NOVINKA! Methyl Folát! Nejlépe vstřebatelná forma kyseliny listové! Více: ZDE
Kupujte, než se vyprodá! Slevy až 54% ! Nakupujte: ZDE
NOVINKA! Wellmax - certifikovaná BIO kosmetika z Alp! Nakupujte: ZDE

Pizza base - jednoduché, rychlé a chutné jídlo hotové za pár minut

Pravděpodobně není náhoda, že pizza obsadila první příčku za nejoblíbenější jídlo na světě. Každý rok lidé po celém světě zkonzumují kolem 5 miliard kusů tohoto jídla. Několik kultur včetně Řeků a Féničanů jedlo plochý chléb vyrobený z mouky a vody. Těsto se peklo položením na rozpálený kámen a poté bylo ochuceno bylinkami.

banner chilli

Kde se vzala pizza?

Zajímavé je, že mnozí z nás ví jen málo o historii tohoto nejoblíbenějšího pokrmu. Pojďme se tímto vrátit do doby, kdy pizza vznikla až do podoby, jak ji známe dnes.

Slovo pizza se poprvé objevilo v dokumentu z roku 997 n. l. Slovo bylo použito ve vesnici v Gaeta, severně od Neapole v Itálii. Přesný původ slova pizza není přesně znám a dnes to jsou spíše jen dohady. Přestože byla pizza velmi populární, měla poněkud nejasný začátek. V roce 600 před n.l., kdy byla zřejmě vytvořena, byla pizza považována za pouliční jídlo pro venkovské obyvatelstvo. Konzumovali ji hlavně neprivilegovaní řečtí osadníci, kteří pobývali v italské Neapoli. Dnes s oblibou říkáme, že to bylo jídlo chudých, protože v té době byla pizza velmi jednoduché jídlo. Byla to placka z těsta, ozdobená rajčaty, česnekem a sezónní zeleninou. Starověká pizza byla velmi oblíbená u Řeků, Egypťanů a Římanů. Nebyla zdaleka tak bohatá na suroviny, jako je tomu dnes.

V červnu 1889 udělala pizza velký skok vpřed, protože to udělal pizze výborné entrée Raffaele Esposito. Vyrobil pizzu na počest krále Umberta a královny Margherity, když šlechtici navštívili Neapol. Raphaelovu pizzu zdobila mozzarella, rajčata a bazalka. Sám Raffaele naaranžoval suroviny tak, aby připomínaly barvy italské trikolory – zelenou, bílou a červenou. Královna Margherita se do pizzy okamžitě zamilovala a od té doby nese tato pizza název Margharita. Tak byl vytvořen základ pro pizzu, na které si dnes tolik pochutnáváme, a která je stále více populární. 

banner kečup

Pizza dnes

Pizza jak ji známe dnes je právoplatným celosvětovým fenoménem a Italové tvrdí, že základ je správné těsto. Jenže dobré těsto je někdy opravdová alchymie. Kromě toho by pravá pizza měla mít chuťově vyváženou rajčatovou omáčku, kterou v italštině můžete najít pod názvem "sugo". Na rozdíl od všeobecného přesvědčení to není rajčatová passata, což je koncentrovaný, propasírovaný rajčatový protlak. Místo toho se sugo vyrábí ze zralých rajčat vařených s extra panenským olivovým olejem, cibulí a česnekem. Takto ochucené sugo vystupuje jako základ mnoha klasických italských jídel, jako je penne arrabiata a all'amatriciana.

Jak na domácí pizzu?

Jak už jsem zmínila, základem je chutné těsto. Receptů nejspíš najdete bezpočet, nicméně s přípravou doma nás často odrazuje jejich časová náročnost. Z tohoto důvodu jsme vytvořili základ, který jsme nazvali BrainMax Pure Pizza base. Základ je složen pouze z kvalitních italských surovin a je perfektní vytvoření výborné pizzy. Pak už jsem stačí přidat suroviny, které máte rádi. Tím je samotná příprava tak jednoduchá, že si ji můžete dopřát v kteroukoli denní dobu a vytvořit tak toto nejoblíbenější jídlo světa chvíli před tím, než přijde návštěva a za pár minut. 

Předpřipravené těsto můžete ozdobit oblíbenými surovinami a připravit na pánvi přikryté pokličkou po dobu 3 minut, nebo jej vložit do trouby na 220°C na 7-9 minut. 

P1010597_WEB_RES_

Náš TIP na přípravu Margarity

Chuťově u nás vítězí Margaritta pro představujeme náš tip na výbornou Margaritu. 

Rajčatová omáčka:
1 lžíce olivového oleje
1/2 cibule
1 stroužek česneku
250g rajčatové passaty
pár lístků čerstvé bazalky
1/2 lžičky sušeného oregana
sůl, pepř, cukr na dochucení

Na vrch:
mozzarella
čerstvá bazalka
cherry rajčata
olivový olej

Na oleji osmažte na kostičky nakrájenou cibulku, po chvilce přidejte prolisovaný česnek, oregano a vše zalijte rajčatovou passatou. Chvíli omáčku provařte, dochuťte podle chuti solí, pepřem a cukrem a na závěr přidejte nasekanou bazalku. Hotovou omáčku nechte trochu vychladnout, poté ji naneste rovnoměrně na pizza těsto a na vrch rozložte plátky mozzarelly a cherry rajčátka. Pečeme v troubě 7-9 minut na 220°. Hotovou pizzu ozdobte čerstvou bazalkou a pokapejte olivovým olejem. Dobrou chuť. :)

 

Veronika Halusková