Syndrom propustného střeva

Poslechněte si audioverzi článku!

Dnes už víme, že střeva jsou základem dobré imunity. Existuje však onemocnění, které nejen, že může naši imunitu narušit, ale také vyvolat další zdravotní potíže. Takovým onemocněním je syndrom propustného střeva. Diagnóza, která není lékařskou obcí uznávána, neboť se těžko diagnostikuje a většinou se řeší její symptomy (zá*ěty, ekzémy atd.).  Jde o chronické onemocnění, které se nespustí z hodiny na hodinu, ale vypracujete si ho dlouhodobě svým životním stylem, během kterého dochází k narušování sliznice střeva.

V tomto článku si vysvětlíme co je syndrom propustného střeva, jak se projevuje a jak můžeme zdraví střev podpořit, abychom se tomuto onemocnění pokud možno vyhnuli.

Nejdůležitější informace o střevě

  • V našich střevech žije asi 100 biliónů bakterií (cca 1,5 kg), které produkují zdraví prospěšné látky (metabolity).
  • Nachází se zde 70-80 % imunitních buněk celého organismu.
  • Je zde uloženo 100 milionů neuronů produkujících neurotransmitery, což jsou chemické látky přenášející nervové vzruchy (regulace nálady či pocit sytosti).
  • 90 % serotoninu se produkuje v našich střevech.
  • Střevo komunikuje s mozkem napřímo oběma směry po ose GUT-BRAIN AXIS.

Střeva a jejich funkce

Střeva jsou důležitá součást celého trávicího systému. Jejich funkce spočívají ve trávení potravy a propouštění živin do krevního oběhu. Trávení potravy probíhá pohyby střev, kterému se říká peristaltika. Tyto peristaltické pohyby střev posunují potravu dál v trávicím traktu. Je několik věcí, které narušují funkci střev a dokonce poté negativně ovlivňují imunitní systém. Dnes už je jisté, že zdraví skutečně začíná ve střevech a funkci střev narušuje strava s nízkým obsahem vlákniny, vysokým obsahem přidaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin. Proto jsou tyto aspekty jedny ze základních pravidel, jak můžeme funkci střev podpořit.

co-ridi-strevo-brainmarket-infografika-cz

Co je syndrom propustného střeva?

Sliznice našeho střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Střeva jsou chráněna tzv. střevní výstelkou. Při její správné funkci propouští do krevního řečiště jen to, co potřebujeme, jako jsou živiny, vitamíny a minerály. Naopak vytváří pevnou bariéru, přes kterou se nesmí dostat to, co tam nepatří tj. toxiny a bakterie, které by oslabily imunitu. Kromě toho jsou střeva domovem široké škály bakterií, které se dohromady nazývají střevní mikrobiom. Tyto bakterie podporují trávení, normální imunitní funkce a chrání střevní stěnu. Bakterie spolu (pokud je vše v pořádku) spolupracují a možná bychom byli překvapení, jak moc jsou pro nás tyto bakterie důležité. To vše funguje správně pouze tehdy, pokud nevznikne tzv. dysbióza. Střevní dysbióza je vlastně nerovnováha mezi bakteriemi, které nám prospívají, oproti bakteriím, které nám škodí. 

Syndrom propustného střeva v angličtině Leaky gut (LG) známé také jako střevní hyperpermeabilita, je onemocnění a jak už jeho název napovídá, nastává, když toxiny a škodlivé látky „prosakují“ střevními stěnami do krevního řečiště. Ve zdravém střevě při trávení se nejprve potrava rozkládá a poté živiny prochází stěnami do krevního řečiště. Pokud dojde ke změně propustnosti střevní výstelky, umožní to i průchod toxinům, bakteriím a cizím látkám. Studie spojují zvýšenou střevní propustnost s několika chronickými a autoimunitními chorobami, včetně diabetu 1. typu a celiakie. [1]

strevo infografika brainmarket

Střeva jsou chráněna jedinou vrstvou specializovaných epiteliálních buněk, které jsou navzájem spojeny proteiny. Příznaky propustného střeva jsou důsledkem nesprávné funkce tohoto spojení. Tyto těsné spoje jsou bránou mezi našimi střevy a krevním oběhem a mají velmi důležitou práci. Musí udržovat rovnováhu mezi umožněním vstupu životně důležitých živin do vaší krve a přitom musí zůstat dostatečně silné, aby zabránily tomu, že by se xenobiotika (škodlivé sloučeniny) mohly dostat z trávicího systému do zbytku našeho těla. Pokud se to stane a ze střeva xenobiotika proniknou do krevního řečiště, náš imunitní systém označí tyto "cizí útočníky" jako patogeny a zaútočí na ně.

Co způsobuje propustnost střev?

Syndrom propustného střeva je pouze výsledkem několika málo chyb, kterých se v průběhu života dopouštíme. Jaké přesně to můžou být chyby? V první řadě je to špatná skladba stravy. Z těch největších chyb ve stravování je velké množství kofeinu, cukru, geneticky modifikovaných potravin, umělých sladidel a přísad, konzervační látky a barviva, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, trans nebo hydrogenované tuky, veškerá zpracovaná jídla a balené bezlepkové potraviny, které mohou obsahovat přidané cukry. Se špatnou skladbou našeho jídelníčku jde ruku v ruce i deficit některých důležitých živin, které získáváme především z našeho pestrého jídelníčku, popřípadě také z doplňků stravy.

Druhým problémem je časté užívání antibiotik nebo léků proti bolesti. Podle studií mohou nesteroidní protizá**tlivé léky (NSAID), jako je aspirin nebo ibuprofen zvýšit střevní propustnost. [2] Taktéž jako velká míra alkoholu, který výrazným způsobem oslabuje střevní mikrobiom. Podle studie z roku 2014 se velkou mírou alkoholu může zvýšit propustnost střev. [3]

veci_ktere_narusuji_vase_strevo

V neposlední řadě může být příčinou stres. Když zažíváme jakýkoli druh stresu, ať už fyzického, emocionálního nebo psychického rázu, naše tělo to zpracovává stejně - prostřednictvím nadledvin. Nadledviny na to reagují vytvářením záplavy stresových hormonů, včetně kortizolu, které ovlivňují jak náš trávicí systém, tak i imunitní systém (z nichž 80 % se nachází ve střevech). Naše reakce na stres se vyvinula především jako prostředek sebezáchovy našich předků, kteří čelili bezprostřednímu ohrožení života. Realita dneška je neustálý stres kvůli všemu, což se nakonec vyvine v chronický stres. Se stresem úzce souvisí i nedostatek kvalitního spánku, protože pokud nejsme správně odpočatí, naše tělo si okamžitě žádá přísun energie, především z jednoduchých cukrů, kofeinu nebo průmyslově zpracovaných potravin, které střevu nesvědčí.

zabijak-zdraveho-streva

Protože narušená střeva umožňují vstup nestravitelných částí jídla a především toxinů do krevního oběhu, může to mít negativní vliv nejen na zažívací systém, ale také na imunitní systém, kvalitu pokožky (akné, vyrážky a ekzémy) a neurologické poruchy (příznaky deprese nebo úzkosti).

Příznaky syndromu propustného střeva

1) Problémy s trávením

V první řadě Vás může na LG upozornit problémy s trávením, mezi které patří nadýmání nebo průjem. Studie z roku 2015 v časopise Intestinal Research zjistila přímou spojitost mezi poškozením střevní bariéry a progresí onemocnění dráždivého tračníku (IBD). [4]

2) Hormonální nerovnováha

Střevní mikrobiom hraje důležitou roli při regulaci hladiny estrogenu v těle. Pokud tedy nefunguje správně, může dojít k narušení přirozené hormonální rovnováhy, což přispěje k onemocněním, jako je endometrioza a PCOS (syndrom polycystických ovarií). [5]

3) Autoimunitní onemocnění 

K autoimunitním poruchám dochází, když je narušena přirozená imunitní odpověď těla, to znamená, že tělo bojuje samo proti sobě. Tyto poruchy jsou způsobeny kombinací genetických a biologických faktorů a podle mnoha nedávných studií může při jejich vyvolání hrát roli také dysfunkce střevní bariéry. [6] Jednoduše řečeno náš imunitní systém neustále hlídá střevní bariéru, aby nedošlo k invazi toxinů a škodlivých látek. Pokud je ovšem střevo narušeno, imunitní systém najde a napadne všechny uniklé částice. Ve spojení s genetickou predispozicí k autoimunitním onemocněním tato zvýšená zátěž imunitního systému vede k nerovnováze a vzniku onemocnění.

metabolismus-brainmarket-infografika-cz (1)

4) Chronická únava a fibromyalgie

Pokud jste často unavení bez jiných příznaků, nebo trpíte nedefinovatelnou bolestí svalů, může to být známka toho, že je narušena střevní bariéra. [7]. Fibromyalgi je nemocnění vyznačující se chronickou bolestí. Lidé s tímto onemocněním trpí bolestmi svalů, šíje, ramen a zad, špatně spí, po probuzení bývají ztuhlí a intenzita i lokalizace bolesti je proměnlivá. Fibromyalgie v současnosti nemá oporou ve spoustě studií a sami lékaři s jistotou neví co ji může způsobit, jednou z příčin ale může být právě zvýšená propustnost střev.

5) Kožní problémy 

Překvapivě je zdraví střev úzce spojeno i kvalitou pleti a pokožky. Akné, ekzémy nebo suchá pokožka jsou projevem zvýšené zá**tlivosti v těle. Mohou být všechny zhoršeny zá**tem v zažívacím traktu, protože v těle vše souvisí se vším, tak i střeva pokud vykazují zá**tlivost, problémy s pletí se projeví velmi brzy. Obecně jsou na tyto kožní problémy předepisovány léky, které mají opět řadu jiných vedlejších účinků. Proto je lepší začít řešit příčinu. Dobrou zprávou je i to, že pokud se zdraví střev začne zlepšovat, pokožka na to brzy zareaguje a problémy začnou ustupovat.

6) Potravinové alergie 

Alergie a intolerance na určitý typ potravin jako je mléko nebo potraviny, ve kterých je obsažen lepek může být důsledek zvýšené propustnosti střev. Pokud částice toxinů a zbytky potravin proniknout do krevního řečiště, imunitní systém je zmatený a všechny považuje za škodlivé. Ve chvíli, kdy zaútočí, zvyšuje se také úroveň zá**tu a to se projeví intolerancí na tento typ potravin.

7) Bolesti kloubů

Když je vaše střevo zanícené, může vyvolat imunitní reakci, která se rozšíří do dalších oblastí těla, včetně vašich kloubů. Studie z roku 2014 v časopise FEBS Letters zjistila, že revmatoidní artritida (kdy jsou vaše klouby trvale oteklé a bolestivé) souvisí s dysbiózou ve střevním mikrobiomu. [8] 

Mezi další lehce definovatelné příznaky patří:

  • přetrvávající únava
  • oslabená imunita
  • časté infekce (vaginální infekce, infekce močových cest)
  • nespavost
  • chutě na sladké
  • deprese
  • úzkosti nebo problémy s pamětí

priklady_zvysene_propustnosti_strev_infografika_brainmarket_CZ

Jak to funguje?

Stěnu střeva tvoří pouze jedna vrstva buněk, taková "zeď cihliček". Jednotlivé buňky (cihličky) jsou na sebe vázané díky bílkovinám, které tvoří tzv. těsné spoje. Ty si můžete představit jako takový suchý zip. Tyto bílkoviny v těsných spojích nejsou nečinné, ale spolupracují spolu a regulují, co se smí dostat do krve, a co ne. Střevní výstelka, která je narušená může mít trhliny, přes které se do krve dostane částečně strávené jídlo, bakterie nebo toxiny. To může vyvolat opakované zá**ty a změny střevního mikrobiomu.

Jak podpořit zdraví našich střev?

Ať už se jedná o jakýkoli zdravotní problém, základ je vždy ve stravě. A to nejen na frekvenci stravování přes den, ale také na skladbě každodenního jídelníčku. Cílem je udržet střevní mikrobiom v rovnováze tak, aby ve střevech nepřevažovaly škodlivé bakterie.

1.) Omezte lepek 

Lepek je bílkovina, která se nachází v některých zrnech jako je žito a pšenice. Tyto bílkoviny, které obsahují lepek se jmenují glutenin a gliadin a někteří lidé jsou na něj citliví. Omezení množství lepku má své opodstatnění, protože čím více je tělo vystaveno lepku, tím více dráždí výstelku střev a působí na imunitní systém. Pokud tělo špatně toleruje přítomnost lepku ve stravě, můžete to dobře vypozorovat tehdy, pokud na nějaký čas lepek vysadíte.

zdrave-strevo-potraviny

2.) Zbavte se cukru a průmyslově zpracovaných potravin

Tradiční západní strava obsahuje značné množství cukru, tuků průmyslově zpracovaných potravin s minimálním obsahem vlákniny a základních živin. Konzumace nadměrného množství umělého cukru, zejména fruktózy, je rizikovým faktorem pro obezitu a zvýšenou střevní propustnost. Ve střevech jsou tisíce různých druhů bakterií, včetně kvasinek. Každý z nich má svou příslušnou roli při zajišťování harmonie a rovnováhy v orgánech. Kvasinky jsou však ty, co cukr milují, takže jíst více cukru znamená, že se budou rychleji množit a mohou pak narušit ochrannou bariéru střeva. Je důležité tyto potraviny nahradit čerstvými a zařadit více potravin rostlinného původu s dostatečným množstvím vlákniny.

3.) Zařaďte fermentované potraviny

Fermentace je ve skutečnosti přirozený kvasný proces, ke kterému dochází ve střevech, když rozkládají cukr. Mezi fermentované potraviny patří například kefír, kysané zelí, kimchi, kombucha nebo kvašené okurky. Fermentované potraviny obsahují probiotické bakterie, které do velké míry pozitivně ovlivňuje zdraví střev.

jak-bojovat-se-syndromem-propustneho-streva-infografika-brainmarket-cz

4.) Konzumujte vývar

Vývar z kostí je výborný jako pomocník při léčbě díky obsahu kolagenu. Kolagen je strukturní bílkovina, která poskytuje sílu a integritu mnohým částem těla, jako je kůže, pojivová tkáň a střeva. Obsahuje aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou potřebné k opravě a přestavbě střevní výstelky. Pravidelná konzumace potravin obsahujících kolagen, jako je kostní vývar a kolagenové doplňky stravy mohou pomoci posílit střevní bariéru, čímž je méně propustná. [9]

5.) Snižte míru stresu

Když tělo prožívá stres, spustí kaskádu událostí, které jsou v těle uzpůsobeny k tomu, aby nám pomohly uniknout bezprostřednímu nebezpečí. Vypíná nepodstatné činnosti, jako je sexuální touha, reprodukce a trávení, a pomocí chemických poslů směruje své zdroje a energii do mozku a svalů. To má dopad i na střevní mikrobiom. Jakmile je střevní výstelka narušena stresem, může dojít k začarovanému kruhu způsobených zá**tů. Částice jídla, bakterie a lipopolysacharidy prosakují do krevního řečiště. Tito cizí útočníci vyvolávají poplach a imunitní systém nastartuje zá**tlivou reakci v domnění, že se jedná o "nepřítele".

6.) Konzumujte více zeleniny

O výhodách konzumace zeleniny na naše zdraví z nejrůznějších důvodů víme. Se zdravím střev to není jiné. Fytochemikálie, které zelenina obsahuje, jsou sloučeniny, které kromě vitamínů a minerálů přispívají k regulaci propustnosti střevní bariéry. Zejména proto, že obsahují značné množství vlákniny a působí jako prebiotika, která "krmí" prospěšné bakterie a podporuje je v růstu v gastrointestinálním traktu. 

7.) Zařaďte probiotika a glutamin

Probiotika jsou mikroorganismy, jako jsou bakterie a kvasinky, které napomáhají trávení a podporují zdravý imunitní systém. Tyto organismy musí být v rovnováze, aby správně fungovaly. Směs probiotik Vám pomohou navrátit rovnováhu například po ukončení léčby antibiotiky, kdy se mnohdy stává, že po jejich vysazení se dostaví zažívací potíže. Výborně funguje také glutamin, který pomáhá obnovit střevní výstelku a zajistí její celistvost.

Většinou bývají tato doporučení velmi rychle efektivní, pokud nedochází ke zlepšení je vhodné zařadit tzv. eleminační dietu, aby bylo možné přesně určit, které potraviny přispívají k zá**tlivé reakci. Eliminační stravování je krátkodobá dieta, při které se vyloučí potraviny, o nichž je známo, že způsobují gastrointestinální obtíže, jako je lepek, alkohol, mléčné výrobky, některé druhy masa atd. Dieta se dodržuje několik týdnů a poté se pomalu každé druh potravy zavádí postupně, abychom zjistili jakékoli vracející se příznaky.

Co můžete udělat navíc?

Důležitým krokem při propustnosti střev je nahrazení klíčových živin tělu. Protože zažívací trakt nebyl schopen správně absorbovat základní živiny, je nezbytné dodat trávicí enzymy při každé konzumaci potravy, vitamíny a minerály. Při výběru trávicích enzymů, vitamínů a minerálů je nejlepší zvolit značku, která obsahuje ty nejčistší přísady, které pomáhají chránit střevo. Dále je potřeba obnovení prospěšných bakterií ve střevním traktu. Probiotika jako doplněk stravy s obsahem Lactobacillus zvýší množství dobrých bakterií v trávicím traktu a pomohou nastolit rovnováhu střevního mikrobiomu. Kromě probiotik se doporučuje suplementovat zinek, L-glutamin a vitamín C také pomáhají omlazovat střevní výstelku. Taktéž je vhodné zařadit potraviny z kokosu. Ať už se jedná o kokosový olej nebo kokosové mlékoTy totiž obsahují mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou snadno stravitelné a vyživují trávicí ústrojí.

Pokud máte blízko k bylinám, určitě vás potěší, že na syndrom propustného střeva je doporučovaná lékořice. Jedná se o adaptogenní rostlinu, která nejen že chrání žaludek, ale také pomáhá při syndromu propustného střeva, zvlášť pokud je způsobený vlivem emocionálního stresu. Lékořice obsahuje kyselinu glycyrrhizinovou a glycyrrhetinovou, které mohou zvyšovat krevní tlak, proto je vhodnější konzumovat deglycyrrhizinovanou lékořici (DGL), která je těchto kyselin zbavena a tak z ní můžeme těžit, jen prospěšné látky.

Dalším z dobrých doplňků stravy pro řešení propustného střeva je Quercetin. Užívejte ho 20 minut před každým jídlem a je velmi vhodné omezit konzumaci jídla na maximálně 3 chody za den a to maximálně v 10 hodinovém okně. To znamená snídaně, oběd, večeře v rozmezí např. od 8 ráno do 18 hodin v podvečer.

Závěr

Pokud trpíte na jakékoli zažívací potíže, máte oslabený imunitní systém, býváte často nemocní nebo nachlazení, ale také trpíte na kožní problémy, včetně akné a ekzému, je dobré vypozorovat ve své stravě potraviny, které by mohly být příčinou zá**tů a tím i rizika syndromu propustnosti střev. V případě, že začnete řešit konkrétní příčinu těchto potíží, tělo na to rychle zareaguje a výrazně tím snížíte výskyt potíží.

 

Veronika Halusková 

 

[1] Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases, Qinghui Mu, Jay Kirby, Christopher M. Reilly, and Xin M. Luo, 2017 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/ 

 

[2] Intestinal permeability in the pathogenesis of NSAID-induced enteropathy, Ingvar Bjarnason Ken Takeuchi, 2009 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19148789/ 

[3] Effects of alcohol on intestinal epithelial barrier permeability and expression of tight junction-associated proteins Ying Wang Jing Tong,  Bing Chang,  Baifang Wang Dai Zhang Bingyuan Wang,  2014  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24718485/ 
 

[4] Intestinal Permeability Regulation by Tight Junction: Implication on Inflammatory Bowel Diseases, Sung Hee Lee, 2015   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4316216/ 

[5] Estrogen-gut microbiome axis: Physiological and clinical implications James M. Baker Layla Al-Nakkash Melissa M. Herbst-Kralovetz, 2017  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28778332/ 

[6] Leaky gut and autoimmune diseases, Alessio Fasano, 2012  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22109896/ 

[7] Reduced diversity and altered composition of the gut microbiome in individuals with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome Ludovic Giloteaux, Julia K. Goodrich, William A. Walters, Susan M. Levine, Ruth E. Ley & Maureen R. Hanson,  2016 https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-016-0171-4 

[8] Arthritis susceptibility and the Gut Microbiome,Veena Taneja, 2014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4246018/ 

[9] Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions, Qianru ChenOliver ChenIsabela M MartinsHu HouXue ZhaoJeffrey B BlumbergBafang Li, 2017 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28174772/ 

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!