BrainMax Kombucha starter, BIO, 100 ml Živá kultura pro přípravu kombuchy, balení obsahuje 1 dávku // * CZ-BIO-001 certifikát

Kód: 46568
339 Kč
Skladem (>5 ks)
Možnosti doručení

Pokud jste si oblíbili kombuchu, můžete si ji nyní připravit i sami doma. Kombucha starter je tekutina, díky které si vytvoříte scooby - počáteční živou kulturu a následně si můžete připravovat kombuchu pravidelně. První nálev (scoby) se dělá z 900 ml a 150 ml se dává na další nálev. Takže v první várce vytvoříte 750 ml kombuchy. Pokud se o scoby dobře staráte, žije dál a můžete ji opakovaně používat.

Detailní informace

Rychlá expedice
Rychlá expedice
Produkty máme opravdu skladem.
Odborné poradenství
Odborné poradenství
Jsme zkušení. Rádi poradíme!
Testujeme, co prodáváme
Testujeme, co prodáváme
Ověřujeme vysokou kvalitu produktů.
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1 500 Kč.

Detailní popis produktu

Zdravá kombucha u vás doma 

Kombucha je fermentovaný nápoj a přestože základní surovina připomíná houbu, nejedná se o houbu v pravém slova smyslu. Přesněji řečeno jde o speciálně vyšlechtěnou mikrobiální kulturu, která je zodpovědná za celý fermentační proces.

kombucha osvezujici
traveni

Kombucha a trávení

Naše střeva jsou osídleny miliardami bakterií a mikroorganismů, které mají pro naše zdraví nepostradatelný význam. Představte si mikrobiom jako různorodou komunitu organismů, kdy na jedné straně stojí bakterie, které nám škodí a na straně druhé bakterie, které nám pomáhají. K dosažení rovnováhy mezi těmito bakteriemi nám mohou pomoci některé potraviny. Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kimchi nebo právě kombucha obsahují živé mikroorganismy. Jelikož je kombucha produktem fermentace, vzniká řada probiotických kmenů, které jsou důležité pro vyvážený střevní mikrobiom. Kombucha je díky procesu fermentace bohatá na probiotické kmeny především z řady saccharomyces.

Co je fermentace?

Fermentace je proces, kdy dochází ke kvašení pomocí probiotických kmenů a trošky cukru. Během procesu živé kultury konzumují cukr a vytvářejí organické kyseliny, plyny a alkohol. Tradičně se fermentace používá nejen u mléčných produktů, ale také zeleniny (kvašené zelí, kimchi) a jiných potravin. Fermentací se tvoří probiotické kmeny, které jsou pro člověka nepostradatelné a prospívají nejen našemu střevnímu mikrobiomu, ale díky tomu i posilují imunitní systém.

Výhody BrainMax Kombucha starter:

  • BIO kombucha SCOBY pro přípravu počáteční kombuchy.
  • Při správné péči můžete později připravit i větší množství kombuchy.
  • Kulturu můžete opakovaně používat.
  • Vytvoříte kombuchu, která bude mít chuť přesně podle Vašich představ.
  • Můžete přidat nejen množství cukru podle sebe, ale také můžete kombuchu obohatit.
kombucha
Kombucha postup

Jak připravit kombuchu?

  1. Uvařte čaj a oslaďte ho.
  2. Smíchejte vodu, vychladlý čaj a vlijte starter.
  3. Přikryjte látkou.
  4. Nechte fermentovat 7-14 dní při pokojové teplotě.
  5. Slijte nápoj do láhve a uchovejte scobu.
  6. Vychutnejte si osvěžující kombuchu!

Jaký cukr můžu použít?

  • Třtinový cukr: Pokud chcete experimentovat, zkuste hnědý nebo surový cukr. Ty obsahují více melasy, což vaší kombuche dodá tmavší barvu a bohatší chuť.
  • Bílý cukr: nejlépe si dokáže poradit klasický bílý cukr, proto je běžně ve výrobě kombuchy preferován.
  • Med: Pro něco úplně jiného můžete vyzkoušet kombuchu, která se fermentuje s medem a zeleným čajem. Tato varianta má jemnější chuť a světlou barvu.

Jaká teplota by při výrobě kombuchy měla být?

 

Pro ideální výrobu kombuchy je nejlepší udržovat teplotu mezi 21 a 25°C. Pokud je chladněji, fermentace bude pomalejší. Naopak vyšší teplota znamená rychlejší fermentaci a více kvasinek. Kvasinky můžete poznat podle hnědých nití na SCOBY nebo v kombuše. Jen si dejte pozor, ať jich není moc, protože to může změnit chuť nápoje.

Mohu použít i jiná sladidla jako je například stévie?

 

Ne. Cukr je potřebný pro výrobu kombuchy, protože mikroorganismy jej používají k fermentaci. Díky tomu vzniká nápoj plný probiotik. Ale nebojte se, tento cukr je pro mikroorganismy, ne pro vás. Pokud chcete kombuchu osladit před pitím, můžete přidat trochu sladidla nebo stévii.

Jaký čaj k výrobě kombuchy mám použít?

 

Kombucha se obvykle vyrábí z černého nebo zeleného čaje, někdy i z kombinace obou. Lze použít i jiné druhy čaje a někteří lidé s nimi mají dobré zkušenosti. Ale pro nejlepší chuť a zdravotní přínosy kombuchy je dlouhodobě nejlepší používat jen černý nebo zelený čaj. Tyto čaje také pomáhají udržet kulturu zdravou.

Co když si chci od výroby kombuchy odpočinout?

 

Když potřebujete přestávku od výroby kombuchy, můžete SCOBY s trochou kombuchy (asi 200-300 ml) snadno uložit. Vyndejte SCOBY čistýma rukama a dejte ji s trochou kombuchy do čisté skleněné dózy s víčkem. Nezavírejte víčko úplně, aby byl přístup vzduchu a nedošlo k výbuchu. Skladujte v lednici, dokud nebudete chtít SCOBY zase použít.

BIO certifikace CZ-BIO-001

Náš kombucha starter má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství EU / mimo EU.

Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku! 

Složení:  voda*, černý čaj*, cukr*, probiotické kultury*. *z ekologického zemědělství. Minimální trvanlivost (číslo šarže) na spodní straně.

Upozornění: Uchovávejte v suchu, chladu a nevystavujte přímému slunečnímu záření. Neotevřený produkt uchovávejte na suchém a chladném místě. Po otevření musí být starter ihned použit. Fermentované produkty mohou obsahovat stopy alkoholu a histaminu. V případě těhotenství, kojení, nebo podávání kefíru dětem se poraďte s lékařem. Pokud s kombuchou začínáte, doporučujeme začít s menším množstvím (100 ml) a postupně přidat.

Původ: Bulharsko

Distributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava

Hmotnost: 100 ml.

Doplňkové parametry

Kategorie: BrainMax
Forma: Tekutina
Pro jedince řešící: Zdraví střev a trávení
Typ: Směs
Velikost balení: 100 ml
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
1x
Nevyplňujte toto pole:
1
E Avatar autora | 24.3.2024
Vše jsem udělala přesně podle návodu, bohužel se kombucha neudělala, ale zplesnivěla.
KK Avatar autora Kristýna Kolaříková (Administrátor) 25.3.2024
Krásný den, Eliško :-) Děkujeme Vám za sdělení zpětné vazby. Mrzí mne, že se Vám nepodařilo kombuchu připravit. Budu Vás v nejbližší době telefonicky kontaktovat a ráda s Vámi tuto situaci proberu. Mějte se zatím moc hezky, Kristýna.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: