Veganské omega-3 mastné kyseliny. Mořské řasy jako zdroj omega-3 mastných kyselin.
Omega 3 mastné kyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Neobjede se bez nich náš mozek, srdce ani oči. Tyto mastné kyseliny jsou nezbytné pro lidské zdraví, nicméně tělo si je nedokáže vyrobit. Musí být získávány prostřednictvím stravy nebo doplňků.
V západní populaci omega-3 mastné kyseliny prohrávají!
Západní populace konzumuje velké množství zpracovaných rostlinných olejů. Technologie zpracování těchto olejů existuje teprve 100 let a lidé tak neměli čas se geneticky přizpůsobit vysokému množství omega-6 mastných kyselin. Množství omega-6 mastných kyselin ve stravě je tak mnohonásobně vyšší a s tím je spojeno riziko srdečních onemocnění. To je vyvoláno prozánětlivým vlastnostem, které omega-6 mastné kyseliny mají. Naproti tomu pozitivní vliv na zdraví má konzumace omega-3 mastných kyselin. V mnoha studiích byl jednoznačně prokázán pozitivní vliv nejen na mozek, ale i na celou cévní soustavu.1, 2, 3
Kyselina dokosahexaenová (DHA)
DHA je omega-3 mastná kyselina, která je nezbytná pro zdraví mozku. Je hlavní složkou mozku a sítnice. Hraje důležitou roli v kognitivních funkcích a zdraví očí. Hladiny DHA jsou nižší u lidí s demencí a Alzheimerovou chorobou. Esenciální mastné kyseliny jsou ty, které naše tělo potřebuje pro správné fungování, a které si samo neumí vytvořit. Tím pádem je musíme získávat ze stravy nebo doplňků stravy. Ze všech esenciálních mastných kyselin jsou omega 3 nejhojněji zastoupeny v mozku. Jedná se o mastné kyseliny, které jsou stavebními kameny membrán mozkových a nervových buněk. Pokud je nedostatek těchto mastných kyselin, mozek využije všechny dostupné tuky, což pro něj není úplně optimální řešení.
DHA je bezpochyby nejdůležitější mastnou kyselinou pro mozek, protože tvoří 97 % omega-3 mastných kyselin v mozku. Je to hlavní strukturální složka mozkové kůry, části mozku, která je zodpovědná za paměť, jazyk, kreativitu, emoce a pozornost.
Dále hraje roli v komunikaci mozkových buněk mezi sebou. Podporuje optimální hladinu nejdůležitějších neurotransmiterů včetně dopaminu, serotoninu, GABA, norepinefrinu a acetylcholinu.4 Zlepšuje také funkci neurotransmiterových receptorů, což umožňuje mozku lépe využívat tyto chemické látky.
Kyselina eikosapentaenová (EPA)
EPA je další omega-3 mastná kyselina, která má protizánětlivé vlastnosti. Může pomoci snížit zánět v těle, což může vést k celkovému zlepšení zdraví. EPA také pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Díky tomu jsou omega 3 ve své veganské podobě dobrou volbou pro vegany nebo osoby alergické na ryby a mořské plody.
Kyseliny alfalinolenová (ALA)
Alfa-linolenovou (ALA) kyselinu můžeme získat například ze semínek chia. Nicméně přeměna na EPA a DHA je velmi složitá a z této proměny vznikne jen minimum EPA a DHA. A to maximálně v JEDNOTKÁCH procent. Z tohoto důvodu je doplňování omega 3 mastných kyselin pomocí semínek velmi neefektivní.
Kdo potřebuje zvýšené množství omega-3 mastných kyselin?
- děti pro správný vývoj
- těhotné ženy
- vegani a vegetariáni
- lidé s oslabenou imunitou
- starší lidé
- osoby trpící srdečním onemocněním
- osoby se zvýšeným rizikem chronických zánětlivých onemocnění.
Mořské řasy jako zdroj omega 3
Existuje mnoho mylných představ o tom, odkud omega-3 pocházejí. Většina lidí spojuje ryby s omega-3, ale omega-3 ve skutečnosti pocházejí z řas, které jsou primárním zdrojem potravy pro ryby, které produkují omega-3 mastné kyseliny. Vzhledem k tomu, že řasy jsou mnohem níže v potravním řetězci než ryby, jsou účinnějším a udržitelnějším zdrojem omega-3, který nepoškozuje mořský život. Omega-3 řasy jsou také čistší, protože rostou v neznečištěném prostředí, bez těžkých kovů a kontaminantů, které se nacházejí v rybách.
Mořská řasa je rostlina, která roste ve slané vodě. Řasy jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, včetně DHA a EPA. Omega-3 mastné kyseliny nalezené v mořských řasách jsou podobné těm, které se nacházejí v rybím tuku, což je velká výhoda pro vegany. Díky přirozeně vyskytujícím se fosfolipidům jsou tyto mastné kyseliny dobře vstřebatelné a tím také představují nejlepší možnou alternativu pro ty, kteří jedí výhradně rostlinnou stravu nebo z nějakého důvodu nemohou konzumovat ryby (alergie). Mořské řasy jsou navíc udržitelným zdrojem omega-3 mastných kyselin, což z nich činí volbu šetrnou k životnímu prostředí.
Dokonce i ryby získávají DHA a EPA kyseliny pojídáním řas, neboť sami nejsou schopni je produkovat a odtud je následně my přijímáme z ryb. Pokud máte obavy, jestli veganské omega 3 dokáží skutečně nahradit, mohu vás uklidnit. V roce 2008 bylo potvrzeno, že jsou nutričně stejně výživné jako losos.5
Navíc byly u z řas potvrzeny neuroprotektivní vlastnosti, takže jsou účinnou prevencí před neurodegenerativními chorobami.6
Mořské řasy jsou navíc udržitelným zdrojem Omega-3 mastných kyselin. Na rozdíl od jiných zdrojů omega-3 mastných kyselin, jako je rybí tuk, mořské řasy nevyčerpávají zdroje oceánu. Sklizeň mořských řas ve skutečnosti pomáhá čistit vodu a chránit životní prostředí.
Nutno podotknout, že mořské řasy nejsou nositeli pouze omega 3 mastných kyselin, ale také chlorofylu. Látky, která jim dává mnohdy fascinující barvu. Pro lidský organismus je chlorofyl neméně zajímavý, protože podporuje játra v detoxikaci, má protizánětlivé vlastnosti a urychluje hojení ran.
Je důležité poznamenat, že ne všechny veganské doplňky Omega-3 jsou stejné a ať už dáváte přednost omega 3 pocházející z ryb, korýšů nebo mořských řas, měli byste si být jisti, že produkt je testován na těžké kovy, popřípadě odkud pochází.
Výhody omega 3 z mořských řas
- Udržitelný zdroj omega 3.
- Vhodné pro vegany.
- Zdroj omega 3 pro osoby alergické na ryby a mořské plody.
- Omega 3 extrahované z řasy jsou mimo jiné také bohaté na chlorofyl.
BrainMax Vegan Omega 3
BrainMax Vegan omega pochází z řas algae a je pěstovaný v uzavřeném ekosystému, takže neobsahuje těžké kovy a toxiny. Díky tomu je tento produkt kvalitou absolutní špička v oblasti zdraví a je vhodný pro děti, těhotné a vegany, tedy jedince, kteří jsou většinou velmi deficitní na omega-3. V jedné polévkové lžíci obsahuje 3 g omega-3 a před oxidací je olej chráněn organickým olivovým olejem bohatým na polyfenoly. Díky tomu se nestane, že by vás trápila rybina či trávicí obtíže, jak to bývá u nekvalitních produktů.
- Bez kontaminantů, těžkých kovů a toxinů.
- Udržitelný zdroj omega-3 mastných kyselin.
- Výborná chuť i vůně.
- 100% VEGAN - vhodné i pro vegany a osoby alergické na ryby nebo mořské plody.
- Nízká úroveň oxidace - 2,0.
- S polyfenoly z BIO olivového oleje Picual pro lepší vstřebatelnost a zabránění oxidace.
- S extraktem z rozmarýnu a tokoferoly pro zachování čerstvosti oleje.
- Obsahuje vitamín D a patentovanou formu vitamínu K2 jako MK7 all-trans K2VITAL®DELTA.
Navíc jsme přidali extrakt z rozmarýnu, který obsahuje antioxidanty, jako jsou kyselina karnosová a kyselina rosmarinová. Jejich role spočívá v tom, že pomáhají chránit olej před oxidací, což je proces, při kterém se tuky v oleji rozkládají v důsledku vystavení kyslíku, světla a teploty. V jedné dávce do sebe dostanete mega dávku téměř 3 gramy DHA a EPA. Oproti jiným produktům se navíc nemusíte obávat těžkých kovů a dalších toxinů, protože firma VIVO omega pěstuje řasy Algae v uzavřeném velmi čistém ekosystému.
Veronika Halusková
1.BUCHER, Heiner C, Peter HENGSTLER, Christian SCHINDLER a Gabriela MEIER. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. 2002.
2. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events,
3. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Kate J. Bowen, BS, William S. Harris, PhD, and Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD
4. TANAKA, Kazuhiro, Akhlaq A. FAROOQUI, Nikhat J. SIDDIQI, Abdullah S. ALHOMIDA a Wei-Yi ONG. Effects of Docosahexaenoic Acid on Neurotransmission. 2012.
5. ARTERBURN, Linda M, Harry A OKEN, Eileen BAILEY HALL, Jacqueline HAMERSLEY, Connye N KURATKO a James P HOFFMAN. Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. 2008.
6. BABICH, Olga, Stanislav SUKHIKH, Viktoria LARINA, et al. Algae: Study of Edible and Biologically Active Fractions, Their Properties and Applications. 2022.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.