Low-carb potraviny

Low carb neboli nízkosacharidová dieta je skvělým nástrojem pro všechny, kteří se chtějí zbavit závislosti na cukru, zlepšit své zdraví nebo třeba i redukovat hmotnost. Váháte, jestli by tento způsob stravování byl pro vás vhodný? Nízkosacharidová dieta sice nemusí být vhodná pro každého, ale pro většinu lidí skýtá skvělou možnost, jak omezit přidaný cukr a přestat konzumovat vysoce zpracované potraviny. Odstranění potravin jako jsou slazené cereálie, nápoje, mléčné dezerty a cukrovinky napomáhá k vyrovnání hladiny cukru v krvi, a tím i snížení inzulinové rezistence. Zlepšuje se produkce hormonů zodpovědných za odbourávání tuků, napomáhá také k snížení chutí a zvýšení pocitu sytosti. Dokonce může potenciálně snížit riziko srdečních onemocnění a cukrovky.Nemusíte se bát, že už si nikdy nebudete moci dopřát žádný dezert či vaše oblíbené jídlo. Důležitý je ale výběr kvalitních surovin s nízkým obsahem sacharidů.

Co jsou to nízkosacharidové potraviny?

Pokud se chcete pustit do low carb stravování je dobré vědět, které potraviny při výběru volit. Rozhodně vybírejte průmyslově nezpracované a kvalitní zdroje. Potraviny, které vás vždy zasytí a dodají veškeré potřebné živiny. Mezi nízkosacharidové potraviny patří: všechny druhy masa, vejce, ryby a mořské plody, většina sýrů, máslo, oleje/tuky, zelenina, ořechy a semena.

Jaké výhody má nahrazení vysokosacharidové stravy low-carb potravinami? 

Dle studií se udává, že během prvním 6 - 12 měsíců je viditelnější ztráta váhy než u jiných restrikčních diet. Ale to není vše:

  • pomáhá snižovat pocit hladu a zajišťuje dlouhodobější pocit nasycení
  • vyrovnává hladinu cukru
  • zvyšuje kognitivní výkonnost, méně „mozkové mlhy“ 
  • během dne eliminuje propady energie
  • zlepšuje hormonální rovnováhu
  • snižuje ztrátu kostní hmoty a předchází osteoporóze
  • u sportovců může mít příznivé účinky na tělesnou hmotnost a zvýšení kondiční zdatnosti. Může se zvýšit i maximální příjem kyslíku (VO2 max) a příjem kyslíku na laktátovém prahu (VO2 LT)

Typy na hlavní jídla při příjmu 100g sacharidů/den

  • Zeleninový salát s olivovým olejem a kuřecí nudličky
  • Kuřecí či lososový hamburger se salátem (bez housky)
  • Quesadillas placky vyrobené z mandlové či kokosové mouky, plněné hovězím masem a sýrem
  • Květáková pizza
  • A mnoho dalších možností, jako jsou smoothies, casseroles a recepty na vaření v hrnci/pomalém hrnci

Jaké potraviny jsou vhodné do low carb stravování?

Zleva jsou uvedeny potraviny, obsah prospěšných mikronutrientů a obsah čistých sacharidů.

Zelenina

1. BrokoliceVysoký obsah antioxidantů a prospěšných fytonutrientů včetně glukosinolátů, plus vitamíny C a K, draslík a další - 3,5g S/100g

2. KvětákVysoký obsah vitamínu C, polyfenolů, karotenoidů, flavonoidů a kyseliny askorbové, které mohou pomoci předcházet zá**ům a oxidativnímu stresu 3,5g S/100g

3. HoubyVysoký obsah vlákniny, bílkovin, selenu, draslíku, riboflavinu, niacinu a vitamínu D - 2g S/100g

4. PaprikaVysoký obsah vitamínu C a polyfenolů, které mají schopnost pohlcovat volné radikály - 3,5g S/100g

5. MangoldVynikající zdroj vitamínů A, C a K spolu s řadou antioxidantů - 1-4g S/100g

6. ChřestPřírodní diuretikum, pomáhá eliminovat otoky - 2,5g S/100g

7. Kapusta„Superpotravina“, která má vysoký obsah makroživin, bohatá na vitamíny K, C, A, vlákninu a antioxidanty - 3,5g S/100g

8. ŠpenátVysoký obsah vlákniny, velký sytící efekt. Skvělý zdroj vitamínu C, K, A ,železa, draslíku, vápníku - 0,5g S/100g

9. Zelené fazolkySkvělý zdroj vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, hořčíku, draslíku, chlorofylu a karotenoidů, antioxidantů - 4,5g S/100g

10. RukolaObsahuje isokyanáty, které mají antikarcinogenní účinky - 0,5g S/100g

11. Pórek, cibuleVysoký obsah vlákniny, antioxidantů a protizá**tlivých sloučenin obsahujících síru. Ochranná antimikrobiální funkce - 4,5g S/100g

12. RajčataObsahuje lykopen, karotenoid s vysokým antioxidačním účinkem - 5g S/100g

13. Růžičková kapustaVelmi dobrý zdroj vitamínů C, K a fytonutrientů, které mají antioxidační funkci a chrání DNA před poškozením - 4,5g S/100g

14. AvokádoSkvělý zdroj zdravých mononenasycených tuků a vlákniny, hořčíku, vitamínu A a draslíku - 2g S/100g

15. Vodnice (brukev)Obsahuje glukosinoláty a isothyokyanáty, které mají antioxidační a protizá**tlivé účinky - 6g S/100g

16. ZelíVysoký obsah vitamínu K, C, kyseliny listové, manganu a vitamín B63g S/100g

17. MrkevZdroj vitamínu A, karotenoidů, vlákniny, vitamínu C a B6 - 4,5g S/100g

  

Vejce a mléčné výrobky

18. VejceSkvělý zdroj zdravých tuků, bílkovin a vitamínů skupiny B, cholinu a antioxidantů (lutein a zeaxanthin) - 0g S/100g

19. Plnotučný neslazený jogurt/kefírObsahuje probiotika a minerály důležité pro zdraví střev - 4-5g S/100g

20. Plnotučné syrové mlékoObsahuje vitamín D, zdravé tuky, draslík a hořčík - 4-5g S/100g

21. Tvrdý sýr (chedar, kozí sýr, feta, eidam)Zdroj zdravých tuků a minerálů - 0-5g S/100g

 

Maso a mořské plody 

22. - 26. Losos, treska, pstruh, platýs, sardinky, ančovičky, makrela - Zdroj zdraví prospěšných EPA/DHA polynenasycených MK, známých jako omega-3. Nejkvalitnější jsou ryby ulovené ve volné přírodě, nejlépe ze severských moří - 0g S/100g 

27. KrocanSkvělý zdroj železa, zinku, fosforu, draslíku a vitamínů B - 0g S/100g

28. Kuřecí masoVysoký obsah bílkovin, dobrý zdroj tuků, pokud jíte kůži, a navíc poskytuje železo, zinek, měď a vitamíny B - 0g S/100g

29. Hovězí a jehněčí z pastvyZdroj bílkovin, tuků, vitamínů skupiny B a dalších minerálů - 0g S/100g

 

Ořechy a semena 

30. Chia semínkaZdroj vlákniny, ALA omega-3 mastných kyselin a antioxidantů (kyseliny chlorogenové, myricetinu, kvercetinu a kempferolu) - 2 g S/10g (cca 1 lžíce)

31. Lněná semínkaSkvělý zdroj vlákniny a lněných lignanů, které snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, aterosklerózy, cukrovky, rakoviny a autoimunitních poruch - 0,5 g S/10g (cca 1 lžíce)

32. MandleObsahuje mononenasycené tuky, vlákninu, minerály jako hořčík, vápník a měď, vitamín E. Pomáhá k řízení tělesné hmotnosti, regulaci glukózy v krvi a snížení oxidačního stresu - 4-5g S/10g (cca 1 lžíce)

33. Vlašské ořechyObsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin a polyfenolů - 2g S/10g (cca 1 lžíce)

34. Dýňová, sezamová, konopná semínkaBohatý zdroj bílkovin, polynenasycených mastných kyselin, fytosterolů, antioxidačních vitamínů, jako jsou karotenoidy a tokoferoly, a stopových minerálů (selen, zinek) - 1,5g S/10g (cca 1 lžíce)

35. Kešu, para ořechyPoskytují polynenasycené mastné kyseliny, rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály, karotenoidy a fytosteroly - 1,5 g S/10g (cca 1 lžíce)

  

Oleje a tuky

36. Kokosový, olivový, konopný, lněný, vlašský, avokádový olejVysoký obsah mastných kyselin, které podporují celkové zdraví organismu, pomáhají zasytit na dlouhou dobu - 0g S/100g

37. Máslo, ghíZdravé nasycené mastné kyseliny spolu s vitamíny A a E. Ghí mohou konzumovat i lidé i s intolerancí laktózy - 0g S/100g

38. Palmový olej - 0 g S/100g

39. SádloNositel chuti a zdroj tuků - 0g S/100g

 

Koření a bylinky

40. Kurkuma, zázvor, oregano, rozmarýn, bazalka, mořská sůl, pepřMají protizá**tlivé a antioxidační vlastnosti. Snižují hladinu glukózy a cholesterolu v krvi - 0-0,5g S/10g (cca 1 lžíce)

41. Ostré omáčky (chilli)Chilli papriky obsahují esenciální minerály, antioxidanty a vitamíny, včetně vitamínu C a vitamínu A. Kayenský pepř je bohatý na aktivní sloučeninu kapsaicin, má pozitivní účinky na aterosklerózu, cukrovku, obezitu a další onemocnění - 0-0,5g S/10g (cca 1 lžíce)

42. Jablečný ocetObsahuje kyselinu octovou, která reguluje hlad a řídí krevního cukru. Jiné octy (balzamikový, bílý, červený atd.) jsou také prospěšné, ale mohou mít vyšší obsah sacharidů, takže je používejte s mírou - 0g S/10g (cca 1 lžíce)

43. Kakaový prášekObsahuje mnoho antioxidantů včetně polyfenolů - 1g S/10g (cca 1 lžíce)

44. HořčiceHořčičná semínka obsahují fytochemikálie včetně isothiokyanátu, který je spojen s prevencí rakoviny - 0,5g S/10g (cca 1 lžíce)

45. Sójová omáčka, tamari nebo kokosové aminos - Velmi malé množství kalorií, ale vysoký obsah sodíku, proto jej používejte v malých množstvích. Mají antimikrobiální účinky - 0,5 – 5g S/10g (cca 1 lžíce)

  

Nápoje

46. Vývar z kostíBohatý zdroj obtížně dostupného kolagenu, stopových minerálů a elektrolytů0g S/250ml

47. Čaj (zelený, bílý, černý, oolong)Obsahuje antioxidanty, jako jsou katechiny a polyfenoly a malé množství kofeinu. Tyto látky regulují chuť k jídlu, podporují kognitivní funkce a chrání před srdečními chorobami - 0g S/250ml

48. KávaZdroj kofeinu, ale i antioxidantů. Ochrana proti cukrovce, onemocnění jater, neurologických poruch, deprese - 0,5g S/250ml 

49. Bylinné čaje (zázvorový, heřmánkový, medový, mátový, chai atd.)Zlepšují trávení, bojují proti úzkosti, eliminují otoky a mohou pomoci se spánkem - 0g S/250ml

50. Čerstvě lisovaná zelená zeleninová šťávaVysoký obsah vitamínů a minerálů, chlorofylu a antioxidantů (karotenoidy a flavonoidy). Chrání před oxidativním stresem, určitými typy rakoviny a zažívacími problémy - 5-12g S dle použité zeleniny/250ml

 

Tipy na low-carb recepty

1.) Huevos Rancheros 

Na porci: 151 kalorií / 46,8g bílkovin / 10,4g tuku / 1,7g sacharidů

Klasická mexická tortilla, nabitá bílkovinami a skvěle chutná! Tortillu naplňte čerstvými rajčaty, avokádem, osmaženou směsí z mletého masa a vejcem a dochuťte koriandrem a paprikou, můžete zapéct na kompaktním grillu.

2.) Květáková smažená rýže

Na porci: 108 kalorií / 9g bílkovin / 3g tuku / 1g sacharidů

Květáková smažená rýže je rychlá a zdravá alternativa smažené rýže.

Jak na to: Nakrájejte trochu květáku a rozmixujte, abyste vytvořili nadýchanou „rýži“. Přidejte vejce, ghí, cibuli, česnek a vše orestujte.

3.) Losos zapečený s pestem a pekanovými ořechy

Výživa na porci: 140 kalorií / 17g bílkovin / 5g tuku / 2g sacharidů

Orestované filety z lososa, podávané s bylinkovým pestem.

Na pesto budete potřebovat: 

  • čerstvou bazalku
  • ¾ šálku pekanových ořechů
  • ¼ šálku strouhaného sýru pecorino
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 2-4 stroužky česneku
  • Mořskou sůl a černý pepř podle chuti

 

Lucie Voráčková

 

Zdroje:

OH, Robert; GILANI, Brian; UPPALURI, Kalyan R. Low carbohydrate diet. 2019.

SHUKLA, Srishti, Dommati ANAND KUMAR, Sanga Venkata ANUSHA a Ashok Kumar TIWARI. Antihyperglucolipidaemic and anticarbonyl stress properties in green, yellow and red sweet bell peppers ( Capsicum annuum L.). Natural Product Research. 2015.

VALVERDE, María Elena, Talía HERNÁNDEZ-PÉREZ a Octavio PAREDES-LÓPEZ. Edible Mushrooms: Improving Human Health and Promoting Quality Life. International Journal of Microbiology. 2015.

LIN, Long-Ze a James M. HARNLY. Identification of the Phenolic Components of Collard Greens, Kale, and Chinese Broccoli. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009.

JOSHI, GP, MS RAWAT, VK BISHT, JS NEGI a P SINGH. Chemical constituents of Asparagus. Pharmacognosy Reviews. 2010.

ŠAMEC, Dunja, Branimir URLIĆ a Branka SALOPEK-SONDI. Kale ( Brassica oleracea var. acephala ) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2019.

LIMA, Giuseppina Pace Pereira, Sergio Marques COSTA, Kamila de Almeida MONACO, et al. Cooking processes increase bioactive compounds in organic and conventional green beans. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2017.

AZARENKO, Olga, Mary Ann JORDAN, Leslie WILSON a Jesus AVILA. Erucin, the Major Isothiocyanate in Arugula (Eruca sativa), Inhibits Proliferation of MCF7 Tumor Cells by Suppressing Microtubule Dynamics. PLoS ONE. 2014.

NICASTRO, Holly L., Sharon A. ROSS a John A. MILNER. Garlic and Onions: Their Cancer Prevention Properties. Cancer Prevention Research. 2015.

HANDELMAN, Garry J, Zachary D NIGHTINGALE, Alice H LICHTENSTEIN, Ernst J SCHAEFER a Jeffrey B BLUMBERG. Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk. The American Journal of Clinical Nutrition. 1999.