Co je BMI? Body mass index jako velmi nespolehlivý ukazatel nadváhy a obezity.

BMI (Body Mass Index) je široce užívaným měřítkem pro posouzení hmotnosti člověka vzhledem k jeho výšce. Přestože rozhodně není objektivním ukazatelem skladby těla, a zdraví už vůbec ne, přesto jej spoustu lidí i lékařů berou vážně.

Co je BMI?

BMI je číslo vypočtené z hmotnosti na výšky jedince. Vypočítá se tak, že se tělesná hmotnost (v kilogramech) vydělí výškou (v metrech) na druhou. Tento vzorec byl vytvořen v 19. století Adolphe Queteletem, belgickým astronomem, matematikem, statistikem a sociologem. Bohužel ne vždy lze zdraví přepočítávat na čísla. Vlastně se postupně ukazuje, že individualita každého z nás, je mnohem silnější, než si dokážeme připustit. Do tabulek totiž čím dál více nespadá nejen naše, váha nebo výška, ale i jiné oblasti zdraví, jako je například 

BMI se obvykle klasifikuje do následujících kategorií:

  • Podváha: BMI méně než 18,5
  • Normální váha: BMI mezi 18,5 a 24,9
  • Nadváha: BMI mezi 25 a 29,9
  • Obezita: BMI 30 a více

Je důležité si uvědomit, že BMI neposkytuje přesný údaj o tělesném tuku nebo svalové hmotě. Například atleti s velkým svalovým objemem mohou mít vysoké BMI, přestože mají nízké procento tělesného tuku. Rovněž nebere v úvahu rozdíly v tělesné stavbě mezi různými etniky, ani rozložení tukové tkáně v různých částech tělaMnohem nebezpečnější je pro naše zdraví tuk, který se drží ve středu těla. Jedná se o tzv. útrobní neboli viscerální tuk. 

BMI navíc neodráží změny v tělesné hmotnosti a složení těla, které nastávají s věkem, protože je jasné, že například ženy, mají většinou diametrálně rozdílnou postavu v premenopauzálním věku než když jsou ve svém plodném věku. Nejen, že se mění skladba těla, ale dochází i k jiným změnám, jako je širší pánev apod. BMI také nezohledňuje rozdíly v tělesném složení podle pohlaví. Ženy mají větší množství tukové tkáně nejen v oblasti boků, ale na celkové váze se také propisuje tuk v prsou.

BMI nezohledňuje další důležité faktory, jako je fyzická aktivita, stravovací návyky, genetické predispozice, metabolismus nebo celkový zdravotní stav.

5

Kolik bych měl/a vážit? Mám nadváhu nebo obezitu?

Není žádným tajemstvím, že míra obezity roste již několik desetiletí a vědecké studie nadále vyvozují závěry o tom, jak je konzumace vysoce zpracovaných potravin přímo spojena s nárůstem obezity a tím je i jedním z hlavních faktorů většiny chronických onemocnění. Konzumace velkého množství zpracovaných a balených potravin s nedostatkem čerstvých rostlinných potravin v našem jídelníčku, má za následek nárůst obezity. Mezi nejzásadnější stravovací změny, ke kterým došlo, patří nadměrná konzumace vysoce kalorických potravin včetně zpracovaných olejů, sladkých nápojů, rychlého občerstvení a všech druhů sladkostí. 

Patrně se shodneme na tom, že vysoké množství tuku pro nás skutečně představuje problém. A mnohem důležitější než vaše váha nebo výška, je obvod pasu. Je to prosté. Ve chvíli, kdy se nám kolem životně důležitých orgánů ukládá více tuku, máme také mnohem větší riziko rozvoje mnoha onemocnění, jako je:

  • diabetes
  • vysoký krevní tlak
  • srdečních choroby
  • metabolický syndrom
  • spánková apnoe
  • komplikací v období těhotenství

Tipy, jak mít svou váhu pod kontrolou

Proto místo BMI si změřte obvod břicha přes jeho nejširší část. Hodnotu vynásobíte dvěmi. Pokud je výsledné číslo vyšší než je vaše výška, je to pokyn pro to, začít na sobě více pracovat. 

Jak ke své tělesné schránce tedy přistupovat? Jak poznám, že mám nadváhu?

Pro přesnější hodnocení zdraví a složení těla mohou být použity další metody, jako je měření obvodu pasu, poměr pasu a boků, nebo pokročilejší techniky, jako je bioelektrická impedance, která dnes již poměrně přesně zhodnotí množství svalové tkáně ve vztahu k tuku. Takové měření vám prozradí mnohem více, než výpočty a odhady. Nicméně i v běžném životě vám postačí krejčovský metr, kterým přesně změříte obvod pasu ve vztahu ke svým bokům.

Faktory ovlivňující ukládání útrobního tuku

Závěr

BMI je zastaralým nástrojem, který nelze brát příliš vážně. Patrně každý z nás ví sám o sobě mnohem více, než nám udávají tabulky, do kterých bychom se měli vejít. Více se soustřeďte na již zmíněný obvod pasu, množství cholesterolu a pravidelně zařazujte pohyb

 

Veronika Halusková