Vitamín K2. Jak je důležitý pro zdraví našeho těla?

Od malička posloucháme od našich rodičů i prarodičů věty typu „musíš jíst vitamíny, abys byl/a zdravý/á“, „jez zeleninu a ovoce, obsahují zdravé vitamíny“ a tak dále.

Ano, je tomu tak. Je potřeba přijímat ze stravy různé vitamíny, abychom podporovali fungování našeho těla a byli zdraví. Každý vitamín má v našem těle svou jedinečnou funkci a každý z nich je potřeba. Nedá se říct, který vitamín je nejdůležitější, ale jelikož se často mluví právě o těch vitamínech (vitamíny rozpustné ve vodě), které najdeme v zelenině a ovoci, vnímám o to větší důležitost zmínit si ostatní vitamíny – ty rozpustné v tucích, kam se řadí právě i vitamín K. Tomu se budeme věnovat v tomto článku.

Vitamíny rozpustné v tucích najdeme obecně v živočišných zdrojích jako jsou vejce, maso, ryby, vnitřnosti a mléčné produkty. Čím vyšší kvalita potraviny, tím lepší zdroj živin, a tedy i vyšší obsah vitamínů.

Vitamín K má hned 2 typy a každou najdeme v jiných potravinách. Vitamín K1 nalezneme zejména v tmavě zelené listové zelenině (např. špenátu a kadeřávku), vitamín K2 zase v živočišných produktech (maso, vejce, mléčné produkty, máslo...) a fermentovaných produktech.

Teoreticky je zde i třetí typ – vitamín K3, ten je však vyrobený synteticky a jeho používání je skrze vysokou toxicitu zakázáno.

Vitamín K1 pro nás není úplně funkční, je potřeba jej přeměnit na vitamín K2. Tuto přeměnu jsou schopna udělat například zvířata ve svém trávicím systému – krávy, ovce či prasata, ale my lidé k tomu nejsme přizpůsobeni. Nestačí nám tedy konzumace pouze zeleniny (přeměna vitamínu K1 z ní na K2 je nízká a nedostačující), je potřeba požadovanou dávku doplňovat skrze živočišné produkty.

Některé zdroje uvádí, že si v určitém množství vitamín K2 tvoříme sami ve střevech – tedy konkrétně se tam tvoří díky světlu, které vylučují naše střevní bakterie. ₃,₄

Proč by nás měl vitamín K zajímat?

Již na střední škole nás učili, že je vitamín K důležitý pro zdraví krve a kostí. To by však byl opravdu odbytý popis jeho důležitosti. Tím, jak ovlivňuje kosti i krev, pomáhá nám také v prevenci před kardiovaskulárními problémy, zdravotními problémy s krevním tlakem, ucpáváním cév či jejich kalcifikací, osteoporózou a dalšími. Jeho práce je také navázána na další látky v těle, je tedy zapojen hned do více mechanismů a systémů v našem těle.

1.) Vitamín K a krev

Vitamín K je zásadním komponentem pro správnou srážlivost krve.

Zde chci doplnit i další souvislosti a přidat vám další informace: tok krve i její srážlivost jsou hodně podmíněny také tím, jakou stravu jíme (např. pokud jíme často vysoce sacharidová jídla, nebo rafinované tuky a oleje), jakým světlem se obklopujeme (je potřeba se vystavovat pravidelně sluníčku a eliminovat umělé osvětlení) a jak moc jsme obklopeni elektronikou. Takže například suplementace vitamínu K nám rozhodně jako jediná nevyřeší problém s krevním tlakem nebo právě srážlivostí.

2.) Vitamín K a kosti

Osteokalcin je látka, která formuje naše kosti a udržuje je zdravé a silné. Aby osteokalcin konal svou práci – mineralizoval kosti a zuby nebo třeba stimuloval produkci inzulínu ve slinivce, vyžaduje právě vitamín K.

Vitamín K2 je úzce propojen také s vitamínem D3 a vápníkem. Často se setkáte s doporučením, že pokud suplementujete vitamín D3, je nutné přijímat také vitamín K2. Proč tomu tak je? Vitamín D3 podporuje vstřebávání vápníku ze střeva / z potravy do těla. Aby se však vápník usadil na správných místech – kosti, zuby..., a ne do měkkých tkání – např. do cév, je potřeba právě vitamín K2. Ten totiž aktivuje osteokalcin a ten zase vápník uloží na správná místa.

Častou chybou se stává, že lidé na základě neoprávněných a všeobecných doporučení začnou suplementovat vitamín D3. Mohou si tak ale přivodit spíše více problémů než užitku. Jakmile do sebe dostáváme nějakou izolovanou látku, můžeme si tím rozhodit další věci v těle a nabourat určité poměry mezi různými látkami. Takže prosím, přistupujte k suplementaci opravdu uvážlivě a zodpovědně. Ideální je vždy nejprve absolvovat krevní rozbor, zjistit, jak na tom aktuálně jste, a případnou suplementaci řešit komplexně s kompetentní osobou.

Formy vitamínu K a jejich využitelnost

Zejména pokud řešíme suplementaci vitamínu K, je potřeba si dát záležet na zvolené formě. Vitamín K má totiž hned více forem a opět – každá funguje trošku jinak. Forem je 10 – od vitamínu K ve formě MK-1 až po formu MK-10.

Vitamín K2 ve formě MK-4 byl dříve nazýván jako „aktivátor X“ a byl spojován zejména s potřebou ve vývoji kojenců, maximalizací využití minerálů pro stavbu těla a regulací krevní srážlivosti.

Nejčastěji se setkáte s doplňkem výživy, kde je vitamín K ve formě MK-4 nebo MK-7. Je to právě forma MK-7, která je tělem využitelnější. Tato forma je také schopna více aktivovat osteokalcin.

Vitamín K2 ve formě MK-7 můžeme přijímat také například konzumací natto či misofermentované sójové produkty.

Tak co myslíte, máte ve stravě dostatek potravin bohatých na vitamín K?

 

Autor článku: Michaela Majerová, certifikovaný holistický Performance poradce

 

 

Zdroje:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/

https://www.westonaprice.org/health-topics/in-defense-of-vitamin-k2-mk-4-dr-prices-activator-x/#gsc.tab=0

₃ Yan H, Chen Y, Zhu H, Huang WH, Cai XH, Li D, Lv YJ, Si-Zhao, Zhou HH, Luo FY, Zhang W, Li X. The Relationship Among Intestinal Bacteria, Vitamin K and Response of Vitamin K Antagonist: A Review of Evidence and Potential Mechanism. Front Med (Lausanne). 2022

₄ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký

https://cs.wikipedia.org/wiki/Osteokalcin

₆ Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis. J Orthop Sci. 2000

₇ Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012