Chlorofyl - nejlepší přírodní pigment pro detoxikaci

Bez pochyb jste o chlorofylu slyšeli a pravděpodobně víte, že rostliny by bez něj nemohly žít. Možná vám ale pořád vrtá hlavou, co to ten chlorofyl vlastně je a zda má pro lidské tělo co nabídnout.

Chlorofyl je typ rostlinného pigmentu zelené barvy zodpovědný za absorpci světla, fotosyntézu v rostlinách vyrábějící energii a pro nás nezbytný kyslík. Ukazuje se, že chlorofyl není důležitý jen pro energii rostlin a náš kyslík, funguje totiž ještě jako přírodní blokátor karcinogenních efektů v těle a blokuje poškození těla toxickými plísněmi jako například aflatoxin. Také zaujímá místo přírodního „spalovače tuků“, a toto je jen výňatek pozitiv, které může chlorofyl našemu tělu nabídnout pro jeho optimální funkce!

Co je to chlorofyl?

Jedná se o zelený pigment umožňující rostlinám přeměnu oxidu uhličitého a vody na energii. Obsahují ho všechny zelené rostliny (salát, zelenina) a také řasy či některé typy bakterii. Rostliny a řasy ho využívají pro odchyt světla ze slunce potřebného pro fotosyntézu, to je důvod, proč je chlorofyl považován za chelát. V rostlinné říši je považován za nejdůležitějšího tvůrce energie, a to má své důvody. V přírodě se vyskytují dva typy chlorofylu. Chlorofyl A představující modročernou pevnou látku a chlorofyl B zaujímající podobu tmavě zelené pevné látky. Oba plní stejné funkce, avšak přijímají různé vlnové délky. V rostlinách se tyto dva typy vyskytují v poměru 3:1 (A:B).

Zatímco chlorofyl je zcela přírodní, podobná polosyntetická směs zvaná chlorofylin se vyrábí v laboratořích a používá se v doplňcích stravy  propagovaných jako „tekutý chlorofyl.“ Tyto suplementy mají historii trvající přes padesát let a jsou využívány k ošetřování kožních ran, tělesného zápachu, či trávících problému s prakticky nulovým rizikem vedlejších efektů. Suplementy obsahující chlorofylin mají za cíl snižovat oxidační stres a neutralizovat volné radikály v těle. Oxidativní stres se v těle vyskytuje díky špatné stravě, chemickým karcinogenům z prostředí, UV záření, radiaci a mnoha dalším věcem.

Výhody chlorofylu 

1.) Zlepšuje detoxikaci jater

Dalším způsobem, jakým může chlorofyl chránit naše buňky, je zvyšováním množství biotransformačních enzymů II typu. Tyto enzymy podporují optimální funkce jater a pomáhají jim eliminovat toxiny. Některé studie ukazují, že chlorofyl může snižovat riziko poškození jater a následné důsledky způsobené aflatoxinem zvyšováním aktivity právě biotransformačních enzymů a zvýšeným odstraňováním tělesných toxinů. 

Aflatoxin-B1 (AFB1) je spojován se zvýšeným rizikem tvorby nádoru v játrech, jelikož je metabolizován na karcinogen způsobující mutace buněk. Studie potvrdily snížené poškození DNA při suplementaci chlorofylem při kontaminaci AFB1 ze stravy. Toto zjištění je důležité obzvláště pro lidi konzumující velké množství obilovin a luštěnin. V Číně proběhlo randomizované a placebem kontrolované pozorování 180 dospělých jedinců s vysokým rizikem výskytu jaterního karcinomu. Pozorovaným bylo podáváno placebo nebo chlorofylin před každým jídlem po dobu 16 týdnů. Po 16 týdnech užívání chlorofylinu množství AFB1 kleslo o 55% v porovnání s placebo skupinou. Toto nám jen potvrzuje funkčnost chlorofylinu při zdravé podpoře detoxikace jater.

2.) Zrychluje hojení ran 

Zdá se, že chlorofylin omezuje množení bakterii a tím pomáhá hojení ran a zamezení infekcím. Od roku 1940 se chlorofylin přidává do mastí za účelem zlepšení hojení otevřených ran jako cévních vředů či proleženin. Byly totiž objeveny jeho efekty na snížení zánětů způsobených zraněními, zlepšená regenerace či omezení pachu způsobeným přemnoženými bakteriemi.

3.) Zlepšuje trávení a hubnutí

Další cestou detoxikace podporovanou chlorofylem je zrychlené zbavování se odpadních látek z těla, vyrovnávání množství vody a snižování výskytu zácpy. Dodatečně studie ukazují efekt na zlepšení metabolismu a zvýšení možnosti úspěchu při dietním období. Studie z roku 2014 od Department of Experimental Medical Science a Lund University ve Švédsku zjistila omezení chutí při konzumaci vysoko sacharidových jídel společně s chlorofylem, zvýšené hodnoty cholecystokinů a dále snížený výskyt hypoglykémie u žen s nadváhou. 

Před touto studií bylo zjištěno zlepšené vyplavování hormonů způsobujících sytost jako jsou cholecystokiny, ghrelin či inzulin po konzumaci chlorofylu ve formě tylakoidů. Zatímco se studie na lidech zaměřovaly primárně na úbytek hmotnosti, studie na hlodavcích odkryly možné omezení příjmu potravin díky menšímu pocitu hladu. Studie provedená na Lund University pozorovala 20 žen s nadváhou konzumující snídani s vysokým obsahem sacharidů bez nebo s přídavkem chlorofylu ve formě tylakoidů. Tylakoidy pomohly snížit pocit hladu a zvýšily vyplavení hormonů sytosti a zamezily následnému „dojídání“ později. Což považujeme za možný důvod pro úbytek na váze.

4.) Chrání kůži

Existuje evidence potvrzující funkce chlorofylu na zdraví kůže. Díky svým antivirovým schopnostem zamezuje vzniku a šíření oparů v ústech či v oblasti genitálii. Při použití masti s obsahem chlorofylu na kůži vědci pozorovali sníženou míru tvorbu vředů a zrychlenou dobu hojení při napadení virem herpes-simplex. Chlorofyl také může ochránit pokožku při napadení pásovým oparem. Snižuje symptomy jako bolestivé vředy. Chlorofyl použitý injekčně nebo krémem přímo na místo výskytu nádoru ukázal zamezení obnovy karcinogenních buněk.

5.) Bojovník se zánětem

Tropical Botanic Farden and Research Institute v Indii zjistilo potencionální protizánětlivé účinky chlorofylu na bakteriální či jiné toxiny. Chlorofyl pomáhá „vypnout“ zánět podporující cytokiny nazývané lipopolysacharidem indukovaný TNF-a. Toto dělá z chlorofylu potenciálního pomocníka při boji se zánětem a chronickými nemocemi, se kterými si medicína neví rady. 

Rizika a vedlejší efekty

Protože je chlorofyl zcela přírodní, není známo, že by byl toxický. Za posledních 50 let nebyly jeho konzumaci přisuzovány prakticky žádné toxické účinky, a to ani u lidí s oslabeným imunitním systémem. Ačkoli risk toxicity je extrémně nízko, suplementy s chlorofylinem můžou způsobit lehké zezelenání moči, jazyka či krátkodobý průjem. Tyto drobnosti jsou však krátkodobé a jsou způsobeny přímým přidáním chlorofylinu ve formě suplementu, oproti konzumaci chlorofylu ze zeleniny.

Chlorofyl ani chlorofylin nebyly zkoumány u těhotných či kojících žen, tudíž v této situaci užívání ani jedné z látek nemůže být doporučováno. Interakce může nastat při kombinaci s léky zvyšující citlivost na slunce. Kombinací těchto léků s chlorofylinem může hrozit popálení sluncem, jelikož sám chlorofyl zvyšuje senzitivitu na slunce. Pokud užíváte tyto léky, nebo je vaše kůže opravdu citlivá na popáleniny, dávejte si při suplementaci chlorofylinem pozor.

Potraviny obsahující chlorofyl

Jaký je nejlepší způsob detoxikace pomocí chlorofylu? Nejlepšími zdroji chlorofylu jsou jednoznačně řasy a zelenina! Zde jsou uvedeny některé z nejlepších zdrojů, které byste mohli zařadit do své stravy pro využití benefitu z chlorofylu.

  • Listová zelenina: Zelenina jako špenát a mangold dostávají svou sytě zelenou barvu díky vysokému množství chlorofylu. Denním ideálem je konzumace 5-7 porcí různých druhů zeleniny. Pokud vám to přijde nesnesitelné, zkuste si z nich vytvořit smoothie.  
  • Čerstvé nebo minimálně uvařené jídlo: Zajímavý fakt publikovaný Institute od Food Technologies je, že množství chlorofylu v zelenině se snižuje dobou vaření či zmražení. Pro pořádek množství chlorofylu ve špenátu se snižuje asi o 35% po tom, co byl rozmražen a o dalších 50% po dušení či vaření. Pro zvýšení konzumace chlorofylu zařaďte méně tepelně upravených a více čerstvých druhů zeleniny. 

Chlorella: Je typem modro-zelených řas pocházejících z Asie. Chlorella je doslova přeplněna chlorofylem, stejně tak, jako dalšími fytonutrienty, aminokyselinami, vitamíny a minerály. Stejně jako chlorofyl je chlorella spjata s hormonální rovnováhou, detoxikací, kardiovaskulárním zdravím, nižšími hodnotami zánětlivosti, vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Výhodou je možnost konzumace ve formě řasy, či suplementů v práškové/tabletové formě.

Suplementy a dávkování 

Suplementy chlorofylu: K výrobě chlorofylinu se obvykle používají řasy jako je chlorella. Z toho důvodu, že přírodní chlorofyl nemá dlouhou trvanlivost a velice snadno degraduje. Dávkování orálního chlorofylinu se pohybuje mezi 100-300mg každý den rozdělených do 3 dávek. Toto dávkování je bezpečné a nebyly vysledovány žádné negativní efekty. 

Tekutý chlorofyl a další známé zdroje: Chlorofyl ve formě suplementů můžeme najít například v tinkturách z vojtěšky či bource morušovitého. Pokud máte přístup k tekuté formě chlorofylu, zkuste je zařadit přidáním pár kapek do vody 1-2x denně. Dodá to vaší vodě lehce nazelenalou barvu, aniž by to změnilo její chuť. Popíjením přes den vám to může dodat trošku více energie.  

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

HIGDON, PH.D., Jane. Chlorophyll and Metallo-Chlorophyll Derivatives. 2004.

DE VOGEL, J. Green vegetables, red meat and colon cancer: chlorophyll prevents the cytotoxic and hyperproliferative effects of haem in rat colon. Carcinogenesis. 2004.

YUN, Chul-Ho, Hye Gwang JEONG, Jay Woo JHOUN a F.Peter GUENGERICH. Non-specific inhibition of cytochrome P450 activities by chlorophyllin in human and rat liver microsomes. Carcinogenesis. 1995.

EGNER, Patricia A., Jin-Bing WANG, Yuan-Rong ZHU, et al. Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin–DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2001.

TELGENHOFF, Dale, Kan LAM, Sarah RAMSAY, Valerie VASQUEZ, Kristine VILLAREAL, Paul SLUSAREWICZ, Paul ATTAR a Braham SHROOT. Influence of papain urea copper chlorophyllin on wound matrix remodeling. Wound Repair and Regeneration. 2007.

STENBLOM, Eva-Lena, Caroline MONTELIUS, Karolina ÖSTBRING, Maria HÅKANSSON, Sofia NILSSON, Jens F. REHFELD a Charlotte ERLANSON-ALBERTSSON. Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite. 2013.

KÖHNKE, Rickard, Andreas LINDQVIST, Nathanael GÖRANSSON, Sinan C. EMEK, Per-Åke ALBERTSSON, Jens F. REHFELD, Anna HULTGÅRDH-NILSSON a Charlotte ERLANSON-ALBERTSSON. Thylakoids suppress appetite by increasing cholecystokinin resulting in lower food intake and body weight in high-fat fed mice. Phytotherapy Research. 2009.

MONJO, Andrea, Eric PRINGLE, Mackenzie THORNBURY, et al. Photodynamic Inactivation of Herpes Simplex Viruses. Viruses. 2018.

SUBRAMONIAM, Appian, Velikkakathu V. ASHA, Sadasivan Ajikumaran NAIR, Sreejith P. SASIDHARAN, Parameswaran K. SURESHKUMAR, Krishnan Nair RAJENDRAN, Devarajan KARUNAGARAN a Krishnan RAMALINGAM. Chlorophyll Revisited: Anti-inflammatory Activities of Chlorophyll a and Inhibition of Expression of TNF-α Gene by the Same. Inflammation. 2012.

BOHN, T., T. WALCZYK, S. LEISIBACH a R.F. HURRELL. Chlorophyll-bound Magnesium in Commonly Consumed Vegetables and Fruits: Relevance to Magnesium Nutrition. Journal of Food Science. 2004.