Spánek je král! Brýle na blokaci modrého světla a masky na spaní v 30 % AKCI! Nakupujte ZDE

Arónie - purpurové plody plné antioxidantů

Arónie nebo také Temnoplodec či Černý jeřáb je keř s tmavě fialovými bobulemi, jen o něco málo větší než je rybíz. Spolu s Acai a borůvkami patří mezi ovoce s nejvyšším podílem antioxidantů. Pocházejí ze Severní Ameriky, ale pěstují se i v jiných částech světa, včetně Evropy. Arónii se daří v zalesněných oblastech a bažinách. Domorodé kmeny používali arónii jako lék na nachlazení. Vysoký obsah fenolových sloučenin a vitamínu C má mnoho pozitivních přínosů pro zdraví. Arónie má nakyslou, svíravou chuť a není tak sladká jako třeba borůvky. Pro jsou lidé často v první chvíli překvapení chutí.

Přestože mají bobule nízký obsah kalorií, jsou nutričně velmi bohaté. Obsahují vysoký obsah vitaminu A, C, E a vitamíny skupiny B. Mimo to obsahuje vlákninu a z minerálů hlavně draslík, vápník, hořčík, mangan a železo. Navíc jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů. Tyto sloučeniny pomáhají chránit naše buňky před působením volných radikálů.

aronie

Co arónie obsahuje?

  • Antokyany - jedná se o přírodní barvivo nacházející se v tmavém ovoci a zelenině. Antokyany jsou velmi silné antioxidanty, které potlačují dopad volných radikálů na buňky. Kromě toho mají pozitivní vliv na oběhový systém.
  • Kyselina chlorogenová - díky svým antioxidačním schopnostem může kyselina chlorogenová významně přispívat k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
  • Amigdalina - je to látka nacházející se kromě arónie taky v semenech meruněk, třešní, broskví a mandlí, která jim dává jejich charakteristickou hořkou chuť. Její účinky jsou doposud velmi rozporuplné. Zatímco na jedné straně má tato látka příznivce jako prevenci před několik civilizačními chorobami, na straně druhé je vykřičník kvůli její toxicitě, která může ve větších dávkách nastat. 

Proč konzumovat arónii?

1.) Dobrý zdroj železa

Kromě zmíněných vitamínů je arónie bohatá na železo. 100g aronie obsahuje 93% doporučené denní dávky železa. Železo je důležitý stopový minerál, který reguluje metabolismus, posiluje imunitní systém, udržuje endokrinní a mozkové funkce a zvyšuje hladinu energie. Pokud jste náchylní k anémii, je arónie ta správná potravina pro vás.

2.) Pomáhá při léčbě infekce močových cest

Podobně jako brusinky, je i arónie vhodná jako podpůrná léčba při infekci močových cest. Tyto bobule jsou doslova nabité kyselinou chinovou, která se může pomoci právě při problémech močových cest. 

3.) Vracející se nachlazení

Pokud jste náchylní k nachlazení, měli byste určitě arónii vyzkoušet. Indové aronii tradičně používají k léčbě nachlazení. Arónie je tak dobrý způsob, tak se pokusit častým nachlazením vyhnout.

4.) Bohatá na antioxidanty

Aronie je známá pro své antioxidační vlastnosti. Vysoká hladina fenolových sloučenin a vitamínu C je právě to, co připisuje antioxidační vlastnosti arónie. Antioxidanty chrání tělo před poškozením buněk volnými radikály a zabraňují jejich stárnutí

hodnoty-orac-acai-new-10x

Hodnoty ORAC jsou vyjádřením času, který je třeba k tomu, aby antioxidant neutralizoval volné radikály a také ukazují množství antioxidantů v potravinách. Potraviny s vyšší hodnotou ORAC mají vyšší antioxidační potenciál než potraviny s nízkými hodnotami ORAC. Nejvýše hodnocené potraviny jsou ovoce s výraznou pigmentací jako právě acai, která dosahuje nejvyšších hodnoty žebříčku ORAC. A nutno podotknout, že Arónie vyhrává v žebříčku ORAC drtivým způsobem oproti ostatním potravinám (viz obrázek).

5.) Zdroj rutinu

Kromě vitamínů obsahuje arónie také rutin. Tuto látku můžeme najít také v pohance. Rutin dovede posílit krevní kapiláry a zvyšovat pružnost cév. Zároveň může lehce snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu.  

Z bobulí se vyrábí prášek, sirup, vino, džus nebo džemy. Je vhodná do pečení, je však potřeba mít na paměti, že její chuť není tak sladká jako u jiného bobulovitého ovoce. V našich zeměpisných šířkách je v dostání ve formě prášku. Skvělá alternativa, protože prášek má delší trvanlivost a pokud jsou dodrženy veškeré postupy, které jsou důležité pro zpracování superpotravin do práškové formy, zanechává si tak potravina veškeré živiny. Prášek je navíc i snadnější zařadit do našeho běžného jídelníčku a nemusíme tak strávit čas přípravami.

 

Veronika Halusková