Produkty Pure kuchyně
V posledních letech se do popředí dostávají potraviny, které můžeme považovat za potraviny nahrazující maso. Ano, mluvíme o potravinách, které jsou rostlinného původu. A přestože bychom k některým měli mít historicky blízko, postupně se vytratily z našich jídelníčků. Je to škoda, protože se jedná o nutričně bohaté potraviny, které si v dnešním článku představíme. Dozvíme se něco o jejich původu, nutričním profilu i výhodám, které představují pro naše tělo.
Luštěniny z Pure kuchyně
Velkou součást stravování našich předků, tvořily z velké části luštěniny, což s dnešní dobou téměř nemůžeme srovnávat. Luštěniny by se měly v našem jídelníčku objevit třikrát týdně. A ruku na srdce, realita tomu mnohdy neodpovídá. Historicky se luštěniny objevovaly v jídelníčku našich předků především díky nedostatku masa a díky jejich sytícím vlastnostem. Jelikož dnes je dostupnost masa v západním světě téměř neomezená, maso jednoznačně převažuje a luštěniny mnozí vypustili z jídelníčku úplně.
Jednou z mnoha výhod luštěnin je hlavně to, že se jedná o potravinu, která je doposud čistá, bez úprav a zásahů v zemědělství. Luštěniny mají nezanedbatelné množství vlákniny (cca 15g), díky které jsou schopny nás na dlouhou dobu nasytit. Proto jsou součástí nejen racionálního stravování, ale jsou také doporučovány v redukčním režimu. A jelikož je západní stravování chudé na vlákninu (dokonce se uvádí, že nemáme ani polovinu doporučeného denního příjmu), luštěniny mohou být vhodnou potravinou, jak tento deficit změnit. Kromě toho se jedná o potravinu vhodnou pro diabetiky, protože luštěniny mají nízký glykemický index (GI < 50). Škroby, které luštěniny obsahují se díky vyššímu obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a nedochází k prudkému vzestupu glykémie.
Množství vitamínů a minerálů je stejně pozoruhodné jako množství vlákniny. Mnoho lidí se obává nadýmání, které luštěniny způsobují. Je to dáno množstvím oligosacharidů, které nejsme schopni trávit již v tenkém střevě, ale putují až do tlustého střeva, kde následné štěpení způsobuje nadýmání.
Existuje několik triků, jak tyto potíže minimalizovat:
- Před tím, než budete luštěniny vařit, je alespoň na osm hodin namočte do vody, tu jednou za čas vyměňte.
- Přidáním kořením jako je kmín, majoránka, anýz, bobkový list, libeček nebo fenykl.
- Při konzumaci luštěnin, dbejte na dostatečný přísun vody.
- Začínejte s menšími porcemi, střeva si postupně na luštěniny zvyknou..
Fazole Mungo a Adzuki
Mungo fazole určitě nepřehlédnete, protože jejich zářivě zelená barva si získá i zaryté odpůrce luštěnin. Jedná se o typickou součást indické a čínské kuchyně. U nás ještě neplní první příčky na luštěninovém žebříčku, ale asijské restaurace se bez nich neobejdou. V Indii jsou mungo fazolky dokonce podávány opražené v čaji.
Jak jsem již zmínila, luštěniny obsahují vysoký obsah vlákniny. Stejně tomu tak je i u fazolí mungo. Vlákninu si můžeme představit jako kartáč, který čistí naše střeva a pomáhá ke snížení škodlivého LDL cholesterolu. Kromě toho obsahuje také antioxidanty, které podporují zdraví našich buněk a pomáhají neutralizovat působení volných radikálů.
A pokud se i přes výše zmíněné tipy obáváte nepříjemného nadýmání, mungo fazole jsou ideální k nakličování. Naklíčené fazole obsahují velké množství vitamínu C, B ale také minerálů a enzymů, které naopak podporují trávení a nezpůsobují nadýmání. Můžete je pak zamíchat s rýží, přidat do jarních salátů, nebo jen tak pojídat u televize. Naklíčené mungo jsou nejen výživné, ale svou lehce nasládlou chutí připomínají hrášek a tím by si mohly získat i děti.
Pokud budete vybírat mungo fazolky, tak speciálně pro klíčení dbejte na jejich BIO původ. Dnes v obchodech se zdravou výživou najdete mungo fazolky i naklíčené. U těch dávejte pozor na jejich čerstvost. Naklíčené mungo fazolky by se totiž měly jíst ihned. Dlouhé skladování jim nesvědčí a jejich nutriční vlastnosti se pak rychle vytrácejí.
Pokud jste fanouškem asijské kuchyně, pak možná znáte pastu z červených fazolí. A Adzuki jsou právě menší druh fazolí, ze kterých se tato pasta vyrábí. A teď něco k jejich původů. Adzuki fazole jsou menší fazole červené barvy pocházející z Číny. Pokud máte citlivější trávení a máte obavy ze zařazení fazolí do jídelníčku, je dobré začít právě s fazolemi Adzuki. Jsou snadněji stravitelné a jejich sladká chuť by si Vás mohla získat. Adzuki jsou bohaté na minerály, zejména na hořčík, železo a draslík. Mimo obsah zmíněných živin podporují adzuki zdraví ledvin, díky čemuž si zasloužily čestné místo v tradiční čínské medicíně. Dále snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a tím podporují zdraví srdce a cévního systému.
Jednou z potíží, proč se lidí fazolím vyhýbají je částečně i protože kromě nejrůznějších kaší, mnohdy neví jak je připravit. Tyto luštěniny jako je adzuki nebo mungo fazole se výborně doplňují s rýží. Například jasmínovou nebo Basmati a také se výborně hodí k dušené zelenině. Oproti jiným druhům fazolí se vaří kratší dobu a mají sladší chuť.
Červená a černá čočka
Červená a černá čočka jsou pro nás další závan exotiky. Červená čočka je jednou ze základních surovin v Indii, kdy je konzumována jako náhrada masa. Červená čočka je vynikajícím zdrojem vlákniny, protože pouhý jeden šálek vařené červené čočky obsahuje 15 g vlákniny, což představuje 50% doporučeného denního příjmu vlákniny. Červená čočka je dobrým zdrojem železa, hořčíku a slouží jako dobrý zdroj vitamínů, zejména folátu, což je typ vitamínu B. Červená čočka pomáhá při redukci hmotnosti, protože má nízkou kalorickou hodnotu, je bohatá na vlákninu, která na delší dobu zasytí a bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Díky těmto dvěma živinám máme tendenci se cítit sytější po delší dobu, a tak se vyhneme nutkání hltat nezdravé svačiny mezi jídly.
Černá čočka zvaná Beluga si získává svůj tmavý odstín díky vysokému obsahu anthokyanů. Antioxidantů, které se nacházejí v tmavě zbarveném ovoci jako jsou borůvky, švestky a třešně. Černá čočka beluga si vysloužila své jméno, protože malé, lesklé kuličky připomínají kaviár. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu – jako všechny druhy čočky. Jen půl šálku vařené černé čočky obsahuje asi 12 gramů bílkovin a 9 gramů vlákniny, což je úžasná kombinace živin. Výborně se hodí jako příloha k rybě a k dochucení můžete volit například pažitku, libeček, petrželku a dobře se doplňuje s mořškou řasou. Podobně jako je tomu u červené čočky, není potřeba ani černou čočku namáčet a i po uvaření si zachovává svůj tvar.
Cizrna
Cizrna byla jednou z prvních pěstovaných plodin a je stále jednou z nejoblíbenějších luštěnin po celém světě. Cizrna má vyšší podíl vlákniny, neobsahuje lepek a jako ostatní luštěniny má vyšší procento bílkovin. V Asii a na středním východě ji můžete nalézt pod názvem besan a je hlavní přísadou v tradiční indické, pákistánské a nepálské kuchyni. Protože obsahuje hodně vlákniny, může výrazně snížit riziko ischemické choroby srdeční, obezity a cukrovky. Kromě toho má cizrna celou škálu vitamínů, minerálů a předpokládá se, že vápník a hořčík jsou v cizrně obsaženy v ideálním poměru. Také stojí za zmínku vyšší obsah kyseliny listové a draslíku, který pomáhá udržet zdravé srdce.
Luštěniny jsou z výživového hlediska opravdu potravinou, která by neměla být opomíjena. Na pozoru by se měli mít ovšem ti, kteří trpí dnou. Onemocněním, při které se hromadí v těle kyselina močová. Luštěniny totiž obsahují puriny. Těch se můžeme zbavit vhodným namáčením. Jako u většiny těchto potravin je lepší pohlížet se po těch, které jsou v certifikované BIO kvalitě.
Těstoviny a jaké vybrat?
Těstoviny mají mnozí z nás spojeny především s italskou kuchyní. Italská kuchyně dává přednost klasickým pšeničným těstovinám ze semoliny. Abychom si udělali jasno v jednotlivých druzích, můžeme vypíchnout ty hlavní druhy, se kterými se nejčastěji můžeme setkat. Ty obyčejné, které známe z obchodů jsou z klasické pšeničné mouky a to je odrazem i jejich ceny. Jsou levnější a často jim po uvaření chybí ta správná konzistence, protože se velmi snadno rozvaří. Kromě toho mají vyšší glykemický index a málo vlákniny. Jednoduše řečeno to, na co si pravá italská kuchyně dává velký pozor.
Italské těstoviny jsou vyráběny ze semoliny (Triticum durum), což je speciální druh pšenice, který tvoří asi jen 8% světové produkce. Jde o druh tvrdozrnné pšenice, která se po sklizni mele na krupici, z niž se poté vyrábí těstoviny nejrůznějších tvarů, jako jsou například špagety, penne. Semolinové těstoviny mohou být buď z celých zrn nebo jen z vnitřní části zrna. Těstoviny z celých zrn mají i vyšší podíl bílkovin a minerálních látek. Proto jsme zařadili semolinové těstoviny v podobě semolinových špaget i semolinových celozrnných špaget.
Kromě vyššího obsahu vlákniny jsou z kulinářského hlediska vynikající, protože se nelepí, drží si svůj tvar a lépe na nich drží omáčka. Jako i klasická pšenice obsahuje semolina lepek, proto není vhodná pro osoby trpící celiakii nebo pro ty, kteří se z nějakého důvodu lepku vyhýbají. Jak důležité je vybrat ty správné těstoviny, tak stejné důležité dodržet jejich přípravu. Italové vaří těstoviny tak, aby byly al dente, to znamená na skus. Mimo to, že těstoviny mají správnou konzistenci, tak je dobré nezapomínat na to, že čím déle těstoviny vaříme, tím více se zvyšuje jejich glykemický index.
Špaldové těstoviny
Jako další typ těstovin můžeme mít špaldové těstoviny. Špalda je tradiční druh pšenice, která neprošla procesem šlechtění jako je tomu u většiny potravin rostlinného druhu. Je to jedna z prvních domestikovaných obilovin, která se od biblických dob téměř nezměnila. To dělá špaldu unikátní obilovinou. Když se na počátku 20. století světem prohnala průmyslová revoluce, špalda ustoupila do pozadí svého modernějšího příbuzného, pšenice.
Přestože je špalda velmi podobná klasické pšenici, má ovšem silnější slupku a trochu jiný nutriční profil. Špaldové těstoviny si i při vaření zachovávají svou texturu, takže na nich perfektně drží omáčka a dalšími přísady.
Obsahuje špalda lepek? Ano, obsahuje. Nicméně lepek, který špalda obsahuje má jiné molekulární složení než lepek v moderní pšenici. Je "křehčí" a lépe rozpustný ve vodě, což usnadňuje jeho trávení. Špalda má také vyšší obsah vlákniny než pšenice a i to pomáhá při trávení lepku. Moderní pšenice byla vyšlechtěna tak, aby obsahovala vysoký obsah lepku pro výrobu velkoobjemového komerčního pečiva. Množství a složení lepku ve špaldě nebyl oproti svému přirozenému stavu upraven. Proto jsme připravili špaldovou tarhoňu, což je tradiční těstovina především na Slovensku a Maďarsku, kde slouží jako zavářka do polévek nebo příloha k masu. Nyní si BrainMax Pure tarhoňu můžete vychutnat i u nás!
Alternativy těstovin - variace z luštěnin
Nicméně dnes existují i alternativy pro ty, které se klasickým obilným těstovinám vyhýbají. Pro ty už jsou těstoviny, které jsou vyrobeny z luštěnin jako je čočka, hrách nebo dokonce cizrna. Ty jsou vynikající pro svůj obsah bílkovin, vlákniny a při správném výběru neobsahují žádné jiné přísady živočišného původu jako jsou vejce. Jsou tak vhodné i pro vegany. Skvěle zapadají do zdravého jídelníčku a obzvlášť jsou vhodné pro ty, kteří neholdují masu nebo jsou v redukčním režimu a hlídají si tak obsah makroživin. Dnes naše strava často obsahuje velké množství sacharidů a tuků, na úkor bílkovinám. Pokud máte podezření, že se to týká právě Vás, jsou těstoviny z luštěnin velmi snadným krokem, jak zvýšit příjem bílkovin. Vybírat můžete z BrainMax Pure hrachových těstovin, těstovin z červené čočky, cizrny nebo těstovin s přidáním hrachového proteinu.
Pokud máte rádi quinou a pohanku můžete si také pochutnat na těstovinách vyrobených právě z nich. Vaří se relativně krátce a skvěle se doplňují s rajčatovými omáčkami. Velkou výhodou je bezesporu také to, že se jedná o bezlepkové potraviny, takže si takové těstoviny mohou dopřát i celiaci. Quinoa je tradiční obilovinami, která je neskutečně bohatá na minerály. Quinoa také velké množství vlákniny (2 krát více než u jiných obilovin), manganu, hořčíku, fosforu a kyseliny listové spolu s řadou dalších základních mikroživin.
A pohankové těstoviny samozřejmě nezůstávají pozadu. Protože pohanka je nejen významným nositelem minerálů, ale také látky zvané RUTIN. Bioflavonoidu, který byl dříve označován jako vitamín P, a který udržuje pružnost našich cév.
Těstoviny z luštěnin tak splňují hned několik podmínek, proč jsou zdravější variantou. Díky svým výživovým hodnotám mohou vystupovat jako samostatné jídlo a nikoli pouze jen jako příloha. Stačí je už doplnit pouze o zeleninu, kvalitní olivový olej a oběd je hotov.
Proč sáhnout po BrainMax Pure těstovinách?
- U BrainMax Pure těstovin jsme si dali záležet především na původ rostli, ze kterých jsou vyrobeny. Všechny těstoviny jsou díky tomu v BIO kvalitě a neustále v našem sortimentu přibývají nové druhy. Původ a složení je pro nás primární, protože jen s certifikací BIO kvality si můžete být jistí, že při pěstování plodin nebyly použity žádné škodlivé látky a vše probíhalo v souladu s ekologickým pěstováním.
- Všechny těstoviny mají velký obsahu mikro i makronutrientů.
- Těstoviny jsou snadné a rychlé na přípravu.
- Nerozváří se, nelepí.
- Jsou vhodné jak samostatné jídlo (to zejména při přípravě proteinových těstovin), tak jako příloha.
- Několik z nich jsou dokonce bezlepkové!
Více tipů a receptů jak s těstovinami pracovat najdete zde.
BrainMax Pure sladila - vsadili jsme na přírodu!
Mnoho lidí se dnes snaží nahradit řepný cukr nějakou zdravější variantou. Zatímco v minulosti to byl pouze med a třtinový cukr. Ty později nahradily sirupy nejrůznějšího druhu jako je rýžový nebo pšeničný. Svou černou tečku si v průběhu let získal aspartam. Dnes už máme spoustu náhradních sladidel na přírodní bázi, která mají v porovnání s cukrem velmi podobnou sladivost a přesto je jejich glykemický index daleko menší. Na své si tak přijdou i diabetici.
Erythritol
Erythritol je přírodní látka, která spadá mezi cukerné alkoholy. Byl poprvé objeven v roce 1848 skotským chemikem jménem John Stenhouse. Japonsko používá erythritol od počátku 90. let v bonbónech, želé, džemech, čokoládě, jogurtech, nápojích a jako přírodní náhražku cukru. V poslední době si získal popularitu v USA. Přirozeně se erythritol vyskytuje v melounu, hruškách nebo hroznovém vínu. Přestože patří mezi alternativní sladidla, neovlivňuje hladinu krevního cukru. Díky tomu je erythritol vhodný pro diabetiky.
Cukerné alkoholy jsou sacharidy, které mají chemicky vlastnosti jak cukrů, tak alkoholů. Na 1 gram erythritolu je téměř nula sacharidů a nula kalorií. Cukerné alkoholy, speciálně erythritol má několik svých specifických vlastností. Kromě vysoké sladivosti obsahuje a dokonce chrání před vznikem zubního kazu a nedráždí žaludek. Sladivost má okolo 70% sladivosti běžného cukru. Zní to skoro jako pohádka co? Pokud sáhnete po BIO variantě erythritolu - je erythritol vyrobeno z glukózy kukuřice, která není geneticky modifikována.
Xylitol
Xylitol neboli březový cukr, je cukr, který se získává z mízy břízy. Má asi o 40% nižší obsah kalorií než běžný cukr a obsahuje asi 10 kalorií na 1 čajovou lžičku (cukr poskytuje asi 16 kalorií na 1 čajovou lžičku). Podobně jako Erytritol mohou i Xylitol používat lidé s diabetem. Jednou z mnoha výhod xylitolu je i to, že neškodí našim zubům a netvoří se z něj zubní kaz. Naopak! Působí dokonce jako prevence zubního kazu. Chutí i svou texturou je podobný bílému cukru.
Kromě těchto přírodní sladidel najdete v naší nabídce také několik sirupu jako je - kokosový, javorový nebo čekankový sirup. Jako ostatní produkty jsou v BIO kvalitě.
Červená řepa
Pravěká kořenová zelenina pochází z pobřeží severní Afriky, Evropy a Asie. Červená řepa patří mezi druh kořenové zeleniny, která má díky chuti milovníky i odpůrce. Kromě toho, že je řepa nabitá vitamíny a minerály, má také vysoký obsah dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou antioxidanty a karotenoidy. Mezi hlavní živiny v řepě patří železo, které je se podílí na krvetvorbě. Řepu by měli proto konzumovat ti, kteří trpí anémií, ale také ženy v období menstruace a děti. Mezi další minerály, na které bychom neměli v souvislosti s červenou řepou zapomenou je hořčík, měď, selen, jód nebo méně známé lithium, které má významný vliv na naší psychiku. Ojedinělá není ani konzumace listů červené řepy, které obsahují značné množství chlorofylu. Mezi další živiny, které řepa obsahuje patří křemík, vitamín E, betakaroten, vitamín skupiny B - zejména B1, B2 a B9.
Červená řepa (podobně jako jablka) obsahuje pektin, což je druh vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň pozitivně působí na náš mikrobiom. Pomáhá předcházet a řešit potíže se zácpou a celkově patří mezi vhodné potraviny pro celý trávicí systém.
Zajímavostí je i její sytá tmavě červená barva. Ta je dána především barvivem, které nazýváme betanin. Ten má detoxikační účinky a díky něj šťáva z řepy prospívá funkci jater. Pomáhá udržovat jejich efektivní fungování a odvádět toxiny z těla. Podobně jako rutin (který najdeme v třeba v pohance) i betanin pomáhá posilovat cévní stěny a slouží jako prevence kornatění tepen.
Červená řepa obsahuje vysokou koncentraci dusičnanů, které mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku. To může vést ke snížení rizika srdečních onemocnění a mrtvice. Červená řepa obsahuje dusičnany, což znamená, že zvyšují hladinu oxidu dusnatého v našem těle. Oxid dusnatý – plyn, který se již v těle přirozeně vyskytuje – říká našim krevním cévám, aby se rozšířily, zvýšily průtok krve a snížily krevní tlak. Podobně jako je tomu u jiných potravin, je také červenou řepu ideálně kupovat v BIO kvalitě.
Včelí pyl Perga
O pylu víme, že je bohatý na vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy a aminokyseliny. Je také skvělým zdrojem antioxidantů. Jeho přesné složení se liší. To závisí na rostlině, kde byl pyl odebrán. Včely sbírají pyl z kvetoucích rostlin a mísí je s trávicími enzymy. Poté transportují tuto směs, známou jako včelí pyl, zpět do úlů a tam ji skladují jako zdroj potravy pro zbytek úlu.
Včelí pyl Perga (můžeme znát i pod názvem včelí chléb) je komplexní potravina, protože obsahuje vitamíny, minerály, enzymy a živiny. A jak Perga vzniká? Včely své zásoby naskládají do buněk pláství a pyl pak zajišťují a konzervují včelím voskem a medem. Následně pyl prochází dlouhým procesem fermentace. Jde v podstatě o včelí pyl, který zůstal chvíli uvnitř úlu a došlo k přirozenému kvašení.
Perga je bohatá na vitamíny skupiny, B, K, vitamín C a také aminokyseliny. Mezi největší výhody včelího pylu patří podpora našeho imunitního systému a nervového systému. Funguje také jako podpora vitality a může pomoci při únavě. Perga je považován za nejcennější produkt včelařství a zároveň nejkompletnější výživnou potravinu přírody, protože obsahuje téměř všechny živiny potřebné pro člověka. Ve srovnání s včelím pylem má Perga 4 krát vyšší biologickou dostupnost.
BrainMax Pure Včelí pyl PERGA pochází z CHKO Bílé Karpaty, kterou bez nadsázky můžeme označit jako jedno z nejčistších míst u nás. Jedná se o fermentovaný pyl a kromě toho, že je takto vhodný k přímé konzumací, uchovává si také všechny zdraví prospěšné látky a jeho živiny jsou snadno vstřebatelné.
Závěr
Dnes už máme nepřeberné množství potravin, které nejen že skvěle chutnají, ale postupně můžeme tak náš jídelníček obohatit o mikronutrienty, které rostlinná říše nabízí. S produktovou řadou BrainMax Pure to nebylo nikdy snadnější!
Pokud se rádi necháte inspirovat, recepty a tipy najdete zde. :)
Veronika Halusková
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.