Green foods neboli zelené potraviny - efektivní detoxikace organismu

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč ovoce a zelenina často září barvami? Jsou to pigmenty, které neslouží jen pro parádu, ale hlavně jako obranné mechanismy rostlin. V posledních letech se do popředí dostávají zelené potraviny a jiné superlátky, protože mají nálepku účinných detoxikačních potravin. Jaké to ale jsou? Co znamená detoxikace a proč je tak důležitá? To Vám prozradíme v dnešním článku, kde nahlédneme pod pokličku zelených potravin a superlátek, kterými můžete podpořit jak detoxikaci organismu, tak i celkovou vitalitu.

Kde se berou toxiny? 

Toxiny jsou všude kolem nás. Od znečištěného ovzduší plné zplodin, které dýcháme, přes nekvalitní stravu až po toxiny, které vstřebává naše pokožka.

Nejčastější projevy nahromadění toxinů v těle

V dnešní době máme na výběr nespočet zdraví prospěšných potravin, které jdou spolu ruku v ruce s tisíciletou moudrostí východních kultur a nejnovějšími poznatky v oblasti vědy. Posledních pár let se do povědomí dostávají takzvané zelené potraviny. Jedná se o rostliny a řasy, které svým bohatým nutričním profilem a pestrostí účinných látek dokáží efektivně detoxikovat organismus. Z čehož mohou těžit nejen naše játra, ale celý organismus, který se pomoci těchto potravin může zbavit toxických látek. A dnes už není pochyb o tom, že jsme těmito toxickými látkami každý den vystavováni.

Nejčastější zdroje  toxinů

Mezi nejčastější zdroje toxinů patří:

  • konzumace nekvalitních průmyslově zpracovaných potravin (polotovary), které se špatně tráví
  • znečištěné ovzduší
  • špatná kvalita vody 
  • plasty
  • parazité nebo plísně

To vše tvoří shluk toxinů, které se v našem těle hromadí a to pak ztrácí schopnost "samoléčebných" vlastností. O detoxikaci slyšíme nejvíce s přicházejícím jarem a půsty. Nicméně podpořit tělo můžeme i v průběhu celého roku a to právě pomocí zelených potravin.

Kouzlo zelených potravin

V současnosti netrpíme celosvětově nedostatkem potravy, ale je tomu mnohdy naopak. Často své zdraví ohrožujeme přejídáním a nutričně chudou stravou, přestože máme daleko větší možnosti, jak ve výběru konkrétních potravin, tak celého jídelníčku, než tomu bylo kdykoliv předtím. Zelené potraviny se dostávají do popředí především z toho důvodu, že kromě svých detoxikačních schopností jsou bohatým zdrojem mikronutrientů jako je železo, draslík aj.

Proč zařadit  zelené potraviny_1

Pod pojmem zelené potraviny si ale nepředstavujte zeleninu s nádechem zelené barvy. Jde o potraviny, které jsou v podstatě na pomezí potravin a doplňků stravy. Několik z těchto potravin obsahují mimo jiné také významnou látku chlorofyl. Mimo obsah mikronutrientů pomáhají čistit organismus, podporují obnovu mikrobiomu a celkovou harmonizaci trávicího traktu. Příroda opravdu do zelených potravin dala jen to nejlepší a my tak máme možnost vytěžit z nich něco pro své zdraví.

Detoxikace a jak poznáte, že je čas na detox?

Co by nás na tématu detoxikace mělo zajímat, je hlavně odvádění toxinů z našeho těla, kterými jsme denně vystavování. Přesně to je účelem detoxikace. Detoxikační proces je často zmiňován v souvislosti s půsty, které se obvykle týkají jarního období. Ale co zbytek roku? Náš organismus je toxinům vystaven každý den, proto bychom měli myslet na to, jak celý tento detoxikační proces můžeme podpořit a tělu pomoci.

Mezi nejčastější projevy nahromaděných toxinů v těle můžete pozorovat únavu až vyčerpáníplynatost, problémy se zažíváním, potíže s pletí, akné, bolest svalů nebo výkyvy nálad a podrážděnost.

Detoxifikace nekonči jen JÁTRY

K hlavnímu orgánu, který plní úlohu detoxikace organismu jsou játra. Ty zabezpečují štěpení a přeměnu látek, díky kterým získáváme energii a zároveň odstraňují toxiny z krevního řečiště. Jaterní buňky známé jako hepatocyty filtrují krev a rozdělují, které látky budou zpracovány, které uloženy, které vyloučeny a které zůstanou dále v krvi. Ovšem játry to zdaleka nekončí. Se zdravím jater souvisí i ledviny, které se podílí na odvádění toxinů ven z těla. V detoxikaci mimo jiné hraje roli také celé močové ústrojí, střeva, pokožka i lymfatický systém.

Aby jsme tělu pomohli, je potřeba se zasoustředit nejen na to, co jíme, ale také na dostatečný příjem vody a neméně důležitá je i kvalita vody. V ideálním případě je vhodné filtrovat vodu pomoci vodních filtrů. Tím eliminujeme zátěž pro játra i ledviny.

Chlorofyl - víc než jen rostlinné barvivo

Pokud bychom měli vyzdvihnout jednu z látek, které se nacházejí v zelených potravinách, byl by to určitě chlorofylChlorofyl je pigment nacházející se v rostlinách, který jim dodává jejich typickou zelenou barvu a je jednou z nejdůležitějších složek rostlin. Umožňuje rostlinám absorbovat světlo ze slunce a přeměňovat jej na energii. Kvůli tomu je chlorofyl jednou z nejvýznamnějších molekul rostliny.

5 (1)

  • Podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Pomáhá při chudokrevnosti.
  • Pomáhá v detoxikaci a pomáhá odvádět těžké kovy z těla.
  • Má antioxidační vlastnosti.
  • Chrání játra a podporuje je v detoxikačních procesech.
  • Zvyšuje produkci bílých krvinek.
  • Zvyšuje produkci energie.

Protože chlorofyl je silný antioxidant, zjistilo se, že konzumace chlorofylu může při potížích s akné nebo rozšířenými póry, které mají tendenci k zanícení.

Proč zelené potraviny?

  • Přirozená energizace a vitalizace organismu.
  • Působí proti překyselení organismu, protože mají zásadité pH.
  • Posílení imunity.
  • Obnova mikrobiomu.

1.) Alfalfa

Jednou ze zelených superpotravin je Alfalfa (Medicago sativa) nebo ji také můžete znát pod českým názvem Tolice vojtěška, která se v minulosti používala především jako krmivo pro hospodářská zvířata a to z důvodu její nutriční hodnoty. Vojtěšku řadíme do rodiny luštěnin, ale z botanického hlediska se současně jedná o bylinu. Kromě toho, že se používala jako krmivo má dlouhou historii i jako léčivo. Vojtěška se nejčastěji konzumuje naklíčená. Již ve starověké Číně věřili, že naklíčené potraviny jako je právě Alfa Alfa nebo Mungo dokáží člověku vrátit vitalitu, mládí a mužům potenci.

Vojtěška je bohatá na vitamín K, C, měď, mangan a folát. Mezi největší výhody konzumace Vojtěšky je její pozitivní vliv na trávení. Pomáhá při mnoha problémech trávicího traktu, protože podporuje trávení a dokonce může pomoci při potížích jako jsou žaludeční vředy. Tyto vlastnosti má vojtěška díky tomu, že obsahuje enzymy štěpící bílkoviny, tuky a škroby.

Kromě příznivého vlivu na naše trávení, minimalizuje nadýmání, nechutenství a celkově pozitivně působí na naše zažívání. Vojtěška je také vhodná při překyselení organismu, což se může projevit alergií, bolestmi hlavy nebo kožními problémy.

2.) Moringa

Moringa olejnatá je strom původem z Indie. Má největší poměr bílkovin ze všech dosud studovaných rostlin, přičemž listy obsahují přibližně 40% bílkovin. V jedné lžíci obsahuje 3 g bílkovin a tím snadno zvýšíte obsah bílkovin v jídelníčku.

Listy moringy mají antiseptické vlastnosti a bojují proti některým bakteriálním infekcím. Jsou dokonce prospěšné při hojení ran jako jsou modřiny, drobné řezné rány a popáleniny, protože zkracují dobu srážení. Mimo to se moringa používá tisíce let k léčbě poruch trávení. Lze ji smíchat s džusem a pomáhá při průjmových onemocněních. Vláknina, kterou obsahuje pomáhá čistit střeva a zklidňuje podrážděný žaludek. Díky svému vysokému obsahu železa je doporučována při anémii a může podpořit produkci energie.

4.) Chlorella

Chlorella je řasa velmi podobná spirulině. Za příznivých podmínek se velmi rychle množí v teplé mělké vodě s dostatečným slunečním zářením a po důsledném zkoumání se dokonce o chlorelle hovořilo jako o potravině budoucnosti. 

  • 16 vitamínů a 8 minerálů (plus důležité stopové prvky a minerály).
  • 19 aminokyselin (včetně 9 esenciálních).
  • Nejvyšší koncentraci kyseliny nukleové.
  • Nejbohatší známý zdroj chlorofylu.
  • Vysoce stravitelnou kompletní bílkovinu.
  • Esenciální mastné kyseliny - omega-3 a omega-6.
  • Další enzymy, polysacharidy a steroly.
  • Beta karoten.

Ashwagandha

Určitě stojí za povšimnutí, že má chlorella významný podíl aminokyselin. To je možná důvod, proč měla původně před desítkami let sloužit jako potrava. Po 2. světové válce vládla obava, že by zemědělství a narůstající populace nemusela stačit produkce potravin. To se týkalo i bohatších evropských zemí. Nicméně cena pěstování chlorelly byla daleko vyšší než se původně předpokládalo a z tohoto důvodu se dnes objevuje na trhu pouze jako výživný potravinový doplněk. 

5.) Mladá pšenice

Pšenice nemusí znamenat jen lepek. Nutno podotknout, že mladá pšenice žádný lepek neobsahuje. Mladá pšenice jsou výhonky bohaté na chlorofyl, vitamíny a minerály. Z minerálů můžeme jmenovat například hořčík, draslík, vápník a vitamíny B a K. Jelikož má zásadité pH perfektně se hodí k detoxikačním kůrám. 

Mladá pšenice je silným zdrojem celé řady životně důležitých živin, bez kterých se naše tělo neobejde. V tradiční čínské medicíně se používá k tonizaci sleziny a podpoře trávení, a proto se mladá pšenice používala k léčbě žaludečních onemocnění. Mladá pšenice neobsahuje lepek a to je výborná zpráva pro ty, kteří se lepku z nějakého důvodu vyhýbají, nebo pro osoby s celiakií. 

A co další superlátky?

Možná si říkáte, že jsou určitě i jiné potraviny, které můžeme označit za superlátky. Ano, jsou a přestože mají trochu jiné vlastnosti, jsou neméně důležité a pro náš organismus jsou opravdu velkým přínosem.

Baobab

"Strom života" i tak se přezdívá Baobabu (Adansonia). Tento majestátní strom, který má svůj původ v Africe můžeme dnes najít i v Austrálii, Indii a na Madagaskaru. Baobaby jsou známé hlavně tím, že dokáží žít až 3000 let. Plody Baobabu mají světle hnědou skořápku a oválný tvar. Uvnitř je lahodná dužina, která má citrusovou chuť. Domorodé kmeny dokáží zužitkovat každou část tohoto stromu a pokrmy z Baobabu jsou tak součást jejich každodenního jídelníčku. 

Nutriční hodnota Baobabu je ohromující. Plody jsou směs vitamínů (zejména velký obsah vitamínu C) a minerálů, především draslíku (6x více než například v banánu), vápníku a hořčíku. Kromě toho je dužina bohatá na prebiotickou vlákninu.

Spirulina

Spirulina je další z řas, která si zaslouží naší pozornost. Jde o modrozelenou sladkovodní řasu, která vypadá jako spirála. Od toho také název Spirulina. Spirulina je považována za fotosyntetický druh řasy a její stáří je asi 3,5 miliardy let. Předpokládá se také, že tyto druhy organismů byly zodpovědné za uvolňování kyslíku do atmosféry na počátku Země. Nezní to úžasně?! Spirulina pochází ze sladkovodních jezer, rybníků a potoků a při správné sklizni je jednou z potravin, které obsahují nejvíce živin na světě. A díky tomu byla mezi Aztéky používaná jako významný zdroj potravy.

Kromě toho patří mezi potraviny, které obsahují nejvyšší množství bílkovin z rostlinné říše. Obsahuje 18 z 22 aminokyselin, které naše tělo potřebuje. Navíc je bohatá na vitamíny C, A, E, K a fosfor, který je nezbytný pro mineralizaci zubů. Další z minerálů, který ve Spirulině můžeme najít je železo, které je nezbytnou součástí hemoglobinu (krevního barviva) a transportuje kyslík. Do své stravy by železo měly zařadit osoby s anémií nebo ženy, protože při nedostatku železa se mohou potýkat se silnou a bolestivou menstruací.

vyhody_uzivani_spiruliny_infografika_brainmarket_cz

Nejvýznamnější látkou, kterou můžeme ve Spirulině najít je phycocyaninkterý se nachází pouze v této řase. Jde o modrý pigment a slibný antioxidant. Jeho název pochází z řeckého slova "phyco", což znamená řasa a slova "cyanine", která je odvozena od modré barvy. Látka, která slouží pro vylučování těžkých kovů z těla.

Ashwagandha

Ashwagandhu není potřeba dlouze představovat. Je téměř synonymem pro vitalitu, energii a hormonální optimalizaci. Je řazena mezi byliny s omlazujícími vlastnostmi. Podle Ajurvédy jsou naše těla složená právě z toho co jíme. To znamená, že živiny, které přijímáme se přeměňují na energii a poté na informace, které tvoří buňky, tkáně a orgány. 

Ashwagandha (Withania somnifera, Vitánie snodárná) přezdívaná také jako "indický ženšen" nebo "zimní třešeň" je pravděpodobně nejvíce zkoumanou adaptogenní rostlinou vůbec a v ajurvédské medicíně se používá více než 2500 let. Jde o robustní rostlinu, která dokáže přežít jak při vysokých, tak i při nízkých teplotách (od 40 do 10° C) a roste v nadmořské výšce 1500 m.

Jedná se o nejčastěji používanou bylinu a to z několika důvodů. Podobně jako ostatní adaptogenní rostliny pomáhá tělu udržovat homeostázu (tzn. udržování stálého vnitřního prostředí v rovnováze) a to i ve chvílích silného fyzického a emocionálního stresu. Dále pomáhá při úzkostech a podporuje imunitní systém. Tato silná bylina prokázala neuvěřitelné výsledky při snižování hladin kortizolu a vyrovnávání hormonů štítné žlázy. V Indii se používá k posílení imunitního systému po nemoci.

Matcha

Matcha není jen zelený čaj. Nápoj, který se po staletí podával k potěšení japonské nejvyšší kasty, samurajů a soudců si vybudoval pevné místo v celé společnosti. Historie zeleného čaje v Číně sahá až do 8. století a způsob výroby práškového čaje z listů sušeného čaje se stal populární ve 12. století. Tehdy Matchu objevil buddhistický mnich Myoan Eisai a přinesl ji do Japonska. 

Jsou vybírány pouze ty nejsilnější a nejzdravější lístky. Zhruba 20 - 30 dní před sklizní se rostliny čajovníku pečlivě zakryjí, aby se zabránilo přímému slunečnímu záření. Tímto krokem se zajistí zvýšení chlorofylu a zvýšení obsahu aminokyselin. Jakmile jsou pak čajové lístky sklizeny, rozemelou se na jemný prášek - Matchu. Ta obsahuje živiny z celého čajového lístku, což má za efekt zvýšení obsahu kofeinu a antioxidantů

Jak jsem již zmínila, čaj matcha je plný antioxidantů a dokonce obsahuje desetkrát větší množství antioxidantů než zelený čaj. Matcha je vítězem všech superpotravin, protože má nejvyšší antioxidační hodnocení ze všech dostupných potravin. 

Test ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) zjistil, že matcha naměřila ohromujících 1384 jednotek na gram. To je 125 krát vyšší hladina antioxidantů než ve špenátu. Matcha má také obrovské množství EGCG (epigalokatechin galát), což je skvělá zpráva pro ty, kteří chtějí snížit zá**t, bojovat s volnými radikály a předcházet celé řadě chronických onemocnění. Nejvyšší kvalitu představuje tzv. ceremoniální matcha, kterou lidé používají i při čajových obřadech. 

Kurkuma

Dalším z pokladů superlátek je bezesporu kurkuma. Jedním z důvodů přínosů kurkumy pro naše zdraví je sytě žlutá barva kurkumy. Právě tyto žluté pigmenty jsou označovány jako kurkuminoidy. Kořen je také plný éterických olejů známých jako turmerony. Kurkuminoidy a turmerony spolu v těle pomáhají v cirkulaci krve a chrání mozek a játra. Kurkuma působí nejlépe v kombinaci s černým pepřem, protože pepř obsahuje látku piperin, která pomáhá zvyšovat biologickou dostupnost kurkumy.1 

Banner clanek greens

Máta

Kdo by neznal tuto bylinu s výrazným mentolovým aroma. I laik bezpečně pozná její sametové tmavě zelené lístky a pokud byste měli přece jen váhali, jakmile si přivoníte k utrženému listu, svěží mentolová vůně vás ujistí. Máta je mnohem více než jen surovina pro výrobu známého Mojita. Máta pochází z čeledi hluchavkovitých a je bohatá na esenciální olej a silice.

BrainMax Greens 

Všechny tyto zelené potraviny obsahuje Performance Greens a Easy Greens. Je komplexní směsi zelených rostlin pro podporu imunity, energie, lepšího trávení, činnosti srdce i jater, podpora krvetvorby a pro celkovou detoxikaci organismu. Díky tomu si na své přijdou jak sportovci, tak i osoby, které chtějí zmírnit působení životního stylu na organismus. Kombinace zelených potravin a superlátek je klíč k efektivní detoxikaci a podpoře mikrobiomu. Navíc je směs obohacena o karlovarskou sůl a extrakty z mořských řas, kterou tělu dodáte potřebné elektrolyty.

Pokud byste rádi vyzkoušeli celé spektrum zelených potravin, ale máte obavy z jejich chuti, Performance Greens je to pravé, protože díky obsažené stévii má nasládlou chuť a máta působí osvěžujícím dojmem. Proto je Performance Greens skvělou volbou pro ty, kteří se zelenými potravinami začínají. Tato unikátní směs je vhodná pro všechny, které trápí nedostatek vitality a energie, chtějí podpořit detoxikační procesy těla, posílit střevní mikrobiom a neutralizovat pH v žaludku. Suroviny jsou navíc v BIO kvalitě a je tak zajištěn jejich organický původ.

Doporučujeme užívat na lačno, ideálně s vitamínem C, který podpoří vstřebávání živin. 

Veronika Halusková