Pod skořápkou kokosu
Kokos asi všichni známe jako jednu z exotických potravin. Bohužel kvůli své nálepce pro vysoký obsah nasyceného tuku se mu spoustu lidí vyhýbá a to je velká škoda. Tuky, které kokos obsahuje jsou zdraví prospěšné a kokos se tak řadí mezi superpotraviny, které mají pozitivní vliv prakticky na celý organismus.
Kokosové ořechy rostou na palmách s latinským názvem Cocos Nucifera. Pravděpodobně pochází původně z Indie a jihovýchodní Asie. Dnes rostou kokosové ořechy v teplém podnebí po celém světě, například v Karibiku a v několika částech Afriky a jižní Ameriky. Kokosové maso, které se nachází uvnitř kokosu je jedlé a vyrábí se z něj kokosový olej, kokosové mléko, kokosový cukr nebo kokosová voda. Jde o průhlednou tekutinu, která je uvnitř a obsahuje velké množství minerálů jako je draslík, hořčík a vápník.
Tuky v kokosovém ořechu
Nasycené mastné tuky, které kokos obsahuje není nic, čeho bychom se museli obávat. Tělo tuky potřebuje, protože jsou součástí membrán buněk a podílí se spolu se sacharidy na tvorbě energie. Navíc je tělo potřebuje proto, aby dokázalo vstřebat některé vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). A co je podstatné, tak je to právě tuk, který je nositelem chuti. Jistě jste slyšeli, že nasycené mastné kyseliny jsou zdraví škodlivé. To je sice pravda, ale u kokosu platí výjimka potvrzující pravidlo. Triglyceridy, které kokos obsahuje jsou tuky se středním řetězcem (MCT) a tím se liší od jiných nasycených mastných kyselin. Tyto MCT tuky se v těle lépe metabolizují a tělo je dokáže velmi efektivně využít k produkci energie. Kromě toho MCT tuky obsažené v kokosu mají antibakteriáIní a antimikrobiáIní účinky.
Co vše kokos obsahuje?
Co dělá kokosový ořech tak výjimečný je kyselina laurová, kterou obsahuje. Jedná se o mastnou kyselinu, která se nachází také v lidském mateřském mléce. Kyselina laurová je užitečná v boji proti plísním, virům a bakteriím. Mimo to dovede snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi.
Kromě toho kokos obsahuje vitamíny a minerály, které jsou pro tělo nepostradatelné. Obsahuje silné antioxidanty, které zachycují volné radikály v buňkách. Tyto volné radikály kyslíku mohou způsobit řadu onemocnění. Kokosové maso, jak se nazývá dužina kokosu, obsahuje minerály a to na prvním místě mangan. Mangan je minerál, který aktivuje enzymy užitečné pro metabolismus, hojení různých poranění, podporuje zdraví kostí a má antioxidační funkce. Dále je kokos bohatý na měď a železo, které pomáhají vytvářet červené krvinky, stejně jako selen. Důležitý antioxidant, který chrání buňky. Pokud do jídelníčku přidáme kokos, můžeme si být jistí, že tím značně podpoříme hladinu vápníku v těle, který pomáhá udržovat zdravé kosti, zuby a hraje roli v komunikaci mezi mozkem a ostatními části těla.
Zařadit kokos do svého jídelníčku by měli diabetici, protože kokos zlepšuje vylučování inzulínu v těle a také zvyšuje využití glukózy, čímž pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Je to protože, kokos má pozitivní vliv na hormony, které regulují hladinu cukru v krvi.
Kokosové mléko
Kokosové mléko je tekutina, která vzniká z dužiny zralých kokosů neboli kokosového masa. Má lehce sladkou intenzivní chuť a aroma. Je oblíbenou součástí indické, thajské, havajské a jihoamerické kuchyně. Proces extrakce zahrnuje strouhání masité části ovoce a jeho namočení do horké vody. Krém, který se tvoří na povrchu kapaliny, se sbírá, aby se použil jako kokosový krém, zatímco zbývající kapalina se poté procedí a oddělí od buničiny, aby se získalo kokosové mléko. Kokosové mléko je zdravou náhražkou u osob s intolerancí laktózy. Kromě toho obsahuje zinek, minerál, který pomáhá při obnově buněk, které lemují střevní stěnu. Tím se zabrání přemístění škodlivých bakterií ze střeva do krevního oběhu a sníží se riziko průjmového onemocnění. V současné době můžete najít kokosové mléko i v prášku. Kokosové mléko obsahuje velké množství některých klíčových minerálů, jako je železo, vápník, draslík, hořčík a zinek. Obsahuje také významné množství vitamínu C a E. Jeden šálek kokosového mléka (asi 240 g) obsahuje 13 g sacharidů, 5 g vlákniny, 5 g bílkovin a 57 g tuku, zejména nasycených tuků. Kromě tekuté formy kokosového mléka dnes můžeme najít i jeho práškovou formu, ta je stejně kvalitní co se obsahu živin týče hlavní výhodou je jeho delší trvanlivost.
Kokosová voda
Voda z kokosu je často zaměňována s mlékem. Zatímco mléko je tekutina lisovaná z kokosové dužiny, kokosová voda je to první co nám ze zeleného kokosu vyteče. Je to čirá tekutina, která je považována za přírodní elektrolyty, protože obsahuje spoustu minerálních látek. Je bohatá na draslík, vápník, mangan, antioxidanty, aminokyseliny a cytokininy. Kokosová voda je nejlepším zdrojem draslíku a obsahuje téměř 470 mg draslíku. Množství minerálů se může měnit v důsledku změn podle toho, jak je kokosový ořech zralý. V průměrném kokosovém ořechu najdeme asi 1 šálek vody. Najdou se i kritici, kteří kokosovou vodu považují za pouze marketingový trhák, nicméně nezanedbatelný obsah látek, které kokosová voda obsahuje se ji nedají upřít. Běžně se používá k rehydrataci po fyzické aktivitě nebo nemoci, jako je průjem. Voda je tak skvělý pomocník v horkých letních dnech nebo při a po tréninku. Můžete si ji sebou vzít na kolo nebo do hor, aby jste si byli jisti, že doplníte tělu všechny důležité minerály.
Kokosová mouka
Kokosová mouka obsahuje velký obsah vlákniny, bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Navíc má nízký glykemický index, takže opět velká výhoda pro diabetiky. Mouka se vyrábí z kokosového masa, jak se říká dužině uvnitř kokosu, ze kterého se nejdřív oddělí kokosové mléko a poté se při nízké teplotě vysuší a pomele. Tím je kokosová mouka na světě. Kokosová mouka navíc oproti mandlové mouky má více vlákniny a méně kalorií, takže je vhodná i do redukčního jídelníčku. Dále mohou kokosovou mouku zařadit osoby s trávicími problémy jako je syndrom propustného střeva, cukrovka, osoby s alergii na ořechy, nebo příznivci paleo stravy.
Kokosové chipsy
Kokosové chipsy se vyrábí šetrným sušením dužiny kokosů. I v tom je důležité, aby kokosy byly v BIO kvalitě. Je tak zajištěno nejen jejich pěstování, které neobsahuje žádné škodlivé látky, ale také jejich chuť, aroma a zpracování, díky čemu si uchovávají všechny již výše zmíněné látky. Mohou tak být zdravým mlsáním ať už v naturální formě, nebo také obalené v čokoládě. NOVĚ jsme také zařadili příchuť s karamelem a ananasovou dužinou!
Kokosový sirup
Kokosový sirup se vyrábí z mízy, která se nachází uvnitř kokosových květů zralých kokosových stromů. Farmáři poklepávají uvnitř těchto květů, aby shromáždili mízu, která se později vaří při střední teplotě, aby se odstranily všechny škodlivé bakterie a zbytky. Pro obohacení chuti nejsou potřeba žádné přísady, protože kokosový nektar je sám o sobě přirozeně sladký. Vzhledem k tomu, že tento nektar je zcela přírodní, organický, nerafinovaný a bez konzervačních látek – je zachována většina živin. Ve srovnání s jinými sladidly je kokosový nektar nabitý více vitamíny a minerály. Vezměme si hnědý cukr pro srovnání. Kokosový nektar obsahuje desetkrát více zinku, čtyřikrát více hořčíku a dvakrát více železa než hnědý cukr. Kromě toho je bohatý na vitaminy B1, B2, B3, B6 a vitamin C a také mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. A je zaručeno, že výroba tohoto organického sladidla zahrnuje výrobu šetrnou k životnímu prostředí.
Kokosový ocet
Kokosový ocet je základem kuchyně jihovýchodní Asie a indické kuchyně. Vyrábí se z mízy květů kokosových palem. Tato míza fermentuje 8–12 měsíců a přirozeně se mění na ocet. Má o něco jemnější chuť než jablečný ocet. Ocet je bohatý na vitamín C a draslík. Míza dále obsahuje cholin, vitamíny skupiny B, železo, měď, bór, hořčík, mangan, fosfor, draslík a zinek. Tím, že prochází procesem fermentace, nemůžeme opomenout pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Obsahuje zdraví prospěšné bakterie, které jsou pro naše střeva klíčová, protože pomáhají v trávicím traktu udržovat symbiózu mezi jednotlivými druhy bakterií.
Kokosové aminos
Že jste o tom nikdy neslyšeli? Kokosové aminos by se dalo označit za alternativu sojové omáčky. Sójová omáčka je oblíbená koření a omáčka, zejména v čínské a japonské kuchyni. Nicméně spoustu lidí se z některých důvodů sójové omáčce chtějí vyhnout a to je chvíle pro kokosové aminos. Jedná se o slanou, pikantní kořenící omáčku vyrobenou z fermentované mízy kokosové palmy a mořské soli. Je bez sóji, pšenice a lepku, takže je vhodnou alternativou sójové omáčky pro osoby s určitými alergiemi nebo potravinovou intolerancí. Proto jsem do portofolia zařadili BrainMax Pure kokosové aminos. Na rozdíl od sójové omáčky je chuť kokosových aminos mírně nasládlá navíc mají o 73% méně sodíku než sójová omáčka. Navíc je v BIO kvalitě!
Kokosový krém
Oříšková másla v poslední době doplňují i másla vyrobená z kokosu. Ty mají podobné nutriční vlastnosti, nicméně výrobní proces je o něco náročnější. Jádra kokosu se nejprve oddělí od slupky a očištěná dužina se poté suší na slunci. Poté je extrahován olej, který oddělí kokosové maso a tuk, který kokosy obsahují. Vznikne pasta, která je ještě poté podrobena hydraulickému lisu, který odstraní zbytky oleje a vznikne jemný krém.
Kokosový krém je proto důkaz toho, že mlsat můžete i zdravě. Podobně jako jiné kokosové produkty, obsahuje kokosový krém zdraví prospěšné tuky, ale také vlákninu a minerály jako je hořčík, železo a draslík. Produktovou řadu BrainMax Pure jsme doplnili o kokosový krém, který je složen pouze z kokosové dužiny. Podobně jako u jiných krémů je důležité, co vše výsledný produkt obsahuje. A protože nám záleží na čistotě našich produktů, krém obsahuje pouze rozemleté dužiny kokosů! Nepoužili jsme žádné přidané látky, nenajdete v něm cukr a vychutnat si tak můžete čistou kokosovou chuť.
Kokosový cukr
Nemusí to být jen samotné kokosové maso, které můžeme směle zařadit do jídelníčku. Velmi oblíbený je v poslední době kokosový cukr, který se získává z nektaru květů kokosové palmy, který se nechá zkrystalizovat. Sladivost má téměř totožnou s řepným cukrem a co je nedůležitější, je jeho glykemický index, protože ten je 35! Pro představu, klasický bílý řepný cukr má 70. To je dost velký rozdíl na to, že se mu skvěle vyrovná svou sladivostí. Navíc jsou v kokosovém cukru zachovány důležité antioxidanty a přestože se jedná o cukr, tak je to zároveň zásaditá potravina. Kokosový cukr je výborná alternativa pro diabetiky a lze jej použít všude tam, kde byste použili bílý cukr.
Vidíte, že z kokosové palmy se dá využít opravdu všechno a nic nepřijde nazmar. Veškeré výrobky z kokosu najdete na e-shopu, kterými jsme doplnili naši produktovou řadu BrainMax Pure. Všechny produkty z kokosu máme v certifikované BIO kvalitě. To zaručuje, že výrobky pochází z ekologického zemědělství.
Veronika Halusková
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.