Theobromin a jeho benefity

Čokoláda je považována za jednu z nejznámějších kulinářských potravin. Po tisíce let byly kakaové boby, které jsou základní surovinou pro čokoládu, považovány za přírodní stimulanty a relaxanty, dále byly známé pro své afrodisiakální, antidepresivní a euforii navazující účinky. Podobnými účinky disponuje i káva. 

Proč však tyto potraviny přináší tělu tyto efekty? 

Zčásti kvůli látce, která se v těchto potravinách nachází - theobrominu. Theobromin byl poprvé objeven ve 40. letech 19. století biology zkoumajícími hořká semínka a lusky kávovníků ve Střední a Jižní Americe. Tento strom byl posléze nazván Theobroma, což v řečtině znamená „jídlo bohů“. V dnešní době theobromin najdeme v hořké čokoládě či zeleném čaji. Právě tyto potraviny jsou považovány za nutričně vyvážené potraviny, které můžou pomoci mozku z ohledu kognice či zlepšení nálady.

Co je to theobromin? 

Definicí theobrominu je hořká a nestálá látka obsažená v kakaových bobech. Technicky se jedná o alkaloid (to znamená, že ve své struktuře obsahuje atom dusíku), který se podobá kofeinu a má podobné účinky.

Co konkrétně theobromin pro tělo přináší?

Mezi jeho efekty se řadí stimulace srdce, rozšiřování cév a zlepšování nálady (to však neznamená, že pokud mátě těžkou depresi, tak tabulka čokolády vás z ní vytáhne).

Má stejně vysoké stimulační účinky jako káva?

Ačkoli není stejně silný na gram jako káva, přináší stimulační účinky pro tělo zahrnující zrychlení srdečního tepu, zvýšení pozornosti nebo vyšší míru močení.

Kde ho najdeme? 

Nejznámějším zdrojem theobrominu bude určitě čokoláda, není však jediným zdrojem! Theobromin můžeme čerpat také z některých druhů čajů (matcha, zelené čaje), kávy či suplementů z kávových bobů, obsahují ho také plody kolovníku a některé další méně známé potraviny. Při výrobě čokolády jsou kakaové boby rozděleny, jsou z nich vytažena semínka, která dále prochází fermentací. Tento proces za sebou nechává hromadu nutričně bohaté tmavé čokolády. Nejvyššími koncentracemi theobrominu se můžou pochlubit: hořká čokoláda, kakaové boby a jejich drť. V mléčné čokoládě moc theobrominu nenalezneme, a to z důvodu, že hořká čokoláda obsahuje více kakaové hmoty a antioxidantů s menším přídavkem cukru. Tudíž hořká čokoláda se stává výborným a chutným zdrojem theobrominu pro naše tělo.

A co kakaové máslo?

Kakaové máslo obsahuje pouze stopové množství theobrominu a kofeinu. Jedná se o pevnou hmotu vytvořenou z kakaových bobů obsahující méně tuku než běžné rostlinné oleje. Výhodou kakaového másla je jeho nutriční vyváženost, jelikož obsahuje velké množství minerálů, antioxidantů a další množství látek prospěšných pro tělo.

 

Theobromin vs kofein

Obě látky se nachází ve skupině methylxantinů, přirozeně se nachází v kakaových bobech a mají obdobné účinky. Theobromin nalezneme ve větším množství v čokoládě a kakaových produktech, zatímco kofein spíše v kávě a kávových produktech. Za zmínku také stojí, že efekty theobrominu jsou daleko méně prozkoumané než efekty kofeinu. Dohromady obě tyto sloučeniny navozují pocity štěstí a požitku spojované právě s konzumací čokolády či zeleného čaje. Studie prokázaly, že obě látky působí pozitivně na naši náladu a potencionálně snižují riziko neurodegenerativních onemocnění mozku.

Zdravotní benefity theobrominu

Působí pozitivně na naše kardiovaskulární zdraví

Podle senzitivity člověka na efekty theobrominu se můžou objevit efekty na stimulaci myokardu či zlepšený průtok krve díky vasodilatačním účinkům. Zjednodušeně řečeno, theobromin může pomoci upravit krevní tlak a cirkulaci krve díky roztaženým cévám. Také může být nápomocný při udržení zdraví plic. Může pomoci zlepšit průchod kyslíku, snižovat příznaky astma, či zaručovat mírné protizánětlivé efekty. Některé studie naznačují, že protizánětlivé účinky může theobromin přinášet díky blokování enzymů fosfodiestrázy či zvyšování aktivity enzymů jako například PKA.

Je považován za afrodiziakum

Některé sloučeniny obsažené v čokoládě jako theobromin či fenylethylamin si zasloužily reputaci jako přírodní afrodiziaka. Efekty těchto látek však zatím zůstávají pod pokličkou, jelikož výsledky studií nejsou vždy 100% stejné. Pokud však theobromin má afrodiziakální efekty, budou z části vysvětleny jeho efekty na zlepšení nálady, zvýšení množství energie či zlepšení cirkulace krve.

Přináší efekty na zlepšení nálady

Některé studie naznačují, že při konzumaci theobrominu z čokolády se u lidí můžou vyskytovat pocity euforie či mírné antidepresivní účinky. Zdá se však, že zklidňující účinky čokolády jsou zapříčiněny unikátním mixem chemikálii v ní obsažených a ne jen jednou látkou. Vysokou mírou však tyto efekty podporuje fenyletylamin a theobromin.

Bývá považován za nootropikum a může zlepšit náladu

Studie ukazují, že efekty theobrominu na soustředění a koncentraci jsou podobné jakou u kofeinu a fungují stejným mechanismem účinku. Theobromin, stejně jako kofein, blokuje adenosinové receptory a inhibuje fosfodiesterázu. Laicky řečeno, theobromin snižuje efekty látek v mozku, které navozují únavu a nesoustředěnost. Jeho mírné stimulační efekty se staly atraktivními pro sportovce, kteří ho využívají ve vyšší míře. 

Ačkoli obecná rčení nám říkají, že theobromin může pomoci zlepši kognitivní schopnosti, motivaci, zvýšit soustředění či pomoci snížit únavu, je nutné provést více studii na toto téma. Studie zjistily, že při podávání suplementů obsahujících kakao se zlepšily kognitivní efekty a snížila únava u zkoumaných subjektů, ale není zcela jasné, zda za tyto efekty stojí jen theobromin, či se jedná o kombinaci chemikálií zahrnující i bioflavonoidy obsažené v kakau.

Funguje jako přírodní diuretikum

Theobromin funguje jako přírodní diuretikum umožňující ledvinám tvořit větší množství moči, což pomáhá zbavovat tělo přebytečné vody a zabraňuje tvorbě otoků. 

Pomáhá theobromin při hubnutí?

Efekty na hubnutí nebyly ve studiích potvrzeny, ale díky efektům na zvýšení množství energie a snížení zavodnění a zánětu, umožňuje theobromin lepší kontrolu nad apetitem, podporuje zdravý metabolismus či zamezuje chutím z důvodu vyčerpání.

Rizika, vedlejší efekty a interakce s léčivy

Studie nám ukazují, že theobromin je bezpečná látka s nižším množstvím nechtěných efektů než kofein. 

Může theobromin způsobovat problémy se spánkem?

Problémy se spánkem jsou v případě theobrominu neobvyklé, při konzumaci ze suplementů je riziko vyšší než při konzumaci theobrominu z potravy. Určitě se ale vyhněte konzumaci velkého množství theobrominu či kofeinu před spánkem. Někteří lidé však používají theobromin právě před spánkem kvůli jeho zklidňujícím a náladu zlepšujícím efektům, které jim pomáhají v hlubším odpočinku. Při konzumaci vysokého množství této látky se mohou objevit vedlejší efekty zahrnující: nevolnost, ztrátu chuti k jídlu, pocení, chvění, problémy s trávením či bolest hlavy. Efekty velice podobné jako při vyšších dávkách kofeinu. 

Tolerance látek jako je theobromin a kofein se liší ze člověka na člověka, někteří lidé jsou více senzitivní a nebudou si moci dovolit dávkování jako jiní lidé. Většina lidí konzumující theobromin z čokolády či kakaových bobů vedlejší efekty pociťovat nebude, avšak více senzitivní jedinci můžou pociťovat mírné vedlejší efekty i z těchto potravin. Pro jedince hledající chuť podobnou čokoládě, bez stimulacích efektů se nabízí karob. Karob totiž neobsahuje theobromin a ani kofein, avšak přináší ostatní benefity kakaa. Karob tedy může být vhodnou náhradou za čokoládu. 

Proč je theobromin z čokolády špatný pro psy?

Ačkoli lidé jsou ke kofeinu a theobrominu tolerantní, pro psy a kočky mohou být tyto látky velice nebezpečné, obzvláště pokud jsou zvířata menšího vzrůstu a zkonzumují kofein či theobromin ve větším množství. Psi a kočky totiž tyto látky metabolizují jiným způsobem a při vyšších množstvích u nich můžou působit toxicky či dokonce jako přímý jed! Čím více čokoládového likéru je obsaženo v potravině, tím více theobrominu obsahuje. Toto dělá z čokolád na vaření nejvíce nebezpečnou potravinu pro zvířata následovanou hořkou a mléčnou či čokoládovými dezerty. Pokud si nejste jisti, kolik čokolády vaše zvíře zkonzumovalo, bude nejlepší mazlíčka vzít okamžitě k veterináři, obzvláště pokud se u něj vyskytují efekty jako zvracení, průjem či hyperaktivita.

Suplementy a dávkování

Proč se theobromin užívá ve formě suplementů?

Suplementy s obsahem theobrominu se používají jako nootropika, dále pro podporu zdraví mozku, srdce, plic či spánku. Obvykle se prodává v práškové formě s hořkou chutí, pokud není kombinován s dalšími látkami či ochucovadly. Suplement může být používán ve formě kapslí či prášku samostatně, nebo v kombinaci s dalšími potravinami. Doporučené dávkování je velice individuální podle senzitivity daného jedince. Theobromin se jeví bezpečný v dávkování 300-600mg denně. Při dlouhodobé konzumaci dávek okolo 1000-1500mg se vyskytuje vyšší riziko vedlejších efektů. Ačkoli 1000mg (1g) se zdá být velice malou dávkou, tak i toto dávkování může zvýšit tepovou frekvenci či zhoršit úzkosti, pokud jimi disponujete. 

Závěrem

  • Theobromin je alkaloid přirozeně se vyskytující v kakaovnících. Vyšší koncentrací se můžou pochlubit potraviny jako hořká čokoláda, kakaová drť či zelený čaj.
  • Výhody theobrominu zahrnují přírodní diuretické účinky, roztažení cév, zlepšení prokrvení, zvednutí nálady, zlepšení soustředění a potenciální afrodiziakální účinky. 
  • Při konzumaci vyšších množství může theobromin ovlivnit spánek, nebo přinášet další nechtěné efekty jako nervozita, problémy s trávením či bolesti hlavy. I přes to je ve většině případech lépe tolerován než kofein. 

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

1. WHITBREAD, Daisy. Top 10 Chocolate Products Highest in Theobromine. 2022.

2. SIMONS, F, A BECKER, K SIMONS a C GILLESPIE. The bronchodilator effect and pharmacokinetics of theobromine in young patients with asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 1985.

3. PARKER, Gordon, Isabella PARKER a Heather BROTCHIE. Mood state effects of chocolate. Journal of Affective Disorders. 2006.

4. FRANCO, Rafael, Ainhoa OÑATIBIA-ASTIBIA a Eva MARTÍNEZ-PINILLA. Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate. Nutrients. 2013.

5. SCHOLEY, Andrew B, Stephen J FRENCH, Penelope J MORRIS, David O KENNEDY, Anthea L MILNE a Crystal F HASKELL. Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort. Journal of Psychopharmacology. 2010.

6. GRANDNER, Michael A., Nicholas JACKSON, Jason R. GERSTNER a Kristen L. KNUTSON. Dietary nutrients associated with short and long sleep duration. Data from a nationally representative sample. Appetite. 2013.

7. BAGGOTT, Matthew J., Emma CHILDS, Amy B. HART, Eveline DE BRUIN, Abraham A. PALMER, Joy E. WILKINSON a Harriet DE WIT. Psychopharmacology of theobromine in healthy volunteers. Psychopharmacology. 2013.

8. BURNING, Andy. Periodic graphics: chocolate chemistry. 2016.