Mají hořkou chuť a jsou nabité živinami a rostlinnými sloučeninami.

proc_si_dat_prave_kakao_CZ_Infografika-BrainMarket-2

Zdravotní přínosy konzumace kakaa

  • Podporuje kardiovaskulární systém
  • Pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi
  • Má protizánětIivé vlastnosti
  • Snižuje krevní tlak a zlepšuje průtok krve 3
  • Podporuje zdraví mozku
  • Udržuje hladinu cholesterolu
  • Podporuje trávicí systém
  • Podporuje zdravou pleť

Kakao je také jedním z mála zdrojů theobrominu -  alkaloidová sloučenina a přírodní stimulant. Studie ukazují, že theobromin má pro mozek řadu výhod, včetně zlepšení kognitivních funkcí, lepšího soustředění a neuroprotektivních účinků.  

Veronika Halusková

 

 

1. Cocoa and Human Health: From Head to Foot--A Review, Quintino Reis De AraujoJames Nascimento GattwardSuzana AlmoosawiMaria das Graças Conceição Parada Costa SilvaPaulo Alfredo De Santana DantasQuintino Reis De Araujo Júnior, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376/ 

2. The anti-inflammatory properties of cocoa flavanols, Carlo Selmi, Tin K MaoCarl L KeenHarold H SchmitzM Eric Gershwin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794453/ 

3. Effect of cocoa on blood pressure, Karin RiedPeter FaklerNigel P Stocks, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/ 

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!