NOVINKA! Methyl Folát! Nejlépe vstřebatelná forma kyseliny listové! Více: ZDE
Kupujte, než se vyprodá! Slevy až 54% ! Nakupujte: ZDE
NOVINKA! Wellmax - certifikovaná BIO kosmetika z Alp! Nakupujte: ZDE

Homocystein

Homocystein je aminokyselina, o které se hovoří zejména v souvislosti s procesem methylace, který probíhá v našich buňkách. Mým cílem je zachovat článek snadno pochopitelný, proto nebudu zabíhat tolik do detailů, ale předám vám to podstatné, co je dobré vědět.

Methylace

Methylace je proces, během kterého se na různé látky v našem těle přidává methylová skupina chemických prvků (CH₃). Díky tomu v našem těle dochází k opravám DNA, tvorbě důležitých látek (například glutathionu), správné funkci vitamínů skupiny B a mnoho dalšímu. Vitamíny skupiny B jsou nepostradatelnou složkou správného průběhu tohoto procesu.

Úlohy homocysteinu1

Homocystein vzniká jako vedlejší produkt při tvorbě kreatinu v játrech a dále se buď recykluje nazpět na methionin (aminokyselina potřebná na růst tkání a svalů)2, nebo slouží v krvi jako zdroj síry pro takzvané sulfátování cholesterolu či tvorbu glutathionu (silného antioxidantu). Proč jsou sulfátování a síra důležité? Díky tomu jsou látky v krvi lépe pohyblivé a neusazují se v cévách. Síra je elementem, který nám také pomáhá s regenerací šlach, vazů a fascií po tréninku.

Množství homocysteinu

Vyšší hladina homocysteinu v těle může značit nedostatek vitamínů skupiny B, protože právě tyto vitamíny jej rozkládají.3,4 Z hlediska výživy můžeme rovnováhu homocysteinu podpořit například konzumací cibule, česneku, brokolice a především jater.5

Homocystein je rychle rozkládán – stále s ním tělo nějak pracuje, proto by se jeho hladina v krvi měla držet spíše v nižších hodnotách. Pokud systémy v našem těle nefungují správně, homocystein se může hromadit a zvyšovat pravděpodobnost vzniku krevních sraženin, aterosklerózy6, srdečních chorob7 či Alzheimerovy choroby.8

bilkoviny ve strave_infografika_cz

Predispozice k problému

Další termín, s kterým je homocystein spojován, je mutace genu MTHFR. Často můžeme narazit na informace, že je tato mutace v dnešní době velmi častá a lidé by proto měli doplňovat vitamíny skupiny B ze suplementů. Málokdy se však dozvíme, proč je tato mutace častá a jak můžeme předcházet jejímu vzniku, případně jak ji komplexně řešit, když už ji máme.

Mutace genu je odpověď na prostředí, v kterém žijeme. Pokud se vystavujeme neustále umělému světlu (zejména jeho modré složce) a konzumujeme málo či žádné kvalitní živočišné potraviny, jsme náchylnější k této mutaci. Umělé světlo vitamíny B v našem těle ničí a nekvalitní (případně pouze rostlinná) strava je chudá na jejich obsah. Náš deficit je tedy větší a větší a dochází k narušení hladiny homocysteinu.9,10

Regulace homocysteinu v těle

Jak si udržovat správnou hladinu homocysteinu v těle a zaručit jeho správný chod? Zaměřte se ve stravě na příjem vitamínů skupiny B z kvalitních živočišných zdrojů, nejezte pozdě večer a ve večerních hodinách blokujte modré světloTaké předpokládám, že již berete ohled na své zdraví a nekouříte a nekonzumujete nadměrné množství alkoholu, protože tohle jsou také faktory, které tělesné procesy velmi značně narušují. Tyto kroky vám nejen pomůžou s regulací množství homocysteinu, ale také s funkcí imunity, trávení, kognitivních procesů a mimo jiné také s regulací tělesné hmotnosti.1

Pokud se rozhodnete (například i po konzultaci s odborníkem) pro navýšení příjmu vitamínu skupiny B formou doplňků výživy, vybírejte produkty, které obsahují aktivní formy těchto vitamínů.

 

Michaela Majerová

 

Zdroje

LACHKÝ, Jaroslav. Kvantová biológia.

₂ MASTERJOHN, Christopher. Beyond Good and Evil. 2012

Cleveland Clinic. Beyond Good and Evil. 2021

LACHKÝ, Jaroslav. Je konzumácia mäsa škodlivá? Sírovodík, sulfát a mikrobióm. 2020

LACHKÝ, Jaroslav. Je konzumácia mäsa škodlivá? Sírovodík, sulfát a mikrobióm. 2020

KUMAR, Avinash, Henry A. PALFREY, Rashmi PATHAK, Philip J. KADOWITZ, Thomas W. GETTYS a Subramanyam N. MURTHY. The metabolism and significance of homocysteine in nutrition and health. 2017

BECKERMAN, James. Heart Disease and Homocysteine. 2022

LAND, Siim. Homocysteine and Inflammation. 2019

LACHKÝ, Jaroslav. Je konzumácia mäsa škodlivá? Sírovodík, sulfát a mikrobióm. 2020

₁₀LAND, Siim. Homocysteine and Inflammation. 2019