Glukosamin a jeho pozitiva na bolesti kloubů i trávení

Ačkoliv si díky svým efektům vydobyl na poli kloubních výživ zasloužený respekt, glukosamin dokáže více než jen ulevit od bolesti kloubů. Jaká jsou jeho pozitiva? Studie ukazují jeho efekty na snížení zánětlivosti těla, zlepšení trávení a více. Nejen, že je glukosamin velice prostudovanou a dostupnou látkou, ale také se řadí k nejbezpečnějším suplementům na trhu i při dlouhodobém užívání! 

Co je to glukosamin?

Glukosamin je látka přirozeně se vyskytující ve vašich kloubních chrupavkách. Skládá se z řetězců aminokyselin a sacharidů spojených do sebe. V těle se chová jako nárazník a mazání pro klouby umožňující pohyb kostí a kloubů bez bolesti. Říkáte si: „Proč bych měl suplementovat glukosamin?" Glukosamin vedle funkčnosti kloubů nabízí i protizánětlivé či efekty udržující tělo stále mladé. Jako jeden z nejužívanějších suplementů pro léčbu artrózy je často využíván při léčbě věkem poškozených či opotřebovaných kloubů.

Naše tělo potřebuje glukosamin pro syntetizování některých proteinů či lipidů, které tvoří důležité tkáně těla, jako například chrupavky. Tento efekt hraje důležitou roli při formování kloubů, vazů či šlach. Navíc pomáhá formovat kapaliny obklopující klouby umožňující lubrikaci, toto mazadlo je známé jako synoviální tekutina. Glukosamin je dále používán pro zlepšení funkce trávicí soustavy, mobility a možnosti pohybu kloubů.

Použití glukosaminu

Většina provedených studií se soustředila na zkoumání glukosaminu sulfátu, přírodní látky nacházející se v lidském těle. Sulfát hraje s glukosaminem důležitou roli, jelikož pomáhá tělu tvořit chrupavku. Glukosamin sulfát se zdá mít vyšší efektivitu něž jiné formy glukosaminu jako glukosamin hydrochlorid či N-acetyl glukosamin. Pro dávkování glukosaminu aktuálně neexistuje žádné denní doporučené dávkování, obecně lidé suplementující glutamin používají mezi 500 - 1500 mg samostatně, nebo v kombinaci s dalšími suplementy jako MSM, omega 3 či sírou. Toto dávkování je často používáno pro: 

  • Snižování zánětu v těle a zmírnění příznaků autoimunitních onemocnění 
  • Předcházení bolesti kloubů
  • Snižování bolesti kloubů a ztuhlostí
  • Ochraně či opravě povlaku trávicího traktu
  • Boji s podrážděním žaludku, střev nebo močového měchýře
  • K léčbě zánětlivých onemocnění střev či syndromu propustného střeva
  • K podpoření regenerace či vytvrzení kostí po zlomeninách či zraněních

Glukosamin vs chondroitin vs glutamin 

Glukosamin, chondroitin a MSM jsou tři nejčastější suplementy propagované pro udržení zdravých kloubů, zde jsou některé body, kterými se liší jeden od druhého. 

  • Glukosamin i chondroitin jsou látky přirozeně se vyskytující v pojivových tkáních našeho těla. Chondroitin sulfát funguje na stejné bázi jako glukosamin, dle studií oba podporují zdraví kloubů a snižují zánětlivost v kloubech. Mnoho suplementů využívá kombinaci právě glukosaminu s chondroitinem pro využití toho nejlepšího z obou. 
  • Methylsulfonylmethan je látka obsahující síru nacházející se taktéž v tkáních živých organismů. Stejně jako glukosamin MSM může pomoci zlepšit imunitu a snížit zánět či bolest kloubů v těle. 
  • Glutamin na stranu druhou je typ esenciální aminokyseliny potřebné ve velkém množství pro tělo. Je často používána ve formě suplementů k podpoře spalování tuků či nárůstu svalů a síly. Stejně jako glukosamin se glutamin ukázal účinný při redukci problémů s trávicím traktem. 

Pozitiva a funkce glukosaminu

 

1.) Zlepšuje zdraví kloubů a bojuje s osteoartrózou  

Proč je vlastně glukosamin dobrý pro klouby? Výzkumníci věří, že pomocí suplementace glukosaminem, či čerpáním glukosaminu z přirozených zdrojů, jako může být vývar z kostí, můžeme pomoci zlepšit zdraví chrupavek a zvýšit množství synoviální tekutiny obklopující klouby a tímto zlepšovat zdraví kloubů a zamezovat bolestem. Glukosamin je aminosacharid pomáhající při tvorbě chrupavek z látek nazývaných aggrekan a proteoglykanů. Jelikož poškození kloubů a ztráta chrupavky jsou hlavními příčinami osteoartrózy, je jednoduché si vyvodit proč budou funkce glukosaminu pro budování chrupavky tak důležité pro úlevu od bolesti a snížení symptomů.

Ačkoliv ne každý člověk bude ihned pociťovat benefity glukosaminu, studie ukazují, že při suplementaci glukosaminu dochází po 6-8 týdnech k redukci či úplnému smazání bolestí souvisejících s klouby. V porovnání s dalšími suplementy, glukosamin se řadí svou efektivitou k předním lákám používaným při léčbě či mírnění artrózy. Studie a průzkumy zabývající se osteoartrózou, zahrnující randomizované a placebem kontrolované studie ukazující, že suplementace 800-1500mg glukosaminu denně může pomoci až miliónům lidem s degenerativními onemocněními kloubů, zabráněním dalšímu poškození obzvláště u často poškozovaných kloubů jako je koleno či kyčel. Při bolestech kloubů se dostavila úleva do 4-8 týdnů, což může být delší doba, než u některých léků či obstřiku na předpis, avšak glukosamin je daleko více tolerovanou a navíc přírodní látkou. 

Pokud je glukosamin používán dlouhodobě, pomáhá zpomalovat rozpad chrupavky a oproti lékům na předpis může navíc snížit zánětlivost v kloubu či zlepšit trávení. Efektivita a výsledky při suplementaci se můžou lišit ze člověka na člověka, avšak dlouhodobí uživatelé často reportují úlevu od bolesti, která jim umožňuje předcházet operacím a snižovat množství používaných léků. Glukosamino-chondroitinová studie při artritidě (GAIT), která je považována za jednu z nejkomplexnějších studií požívající glukosamin, zjistila, že kombinace glukosaminu a chondroitinu sulfátu po dobu 8 týdnů vyústila ve významné snížení bolestivosti u valné většiny respondentů. Mnoho uživatelů zaznamenalo snížení bolestí kolene při užívání suplementů. 

 

2.) Glukosamin zlepšuje trávení a pomáhá při zánětlivých střevních onemocněních

Glukosamin je živinou pro střevo, jelikož hraje důležitou roli ve zdraví střevního mikrobiomu, který se zdá být důležitý takřka při všem od chronického zánětu po tvorbu chorob. Studie prováděná v Austrálii dokonce ukazuje, že suplementace glukosaminem sulfátem může lehce pozitivně poupravit množství bakterií ve střevě, což může mít dalekosáhlé příznivé účinky na zdraví a imunitu. Glukosamin se navíc ukázal jako velice efektivní suplement při léčbě syndromu propustného střeva (prokázáno ve studiích na zvířatech). Syndrom propustného střeva zahrnuje nedostatečné trávení potravy, lepku, toxinů či mikrobů, tyto částice se poté dostávají přes neutěsněný dvanáctník do krevního řečiště. 

Studie ukazují, že suplementace či příjem glukosaminu z potravy může pomoci při opravách poškozených tkání, anebo snižování zánětlivosti související s zánětlivým onemocněním střev (IBD). V roce 2000 výzkumníci z University College School of Medicine zjistili, že glukosamin byl efektivní, levný a nezávadný suplement používaný pro léčbu zánětlivých onemocnění střev jako Crohnova choroba či ulcerózní kolitida. Dále bylo zjištěno, že děti trpící IBD mívají v těle nižší hladiny glukosaminu. Zajímavostí je, že suplementace N-acetyl glukosaminem nabídla odlišný způsob na doplnění množství a vedla ke snížení symptomů IBD u 75% pacientů. Další důkazy naznačují, že glukosamin je schopný pomoct opravit výstelku močového měchýře, žaludku a střev. 

 

3.) Může ulevit při problémech s čelistním kloubem a žvýkacím svalstvem

Problémy s čelistním kloubem či žvýkacím svalstvem ovlivňují množství dospělých, těmto lidem znepříjemňují mluvení, konzumaci potravin a celkově normální funkčnost v životě. Jak může glukosamin pomoci? Studie ukazují, že suplementace glukosaminem pomáhá ulevit od bolestí spojených s čelistním kloubem a artrózou ovlivňující tento kloub. Průzkum provedený v Brazílii roku 2018 ukázal stejnou efektivitu glukosaminu v porovnání s ibuprofenem při konzumaci v 12 týdenní periodě. 500-1500mg denně na pravidelné bázi může pomoci zlepšit spánek narušovaný bolestmi čelistí, zlepšené možnosti žvýkání a snížení zánětu v čelistech z dlouhodobého hlediska.

 

4.) Ulevuje od bolesti kostí

Mnoho lidí trpících na bolesti kloubů, sníženou hustotu kostí či historii obsahující zlomeniny může zažívat pozitiva při seznámení s glukosaminovou suplementací. Glukosamin totiž může pomoci s hojením kostí. Studie naznačují funkci glukosaminu na udržení kloubních chrupavek obklopující kosti, snížení bolestivosti, zlepšení hybnosti, dokonce zlepšené možnosti pohybu u jedinců trpících s kostními problémy jako snížená hustota kostí, obzvláště u žen ve středním a pokročilém věku.

 

5.) Může pomoci s kardiovaskulárními problémy a podpořit zdraví oběhového systému

Glukosamin přináší tělu protizánětlivé účinky asociované s nižším množstvím C-reaktivního (CRP) v těle, který je ukazatelem zánětu v těle. Odkazujíc se na článek z New England Journal of Medicine, podle výsledků na zvířatech a lidech, studie ukazují funkčnost glukosaminu při snižování rizik a výskytu kardiovaskulárních onemocněních.

V britské studii (U.K. Biobank prospective study) výzkumníci objevili spojitost mezi suplementací glukosaminem a nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění (zkoumáno bylo přes 500 000 dospělých). Pravidelní uživatelé glukosaminu měli výrazně nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění (15%), nižší riziko smrti spojené s kardiovaskulárními problémy (22%), ischemické srdeční choroby (o 18%) a nefatální mrtvice (o 9%) vždy nižší v porovnání s neuživateli glukosaminu. Tyto asociace jsou zvláště silné u kuřáků.

 

Rizika, vedlejší efekty a interakce s léky 

Jelikož je glukosamin pro tělo přirozená látka, je ve většině případů velice bezpečný a dobře tolerovaný. Mnoho studií ukázalo jeho efektivitu u dospělých s minimálními vedlejšími efekty. I přes to může způsobovat alergické reakce u lidí trpících na alergie na potraviny, z nichž je glukosamin vyráběn. Jako například měkkýši. Pokud trpíte alergiemi na měkkýše, pozorně si čtěte složení suplementů, jelikož mnoho typů glukosaminu pochází z korýšů či měkkýšů.

Jaké můžou být vedlejší efekty při suplementaci glukosaminem? Ačkoli vedlejší efekty jsou spíše raritou, mohou se vyskytovat symptomy jako: trávicí potíže, pálení žáhy, průjem, zácpa, kožní problémy či bolesti hlavy. Zkoumání je limitováno u kojících či těhotných žen, takže nejlepším způsobem, jak předejít problémům v těchto stádiích života je suplementaci glukosaminem vyřadit, obzvláště pokud nejste pod drobnohledem doktora. 

Ukazují se potencionální efekty na ovlivnění hladiny cholesterolu v krvi, inzulínové senzitivity či množství krevního cukru u lidí trpící na diabetes, takže pokud spadáte do těchto skupin, buďte při suplementaci ostražití a konzultujte použití glukosaminu s lékařem. Samozřejmě vhodnost konzultujte v případě, pokud konzumujete léky typu etoposid, teniposid či doxorubicin, nebo pokud podstupujete procedury jako chemoterapie.

 

Použití v ajurvédě, tradiční čínské medicíně a dalších 

Holistické přístupy k léčbě jako ajurvéda a tradiční čínská medicína upřednostňují k ozdravování těla a léčení nemocí bylinkami a tělu přirozenými látkami namísto léčiv produkovaných farmaceutickými firmami. Z tohoto důvodu jsou suplementy obsahující glukosamin v těchto typech léčení velice běžné. Konzumace potravin s vysokým množstvím glukosaminu může být skvělou náhradou suplementace se stejnými efekty na bolesti kloubů. Například vývar z kostí obsahuje vysoké množství glukosaminu a chondroitinu sulfátu, tyto látky navíc doprovází pro tělo velice důležité minerály a stopové prvky s blahodárnými účinky nejen na klouby, ale také na celkové zdraví. 

Glukosamin a psi 

Mimo zdraví kloubů a trávicího traktu u lidí může být glukosamin používán pro zlepšení kvality života i u našich čtyřnohých parťáků. Glukosamin je velice častou složkou pamlsků a kapslí používaných u starších psů s problémovými klouby. Veterináři doporučují začínat s nasycovací fází a poté snížit dávkování a udržovat suplementaci dlouhodobě. Ačkoli úlevy od bolesti se mohou projevit již po pár týdnech, je dobré glukosamin u psů používat dlouhodobě pro ochranu a udržení zdraví chrupavek. Psí doplňky pro zdravé klouby jsou často používány u starších psů a většinou obsahují mix glukosaminu, chondroitinu a MSM. Většinou jsou volně prodejné, popřípadě můžou být předepsány veterinářem.

 

Historie a fakta

Glukosamin poprvé objevil v roce 1876 německý chirurg Dr. Georg Ledderhose, který prováděl ve Štrasburku pokusy na chrupavce. Dalších 63 let trvalo, než byla objasněna chemická struktura glukosaminu britským chemikem Normanem Haworthem, stejným člověkem, který obdržel Nobelovu cenu za výzkum prováděný na sacharidech a vitamínu C. Ačkoli je považován za bezpečný, nebyl schválen FDA (ústavem pro kontrolu léčiv v USA) jako léčivo, proto je stále klasifikován jako suplement.

Ve velké většině evropských zemí je glukosamin schválen pro zdravotnictví a je používán nejčastěji při léčbě osteoartrózy. V roce 2003 organizace European League Against Rheumatism aktualizovala své doporučení pro léčbu osteoartrózy kolene a zkoumala běžně používané doplňky. Glukosamin byl potvrzen jako jeda z nejméně toxických látek na stupnici toxicity dostal 5 bodů ze 100.

 

Závěrem 

  • Glukosamin je látka přirozeně se vyskytující v chrupavkách vašich kloubů.
  • Je účinnou protizánětlivou látkou a byl prokázán jako látka zlepšující zdraví klubů, trávicího traktu, zamezující bolestem kostí či ulevující od bolestí žvýkacího kloubu.
  • Glukosamin, chondroitin a MSM jsou látky často používané pro úlevu od bolestí kloubů. Můžou být používány samostatně, popřípadě dohromady tvoří velkou část kloubních výživ na trhu.
  • Glukosamin můžete najít v potravinách jako vývar z kostí, právě on je jednou z příčin blahodárných účinků této potraviny na naše tělo.



Rostislav Nestrašil

 

Zdroje

1. REGINSTER, Jean-Yves, Audrey NEUPREZ, Marie-Paule LECART, Nathalie SARLET a Olivier BRUYERE. Role of glucosamine in the treatment for osteoarthritis. Rheumatology International. 2012. 

2. RONCA, Francesca, Lina PALMIERI, Patrizia PANICUCCI a Giovanni RONCA. Anti-inflammatory activity of chondroitin sulfate. Osteoarthritis and Cartilage. 1998.

3. KRISHNA RAO, Radha. Role of Glutamine in Protection of Intestinal Epithelial Tight Junctions. Journal of Epithelial Biology and Pharmacology. 2012.

4. JEROSCH, Jörg. Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids. International Journal of Rheumatology. 2011.

5. MEULYZER, M., P. VACHON, F. BEAUDRY, T. VINARDELL, H. RICHARD, G. BEAUCHAMP a S. LAVERTY. Comparison of pharmacokinetics of glucosamine and synovial fluid levels following administration of glucosamine sulphate or glucosamine hydrochloride. Osteoarthritis and Cartilage. 2008.

6. BLACK, C, C CLAR, R HENDERSON, C MACEACHERN, P MCNAMEE, Z QUAYYUM, P ROYLE a S THOMAS. The clinical effectiveness of glucosamine and chondroitin supplements in slowing or arresting progression of osteoarthritis of the knee: a systematic review and economic evaluation. Health Technology Assessment. 2009.

7. KANTOR, E. D., J. W. LAMPE, T. L. VAUGHAN, U. PETERS, C. D. REHM a E. WHITE. Association Between Use of Specialty Dietary Supplements and C-Reactive Protein Concentrations. American Journal of Epidemiology. 2012.

8. SHREINER, Andrew B., John Y. KAO a Vincent B. YOUNG. The gut microbiome in health and in disease. Current Opinion in Gastroenterology. 2015.

9. MELO, G., E. CASETT, J. STUGINSKI-BARBOSA, E. N. S. GUERRA, D. A. FERNANDES, A. L. PORPORATTI, C. FLORES-MIR a G. DE LUCA CANTO. Effects of glucosamine supplements on painful temporomandibular joint osteoarthritis: A systematic review. Journal of Oral Rehabilitation. 2018.

10. MUELLER, Paul S. Is Glucosamine a Beneficial Supplement? 2019.

11. FOX, Beth. Glucosamine hydrochloride for the treatment of osteoarthritis symptoms. Clinical Interventions in Aging. 2007.

12. JORDAN, K M. EULAR Recommendations 2003: an evidence based approach to the management of knee osteoarthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. 2003.